Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση – Οι ΗΠΑ κατανοούν τι σημαίνει επιθέσεις κατά Ρωσίας με Patriot – Τέλος 2024 η Ουκρανία χωρίς στρατό

Επικίνδυνη κλιμάκωση – Οι ΗΠΑ κατανοούν τι σημαίνει επιθέσεις κατά Ρωσίας με Patriot – Τέλος 2024 η Ουκρανία χωρίς στρατό
Christian Freuding (Γερμανός υποστράτηγος): Η Γερμανία έδωσε πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπάει σε ρωσικό έδαφος και με Patriot
(upd37) Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πάρει μια επικίνδυνη απόφαση, κλιμακώνουν επικίνδυνα απέναντι στην Ρωσία, που προειδοποιεί ότι εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Η Ουκρανία μπορεί να χτυπάει στόχους στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα - αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη…
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το σύστημα Patriot, ώστε να αμυνθεί απέναντι στα ρωσικά αεροπλάνα, που ρίχνουν συστημαστικά βόμβες ολίσθησης…
Οι Ουκρανοί στρατηγοί πάντως προειδοποιούν ότι η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων είναι χείριστη.
Το ίδιο υποστηρίζει και η Washington Post, οι νέοι Ουκρανοί στρατιώτες… είναι ανεκπαίδευτοι
Οι πιο ικανοί αξιωματικοί του ΝΑΤΟ είναι δυσαρεστημένοι που η Δύση δεν έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Lawrence Wilkerson….
Ο πρώην πράκτορας της CIA, Larry Johnson, τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει το Κίεβο, την Οδησσό και τον Mykolaev.
Στο μέτωπο, ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε 5 με 6 κατευθύνσεις, στην ανατολική και νότια Ουκρανία…

John Kirby (Λευκός Οίκος): Ο Biden κατανοεί όλες τις συνέπειες των επιδρομών των Ουκρανών βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden κατανοεί όλες τις συνέπειες της απόφασής του να επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου John Kirby σε συνέντευξή του στο ABC News.
«Ο Πρόεδρος εξέτασε τις συζητήσεις της διυπηρεσιακής ομάδας, βεβαιώθηκε ότι κατανοούσε τις πλήρεις συνέπειες του αιτήματος και στη συνέχεια το ενέκρινε», είπε ο αξιωματούχος της διοίκησης.
Διευκρίνισε ότι πλέον η άδεια ισχύει με περιορισμούς και ισχύει για εκείνους τους στόχους εντός της Ρωσίας που, κατά τη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την περιοχή του Kharkiv.
Οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει περιορισμένη άδεια για τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ ενάντια σε επικείμενες απειλές πέρα από τα σύνορα. Μιλάμε για στρατιωτικές τοποθεσίες, θέσεις βολής, βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης» πρόσθεσε ο John Kirby.
Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, είπε ότι ο Biden εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια που απειλούν το Kharkiv.
Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει τη χρήση πυραυλικών συστημάτων GMLRS, HIMARS MLRS και συστημάτων πυροβολικού «στην περιοχή του Kharkiv».

Η κλίμακα της χρήσης αμερικανικών όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει διευρυνθεί

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η κλίμακα χρήσης αμερικανικών όπλων στο ρωσικό έδαφος δεν έχει επεκταθεί.
Αυτό δήλωσε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου, John Kirby, απαντώντας σε ερώτηση του TASS.
Πριν από αυτό, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν τη χρήση των όπλων τους «για να ανταποδώσουν πυρά, ιδιαίτερα στην περιοχή του Kharkiv», αλλά την περασμένη εβδομάδα έγινε λόγος για χρήση αμερικανικών όπλων «μόνο στην περιοχή Kharkiv».
Κληθείς να διευκρινίσει τις παρατηρήσεις του, ο Kirby είπε: «Δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Επί του παρόντος [τα όπλα] χρησιμοποιούνται κυρίως στην περιοχή του Kharkiv».
Ο Kirby πρόσθεσε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική [των ΗΠΑ] σχετικά με τη [χρήση] πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς» στη Ρωσία, κάτι που απαγορεύεται.

Η επιθετική ρητορική του ΝΑΤΟ

Πρόσφατα, δυτικοί πολιτικοί ζητούν ολοένα και περισσότερο να επιτραπεί στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να πραγματοποιούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.
Αυτή η δήλωση έγινε, για παράδειγμα, από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Αυτή η θέση υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Lars Løkke Rasmussen είπε ότι η Κοπεγχάγη θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για το σκοπό αυτό.
Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της συμμαχίας αντιτάχθηκαν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani, η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιεί όπλα που λαμβάνει από τη Δύση μόνο στο έδαφός της.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó χαρακτήρισε τα σχέδια του ΝΑΤΟ τρελή ιδέα.
Ο Putin τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» στο ρωσικό έδαφος.

Σαφής προειδοποίηση από τη Ρωσία: Μη διανοηθείτε να απογειώσετε F-16 από την Ουκρανία

Οι προσπάθειες εχθρικών χωρών της Δύσης να επιτρέψουν τη χρήση του F-16 είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για τη Ρωσία, επομένως, όποτε αυτά τα μαχητικά πετάξουν πάνω από τα εδάφη της Ουκρανίας, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα το καταρρίψουν άμεσα, τονίζει ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Konstantin Gavrilov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μη φιλικές χώρες έχουν ήδη προειδοποιηθεί από τη Μόσχα για τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος.
«Παρ' όλα αυτά, επιμένουν - στην Ολλανδία, ή οι Δανοί "υπερήρωες" - ότι "επιτρέπουμε τη χρήση F-16 όπου είναι δυνατόν στο ρωσικό έδαφος"», υπενθύμισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας σε σχόλιο του στο τηλεοπτικό κανάλι Izvestia.
«Δεν είναι απλώς ένα μαχητικό, είναι επίσης φορέας πυρηνικών όπλων. Και οι προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν αυτό το μαχητικό, όπως είπε ο Sergey Lavrov, στο έδαφος της Ουκρανίας είναι θέμα πυρηνικής ασφάλειας: δεν ξέρουμε τι μεταφέρει, βόμβα τόνου ή ενάμιση τόνο ή μια πυρηνική τακτική επίθεση <...> Λοιπόν, [οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα τους καταρρίψουν», κατέληξε ο Gavrilov εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα τόσο στο Κίεβο, όσο και στη Δύση.

Christian Freuding (Γερμανός υποστράτηγος): Η Γερμανία έδωσε πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπάει σε ρωσικό έδαφος και με Patriot

Η Γερμανία επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το Patriot κατά της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας
Ο Γερμανός υποστράτηγος Christian Freuding, ο οποίος διευθύνει το ειδικό αρχηγείο για την Ουκρανία στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, παραδέχτηκε στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ότι το Κίεβο θα καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα πάνω από το ρωσικό έδαφος από τα συστήματα αεράμυνας Patriot που μεταβίβασε το Βερολίνο.
«Είναι πολύ πιθανό ότι τα συστήματα Patriot θα χρησιμοποιηθούν τώρα και στην περιοχή του Kharkiv και πάνω από τη Ρωσία.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ζητήστε να συμμορφωθεί», είπε ο στρατηγός.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου ότι η Γερμανία αποφάσισε να μεταφέρει όπλα στο Κίεβο έως τα μέσα Απριλίου.
Όπως έγραψε η Bild, επικαλούμενη πηγές της, ο ουκρανικός στρατός τουλάχιστον μία φορά χρησιμοποίησε χωρίς άδεια ένα από τα συστήματα αεράμυνας που προμήθευσε η Γερμανία για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Wolfgang Büchnerε επιβεβαίωσε στις 31 Μαΐου ότι το Βερολίνο επέτρεψε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος δίπλα στην περιοχή του Kharkiv.
Τόνισε ότι η Γερμανία, ως προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, δεν γίνεται μέρος της σύγκρουσης.
Μια μέρα νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα της Δύσης για να αποκρούσει επιθέσεις στην περιοχή του Kharkiv.
Τα όπλα που προμηθεύει η Γερμανία μπορεί να περιλαμβάνουν το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Panzerhaubitze 2000 και το σύστημα MARS-II MLRS.
Ο Boris Pistorius τόνισε ότι αυτή η απόφαση περιλαμβάνει «όλα» τα γερμανικά συστήματα που μεταφέρθηκαν στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Grushko (αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Δύση επιλέγει κλιμάκωση, παίρνουμε μέτρα για να εξουδετερώσουμε κάθε απειλή

Η Δύση ακολουθεί τον δρόμο της κλιμάκωσης, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξουδετερώσει τις απειλές, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Christian Freuding.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο Grushko ανέφερε πως η Ρωσία γνωρίζει ότι «δυτικές χώρες ακολουθούν το μονοπάτι της κλιμάκωσης».
«Επομένως, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πλευρά μας για να εξουδετερωθούν οι απειλές που συνδέονται με μια τέτοια κλιμάκωση», είπε ο Grushko.
«Είναι γνωστό ότι οι δυτικές χώρες διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος συνδυάζει μια σειρά μέτρων οικονομικής φύσης» υπογράμμισε ο Grushko.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Μοιραίο» λάθος η χρήση αμερικανικών όπλων εντός της Ρωσίας

Σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ όσον αφορά τη χρήση αμερικανικών όπλων εντός της Ρωσίας, απηύθυνε το Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις πιθανές «μοιραίες συνέπειες» που θα είχε η άδεια στο Κίεβο να αναπτύξει όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες ενάντια σε λανθασμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες», δήλωσε ο Ryabkov. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο θέμα, δίνοντας «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει ουκρανικό αίτημα για την ανάπτυξη όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος, στα σύνορα κοντά στην ουκρανική πόλη Kharkiv. Η χρήση αυτή εγκρίθηκε για τον περιορισμένο σκοπό της υπεράσπισης του Χάρκοβο.

Ollongren (υπουργός Άμυνας Ολλανδίας): Κανένας περιορισμός στα F-16 που δίνουμε στην Ουκρανία - Ας χτυπήσουν όπου θέλουν

Η Ολλανδία δεν θέτει ούτε πρόκειται να θέσει τον οποιονδήποτε περιορισμό στην Ουκρανία για το πώς θα χρησιμοποιήσει τα 24 μαχητικά F-16 που θα της δώσουμε ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren.
«Η Ολλανδία δεν θα περιορίσει τη χρήση των μαχητικών F-16, τα οποία θα μεταφέρουμε στο Κίεβο, όσον αφορά τα χτυπήματα στη Ρωσική Ομοσπονδία» υποστήριξε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας.
Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική θέση από αυτή του Βελγίου, καθώς ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo έχει προειδοποιήσει το Κίεβο πως δεν θα επιτρέψει στα μαχητικά F-16 που θα δώσει, να πετάξουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός τύπου «Βελγίου».
Εφαρμόζουμε την ίδια αρχή που έχουμε εφαρμόσει σε κάθε άλλη σχετική παράδοση, η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο ότι από τη στιγμή που θα τα παραδώσουμε στην Ουκρανία, εναπόκειται σε αυτούς πώς θα τα χρησιμοποιήσουν» υπογράμμισε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας.
«Τους ζητάμε μόνο να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αναφέρεται στον Χάρτη του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους στρατιωτικούς στόχους που πρέπει στο πλαίσιο της αυτοάμυνας τους» επισήμανε η Ollongren κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης της Σιγκαπούρης που έγινε χθες Κυριακή.

Washington Post: Οι διοικητές των Ουκρανικών Ταξιαρχιών ανησυχούν για τους νεοσυλλέκτους στρατιώτες, είναι ανεκπαίδευτοι

Οι Ουκρανοί διοικητές διαμαρτύρονται για την κακή εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων, γράφει η Washington Post.
«Από όπου κι αν φτάνουν νέοι στρατιώτες, οι Ουκρανοί διοικητές πεδίου λένε ότι η ανεπαρκής εκπαίδευση συχνά σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν εβδομάδες για να τους εκπαιδεύσουν σε βασικές δεξιότητες όπως η σκοποβολή», ανέφερε η Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο νόμος για την ενίσχυση της κινητοποίησης που εγκρίθηκε την άνοιξη 2024 δεν θα βοηθήσει το Κίεβο.
Ο νόμος για την ενίσχυση της κινητοποίησης στην Ουκρανία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαΐου.
Το έγγραφο υποχρεώνει όλους τους υπόχρεους για στρατιωτική θητεία να ενημερώνουν τα στοιχεία τους στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.

Alaudinov (Akhmat): Το ΝΑΤΟ εξαντλείται, δεν μπορεί να μας σταματήσει

Οι στρατιώτες των τσετσενικών - ρωσικών ειδικών δυνάμεων Akhmat έχουν μεταφερθεί και αναπτυχθεί στη ρωσική επαρχία του Belgorod προκειμένου να επιχειρήσουν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Kharkiv.
Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ομάδας Akhmat, Apty Alaoudinov, οι πόροι των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εξαντλούνται και πλέον δεν αρκούν για να περιορίσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.
«Στην αρχή δόθηκαν στον εχθρό Javelin και άλλα είδη όπλων.
Ωστόσο, έγινε άμεσα αντιληπτό ότι αυτό που όλοι θεωρούσαν, ότι εμείς δεν θα μπορούσαμε να τους αντισταθούμε, ότι αυτό ήταν, δεν ίσχυε…
Μετά ήρθαν HIMARS, Storm Shadow, M777 howitzers, μπορούμε να αναφέρουμε όλη τη λίστα των όπλων που δόθηκε στους Ουκρανούς.
Οι πόροι του ΝΑΤΟ είναι ήδη κοντά στο να εξαντληθούν…, μια και το μπλοκ του ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να παράξει ακόμα περισσότερα όπλα και εξοπλισμό για να σταματήσει τη Ρωσία» τόνισε ο Alaudinov.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ουκρανία εξαντλείται επίσης από ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους ιδεολογικά σκεπτόμενους Ουκρανούς πολίτες έχουν ήδη πεθάνει στη μάχη, και όσοι κινητοποιούνται βίαια δεν έχουν το κίνητρο να πολεμήσουν για τις ιδέες του καθεστώτος του Κιέβου.
O Alaudinov υποστήριξε ότι οι μονάδες των Akhmat έχουν ήδη αναλάβει και εκπληρώνουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
«Είναι πολύ ευχάριστο και κολακευτικό συνάμα ότι μεταφερθήκαμε σε αυτήν την περιοχή, η οποία πλέον είναι η πιο σημαντική για όλα τα γεγονότα που οδηγούν στην ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Όλα είναι καλά.
Οι μαχητές έχουν μεταφερθεί σε διάφορες περιοχές κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής μάχης στις συνοριακές περιοχές του Kharkiv που έπρεπε να καλυφθούν και σήμερα οι μαχητές μας έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», είπε ο Alaudinov, τονίζοντας ότι οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων του Akhmat εκτελούν επίσης αποστολές επίθεσης.

Lukashenko (Λευκορωσία): Εάν το θελήσουν οι ΗΠΑ, ειρήνη στην Ουκρανία… από αύριο – Δεν θέλουν πόλεμο οι Ρώσοι

Εάν το θελήσουν οι Αμερικάνοι, η Ουκρανία θα έχει ειρήνη… από αύριο υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Μογγόλο ομόλογό του, Ukhnaagiin Khurelsukh.
«Εάν οι Αμερικάνοι συμφωνήσουν να υπάρξει ειρήνη εκεί, θα υπάρξει ειρήνη αύριο…
Αλλά δεν την χρειάζονται.
Ωστόσο, σκεφτείτε ποιος φταίει εδώ και ποιος έχει δίκιο» είπε ο Lukashenko, αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται είναι οι διαπραγματεύσεις.
«Οι Ρώσοι δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο.
Το ξέρω πολύ καλά.
Γιατί δεν κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Γιατί δεν καταλήγουν σε μια συμφωνία;
Οι Αμερικάνοι θέλουν να σύρουν τη Ρωσία σε αυτήν την αντιπαράθεση και σε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολεμήστε με την Ουκρανία και εμείς θα ασχοληθούμε με την Κίνα.
Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής των Αμερικάνων» υπογράμμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Μογγολίας, τον κάλεσε να ακούσει όχι αυτό που λένε Αμερικάνοι και Δυτικοί, αλλά να δουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Lukashenko, η Ρωσία είναι μια αδελφική φίλη και σύμμαχος της Λευκορωσίας.

Sahra Wagenknecht (Γερμανίας): Να δώσει εξηγήσεις ο Scholz - Φέρνει στη Γερμανία τον πόλεμο με τη Ρωσία

Να δώσει εξηγήσεις δημόσια για την απόφαση του να επιτρέψει την χρήση γερμανικών όπλων από τους Ουκρανούς κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος καλεί τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz η Γερμανίδα βουλευτής Sahra Wagenknecht.
«Καλώ τον Olaf Scholz να κάνει μια κυβερνητική δήλωση σε σχέση με την αλλαγή πορείας.
Όποιος διεξάγει πόλεμο στη Ρωσία με γερμανικά όπλα θα τον φέρει τελικά στη Γερμανία» υποστήριξε η Wagenknecht, η οποία υποστηρίζει πως αντί ο καγκελάριος να επιδείξει προσοχή, προχωρά σε ένα ακόμα … φιάσκο.
«Ο αυτοαποκαλούμενος καγκελάριος της ειρήνης γίνεται γίνεται απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας.
Όπως εκατομμύρια Γερμανοί, φοβάμαι μια περαιτέρω κλιμάκωση που μπορεί μια μέρα να καταλήξει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» επισημαίνει η Γερμανίδα βουλευτής.

James David Vance (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Πρώτη φορά που η απειλή για πυρηνικό πόλεμο είναι τόσο υπαρκτή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς μια πυρηνική σύγκρουση λόγω της απόφασης του Biden να εγκρίνει τα χτυπήματα του Κιέβου στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Οχάιο James David Vance.
«Μου φαίνεται ότι τώρα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι υψηλότερος από κάθε άλλη στιγμή.
O Biden οδεύει ασυνείδητα προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας είπε ότι ο Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για μάχη με συστήματα αεράμυνας εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος που απειλούν την περιοχή του Kharkiv.

National Interest: Οι ΗΠΑ είναι απρόσεκτες σχετικά με τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον της Ρωσίας λόγω της απειλής πυρηνικής σύγκρουσης, προειδοποίησε ο Ivan Eland, διευθυντής του Κέντρου για την Ειρήνη και την Ελευθερία του Independent Institute, σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είχε δώσει προσοχή στην τακτική αυθαιρεσία της Ουκρανίας στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Αυτό θα έπρεπε να είχε πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για μεγαλύτερη προσοχή σχετικά με την παροχή νέων όπλων μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος», σημείωσε ο Ivan Eland.
Σύμφωνα με τον Ivan Eland, η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με την Ρωσία που είναι πυρηνική δύναμη.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τέτοιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ και να περιορίζουν τη βοήθεια προς το Κίεβο με κάθε δυνατό τρόπο σε αυστηρούς όρους
«Η στρατηγική του ΝΑΤΟ δεν ισοδυναμεί πάντα με την ασφάλεια των ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Ivan Eland

John Mearsheimer (Καθηγητής ΗΠΑ): Ο Zelensky έχει σοβαρά προβλήματα λόγω δυσαρέσκειας στην Ουκρανία

O Zelensky αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ειδικά μάλιστα τώρα που εγείρονται θέματα νομιμότητας, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer.
«Στην πολιτική σφαίρα στο Κίεβο, δεν είναι όλα τόσο ξεκάθαρα, νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Zelensky έχει προβλήματα, μπορώ να δώσω επιχειρήματα: δεν είναι πλέον νόμιμος, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στη χώρα με τον τρόπο που διεξάγονται οι μάχες.
«Έχει πραγματικά προβλήματα, δεν ξέρω ποιος από την κυβέρνηση ή το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στο Κίεβο είναι πιθανός υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει προβλήματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Mearsheimer, παραμένει περιορισμένος ο ενθουσιασμός για τη σύγκρουση μεταξύ του γενικού πληθυσμού, καθώς νέοι και ακόμη μεγαλύτεροι άνδρες αιχμαλωτίζονται βίαια για να υπηρετήσουν στο στρατό.
«Νομίζω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι αρκετά απλή, οι Ρώσοι έχουν ένα πλεονέκτημα, το πλεονέκτημά τους έναντι των Ουκρανών αυξάνεται κάθε εβδομάδα και δεν θα ήταν περίεργο αν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι ή αυτό το φθινόπωρο.

Larry Johnson (πρώην CIA) : Η Ουκρανία μπορεί να χάσει την πρωτεύουσα Κίεβο, την Οδησσό και τον Mykolaiv

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, εκτίμησε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Πιστεύω ότι θα χάσουν το Κίεβο, θα χάσουν την Οδησσό και τον Mykolaiv.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο ρωσικός στρατός προχωρά προς πολλές κατευθύνσεις, αναγκάζοντας τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προσθέσουν εφεδρείες σε αυτές τις γραμμές.
Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει τέτοιους πόρους και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υπερτερούν σε αριθμό και εξοπλισμό.
«Κάποια στιγμή, ξέρετε, θα σπάσει.
Και όταν συμβεί αυτό, είπα ότι δεν έχουν μια θέση, μια καλά οχυρωμένη θέση, στην οποία μπορούν να επιστρέψουν»κατέληξε ο CIA Larry Johnson.
Πρόσφατα, ο ρωσικός στρατός κινείται ενεργά στα βάθη της άμυνας του εχθρού στην περιοχή του Kharkiv και έχει ήδη καταλάβει αρκετούς οικισμούς.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας Andrei Belousov δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στραττιωτικούς και πάνω από 2.700 τον Μάιο του 2024.
Σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες, προμηθεύοντας το Κίεβο με όπλα, μεταδίδοντας στοιχεία πληροφοριών και εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες, κλιμακώνουν και παρατείνουν την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Μετά την ήττα στη σύγκρουση, η Δύση θα απαλλαγεί από την Ουκρανία

Η Δύση θα απαλλαγεί από την Ουκρανία μόλις καταρρεύσει τελικά στη σύγκρουση, εκτίμησε ο συνταξιούχος αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Τίποτα δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα αυτής της μάχης που κέρδισε η Ρωσία.
Νομίζω ότι ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η Ουκρανία για να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια θα καταρρεύσει ως κράτος .
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό, οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν μπορούν πλέον να σταματήσουν.
Ταυτόχρονα, ο Scott Ritter πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι είναι απίθανο να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις του Zelensky να υπάρξει Ουκρανία, καθώς αυτό θα σήμαινε μια πράξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Zelensky είναι σε πανικό και η Δύση φοβάται μετά την πτώση της Avdiivka – Η Ουκρανία δεν θα έχει στρατό έως τέλος 2024

Τεράστιες απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών θα ξεπεράσει τον αριθμό των αξιόμαχων στρατιωτών τόνισε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Οι καθημερινές απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι τρομακτικές.
Με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών Ουκρανών θα είναι περισσότεροι από τους στρατιώτες που έχει τώρα η Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, οι ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν ήδη το μισό μέγεθος.
Το Κίεβο πρέπει να ρίξει στρατιώτες στη μάχη μετά από λίγες μέρες προετοιμασίας.
«Η Δύση τους, ώστε να κινητοποιήσουν τους νέους και μετά από λίγο, τους ηλικιωμένους δεν θα εκπλαγώ αν δούμε σύντομα 60 χρονών στρατιώτες.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 35.000 στρατιωτικούς και πάνω από 2.700 όπλα τον Μάιο του 2024.

Πανικός μετά την πτώση της Avdiivka

Στην Ουκρανία και στις ευρωπαϊκές χώρες, ο πανικός άρχισε να μεγαλώνει μετά την απελευθέρωση της Avdiivka λόγω των δυνατοτήτων της Ρωσίας, είπε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Από την πτώση της Avdiivka, υπάρχει αυξανόμενος πανικός στο Κίεβο και στις δυτικές πρωτεύουσες, συγκεκριμένα, μεταξύ του Zelensky και του κύκλου του, αυτός ο πανικός έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο της απόλυτης υστερίας.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, σήμερα όλες οι δυτικές χώρες κυριεύονται λίγο πολύ από φόβο λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων της Ρωσίας.
«Πίστευαν ότι η Ρωσία θα αποδυναμωνόταν και ίσως ακόμη και θα διαλυόταν ή ότι θα γινόταν αλλαγή καθεστώτος.
Και ότι το ρωσικό πρόβλημα, που προσπαθούσαν να λύσουν εδώ και 300 ή 400 χρόνια, θα εξαφανιζόταν τελικά.
Τώρα είναι τρομοκρατημένοι από το προοπτική ότι όλα θα τελειώσουν με την μεγαλειώδη νίκη της Ρωσίας και την επιστροφή της στα σύνορα της ίδιας της Ευρώπης ως υπερδύναμη», πιστεύει ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Πρόσθεσε ότι η υστερία του Zelensky για την αποτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο μέτωπο εξαπλώνεται και στις δυτικές χώρες, προκαλώντας φόβο σε ορισμένους και κάνοντας άλλους πιο επιθετικούς, για παράδειγμα, τον Γάλλο Πρόεδρο Macron.

Η Ιταλία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία ένα δεύτερο σύστημα αεράμυνας

Η Ιταλία πιθανότατα θα στείλει δεύτερο σύστημα αεράμυνας SAMP/T στην Ουκρανία.
Αυτό μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συστοιχία, η οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Κίεβο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κουβέιτ, αλλά σύντομα θα επιστρέψει στην Ιταλία.
Ωστόσο, η πηγή δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
Αυτό το όπλο πιθανότατα θα γίνει μέρος του ένατου πακέτου ιταλικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί στο εγγύς μέλλον, σημείωσε η πηγή.
Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, η Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσαν από κοινού ότι θα παρείχαν στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας SAMP/T (γαλλική ονομασία - Mamba).
Στα τέλη Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sebastien Lecornu ανακοίνωσε ότι «στο εγγύς μέλλον η Γαλλία θα προμηθεύσει το Κίεβο με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα SAMP/T».
Στις 19 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron επιβεβαίωσε την ανάπτυξη του συστήματος στην Ουκρανία.

Ανατινάχθηκε η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου στον κόσμο στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια μιας μαζικής επίθεσης στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στον κόσμο ανατινάχθηκε, λέει ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας German Galushchenko δήλωσε ότι οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας δέχθηκαν επίθεση στις περιοχές Dnepropetrovsk, Kirovograd και Ivano-Frankivsk.
«Εκτός από την επίθεση στα υπολείμματα του θερμοηλεκτρικού συστήματος, το οποίο είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές, φαίνεται ότι στοχοποιήθηκε και μια μεγάλη υπόγεια εγκατάσταση φυσικού αερίου, όπου αποθηκεύεται και αυτό είναι σίγουρα το μεγαλύτερο συγκρότημα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και, νομίζω, ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Μερκούρης.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Η Δύση έχει χαράξει μια πορεία για την τελική μετατροπή των Ουκρανών σε τροφή για κανόνια

Η δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Radoslaw Sikorski για την προετοιμασία μονάδων Ουκρανών σε πολωνικό έδαφος σηματοδοτεί την τελική απόφαση των παγκόσμιων ελίτ να τις μετατρέψουν σε τροφή κανονιών, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Η κύρια, γενική απόφαση λήφθηκε στην ανώτατη ηγεσία της παγκόσμιας διαχείρισης πίσω από τα παρασκήνια η κύρια, γενική απόφαση - και αυτό αποδεικνύεται από όσα είπε ο Sikorsky - <....> Οι Ουκρανοί είναι πολύ καλές τροφές για κανόνια, υψηλής ποιότητας.
Δεν έχει σημασία ότι κάτι άλλο λειτουργεί στην Ουκρανία», πρότεινε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Soskin, το δυτικό σχέδιο δεν συνεπάγεται καμία αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας.
Ο Zelensky και η ομάδα του θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί άνδρες δεν έχουν άλλες επιλογές παρά να υπηρετήσουν εθελοντικά στον στρατό, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει πια δουλειά, είναι αδύνατο να φύγεις από τη χώρα, μένει μόνο ένα πράγμα - να σε απαγάγουν οι στρατιωτικοί, να σε ξυρίσουν και να σε πετάξουν στην πρώτη γραμμή.
Κάπου αλλού δύο, τρεις, ίσως τέσσερις μήνες, και χωρίς πηγές εισοδήματος, δεν θα υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα στην Ουκρανία εκτός από το να πάτε στον πόλεμο», κατέληξε ο ειδικός.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Radoslaw Sikorski δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει ουκρανικές μονάδες στο έδαφός της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια απόφαση θα ήταν πιο χρήσιμη για το Κίεβο από την αποστολή πολωνών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Οι βόμβες ολίσθησης της Ρωσίας είναι πολύ καταστροφικό όπλο

Η παροχή δυτικών συστημάτων αεράμυνας και η άρση των δυτικών περιορισμών στην ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπά στρατιωτικούς στόχους στη ρωσική επικράτεια με όπλα που παρέχονται από τη Δύση παραμένουν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία να αποκρούσει ρωσικές βόμβες ολίσθησης και πυραύλους κατά της πόλης του Kharkiv.
Δώδεκα δυτικές χώρες έχουν πρόσφατα άρει εν μέρει ή πλήρως τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Αυτές οι αλλαγές πολιτικής θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν συστήματα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσουν ρωσικές περιοχές βολής και επιμελητείας στις συνοριακές περιοχές και στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν αριθμό ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών τον Φεβρουάριο του 2024, πολλά από τα οποία πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης στην κατεύθυνση Avdiivka.
Η ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να καταρρίψουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε μια περιοχή της πρώτης γραμμής δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναπαράγουν τα ίδια αποτελέσματα τόσο με τα συστήματα της Ουκρανίας όσο και με τα συστήματα που παρέχονται από τη Δύση για την προστασία της βόρειας περιφέρειας του Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στοχεύσει την πόλη του Kharkiv με βόμβες ολίσθησης και διάφορες επιθέσεις πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες, αν και τα δύο συστήματα Patriot στη βόρεια Περιφέρεια του Kharkiv θα είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην άμυνα έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χωρίς τη δυνατότητα να πυροβολήσουν ρωσικά αεροσκάφη στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Vovchansk στην περιοχή Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά νοτιοδυτικά του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv στις 2 Ιουνίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά στα πεδία βόρεια και ανατολικά της Starytsya (νοτιοδυτικά του Vovchansk και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) κατά τη διάρκεια μιας μηχανοκίνητης επίθεσης στον οικισμό….
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται ανεπιτυχώς στο βόρειο και κεντρικό Vovchansk και στις δασικές περιοχές μεταξύ Hlyboke και Lukyantsi (και οι δύο βόρεια της πόλης Kharkiv).

Προέλαση Ρώσων στο Chasiv Yar

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά μέσα και γύρω από το βορειοανατολικό Chasiv Yar την 1 και 2 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο κέντρο της Kalynivka (βορειοανατολικά του Chasiv Yar), σε ένα χωράφι βορειοανατολικά της Kalynivka, νότια του Chasiv Yar και στο βορειοανατολικό Chasiv Yar.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Chasiv Yar και κοντά στο Kalynivka, Bohdanivka (βορειοανατολικά του Chasiv Yar), Klishchiivka (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar) και Niu York (νοτιοανατολικά του Klishchiivka) την 1 και 2 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν θερμοβαρικό πυροβολικό TOS-1A και TOS-2 για να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν θέσεις στο νοτιοανατολικό Kanal Microraion (ανατολικότερο Chasiv Yar) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στο ανατολικό Kanal Microraion

Συνεχίζεται αμείωτη η προέλαση δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά βορειοδυτικά της Avdiivka και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka την 1η και 2 Ιουνίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά σε ένα πεδίο δυτικά του Solovyove (βορειοδυτικά της Avdiivka).[41] Οι Ρώσοι milbloggers έκαναν διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την έκταση της ρωσικής προέλασης κοντά στο Sokil (αμέσως βορειοδυτικά του Solovyove), με κάποιους να ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 1-1,5 χιλιόμετρο κοντά στον οικισμό, ενώ άλλοι milbloggers ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες σημειώθηκαν στα περίχωρα του Sokil.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στη Novooleksandrivka και στο Sokil, δυτικά της Avdiivka κοντά σε Umanske και Yasnobrodivka και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove την 1η και 2 Ιουνίου.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Umanske και ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στη Novooleksandrivka.

Προέλαση Ρώσων και στην δυτική περιφέρεια Zaporizhia

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια του Myrne (βορειοδυτικά του Robotyne).

Αεροπορική επιδρομή των Ρώσων με βόμβες FAB

Γέφυρα στην περιοχή Kupyansk-Uzlovoy, στην περιοχή Kharkiv, καταστράφηκε μετά από αεροπορική επιδρομή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Ο στόχος χτυπήθηκε από κατευθυνόμενες βόμβες με ενοποιημένες μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC).
Προηγουμένως, η ίδια γέφυρα είχε ήδη χτυπηθεί από πυραύλους Kh-38ML, αλλά αυτή τη φορά αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν FAB.
Σύμφωνα με πηγές, η καταστροφή της γέφυρας αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση των οδών επιμελητείας, γεγονός που θα περιπλέξει τον εφοδιασμό και την κίνηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή.
Η καταστροφή της γέφυρας στην περιοχή Kupyansk-Uzlovoy είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς διαδραμάτισε βασικό ρόλο στα ουκρανικά logistics.

Το πρώτο ουκρανικό χτύπημα

Στο μεταξύ, το πρωινό της 3ης Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη ρωσική περιοχή Belgorod.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές από την περιοχή, τα πλήγματα που εξαπέλυσαν με το αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS είχαν στόχο την περιοχή ανάπτυξης των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ζημιές στο ρωσικό τμήμα S-300/S-400.
Τουλάχιστον 1 εκτοξευτής και άλλος εξοπλισμός καταστράφηκε.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_Kharkiv_2_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_2_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_2_2024.png


West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_2_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης