Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίχνουν δισεκατομμύρια για την «Ανατολική Ασπίδα» στην Πολωνία - Επόπτης... τα γεράκια των ΗΠΑ - Τρέμουν απάντηση της Ρωσίας

Ρίχνουν δισεκατομμύρια για την «Ανατολική Ασπίδα» στην Πολωνία - Επόπτης... τα γεράκια των ΗΠΑ - Τρέμουν απάντηση της Ρωσίας
Οι Πολωνοί θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα γραμμή άμυνας με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και το Πεντάγωνο θα είναι ο κύριος επόπτης του έργου
Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται η Βαρσοβία για την πρωτοβουλία Eastern Shield αναφορικά με την ενίσχυση των κρατικών συνόρων με τη Λευκορωσία και τη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Σχεδιάζεται μάλισττα να δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια για το εν λόγω έργο.
Οι Πολωνοί θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα γραμμή άμυνας με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και το Πεντάγωνο θα είναι ο κύριος επόπτης του έργου σύμφωνα με πληροφορίες του RIA Novosti.
Τις λεπτομέρειες για το έργο ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Vladislav Kosiniak-Kamysh.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Ανατολική Ασπίδα» είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ενίσχυσης των συνόρων από το 1945, αλλάζοντας ριζικά τη δομή της περιφερειακής ασφάλειας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν... εκπτώσεις - η ικανότητα της Πολωνίας να αποκρούσει τις όποιες επιθέσεις εξαρτάται άμεσα από αυτό, τόνισε ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος. Και είναι ξεκάθαρο σε ποιούς αναφέρεται: Στους Ρώσους, φυσικά...
Η «Ανατολική Ασπίδα» αναμένεται να καλύψει τα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων της Πολωνίας με την περιοχή του Καλίνινγκραντ και τα σύνορα μήκους 400 χιλιομέτρων με τη Λευκορωσία.
Η Βαρσοβία πρόκειται να δαπανήσει δέκα δισεκατομμύρια ζλότι (2,55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η διαχείριση της κατασκευής ανατέθηκε Γενικό Επιτελείο του Πολωνικού Στρατού.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το 2025.
unnamed_2_11.jpg

Τι περιλαμβάνει η Ανατολική Ασπίδα

Το κύριο στοιχείο της «Ανατολικής Ασπίδας» είναι οι εκτεταμένες οχυρώσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ, θεωρούνταν αναχρονισμός. Ωστόσο, η υψηλή αποτελεσματικότητα της ρωσικής «γραμμής Surovikin» στην περιοχή Zaporozhye, η οποία απέτρεψε την περσινή ουκρανική αντεπίθεση, έπεισε τους δυτικούς στρατηγούς να επανεξετάσουν τις απόψεις τους.
Μελετώντας την πρόοδο της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε συνθήκες πλήρους σύγκρουσης με ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο κράτος, η συντριπτική αεροπορική δύναμη δεν θα γίνει πανάκεια και η έκβαση του πολέμου θα καθοριστεί επί εδάφους...
Έτσι στην Πολωνία, θα στηθούν φράχτες κατά μήκος των συνόρων, θα σκάψουν χαρακώματα και αντιαρματικές τάφροι, θα εγκατασταθούν σημεία βολών, ναρκοπέδια ενώ θα δημιουργηθούν προστατευμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών.
Για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων, εκσυγχρονίζονται το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες.
Επιπλέον, η Βαρσοβία σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα νέο δίκτυο βάσεων, να προετοιμάσει κόμβους logistics για την υποδοχή μεγάλων όγκων στρατιωτικού φορτίου και να δημιουργήσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων για στρατιωτικό εξοπλισμό εκ των προτέρων.
Η αμυντική γραμμή θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα είδη υψηλής τεχνολογίας.
Θα εγκαταστήσουν συστήματα προειδοποίησης και παρακολούθησης.
Εκτός από την οπτική, ακουστική και ραδιοεπιτήρηση της περιοχής, θα παράσχουν στα πολωνικά στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή ασφαλείς επικοινωνίες.
Θα είναι επίσης εξοπλισμένα με συστήματα anti-drone.
Οι πληροφορίες από τους πύργους σε πραγματικό χρόνο θα πηγαίνουν σε επιχειρησιακά κέντρα για ανάλυση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
unnamed_3_11.jpg
Οι IDF χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά υπενθυμίζουμε ότι δεν έσωσαν το Ισραήλ από μια επιδρομή της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Τα «έξυπνα» συστήματα επιτήρησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη απλά δεν «έβλεπαν» όσους πλησίαζαν και δεν είχαν χρόνο να ειδοποιήσουν τη στρατιωτική ηγεσία. Ωστόσο, η Πολωνία έχει ακόμα χρόνο να τελειοποιήσει αυτή την τεχνολογία
Η Βαρσοβία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει τέσσερα αναγνωριστικά δεμένα μπαλόνια από την Ουάσιγκτον.
Η τιμή τους ανέρχεται σε περίπου 960 εκατομμύρια δολάρια. Το 2027 θα αιωρούνται πάνω από τα σύνορα σε υψόμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων προκειμένου να παρακολουθούν τον χώρο σε αναζήτηση αερομεταφερόμενων αντικειμένων -αεροπλάνα και πυραύλους- σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Τα μπαλόνια είναι ενσωματωμένα στο σύστημα αεράμυνας.
unnamed_4_9.jpg
Επανεξοπλισμός στρατού

Ταυτόχρονα, η Βαρσοβία ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του στρατού στο ΝΑΤΟ. Έχουν ήδη υπογράψει δύο συμβάσεις για 1.300 κύρια άρματα μάχης. Χίλια είναι τα νοτιοκορεατικά K2 «Black Panther», . Τριακόσια - Αμερικανικό M1A2 SEPv3.
Το πυροβολικό θα συγχρονιστεί με 648 νοτιοκορεατικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 Grom. 
Μέχρι στιγμής, έχουν πληρώσει μόνο για μερικές δεκάδες από αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά θέλουν να αγοράσουν 500 περισσότερες.
Οι όγκοι παραγωγής είναι ακόμη μικροί και ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει επίσης να αναπληρώσει τα οπλοστάσια του. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο αύξησε πρόσφατα τη σύμβαση με τη Lockheed Martin σε 1,9 δισεκατομμύρια για την παραγωγή αυτών των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης για να αντικαταστήσουν αυτά που αποστέλλονται στην Ουκρανία.
Η Βαρσοβία πρόκειται να αντικαταστήσει τα σοβιετικά οχήματα μάχης πεζικού που δόθηκαν στο Κίεβο με δικά της οχήματα Borsuk, έχουν παραγγελθεί 1.400 μονάδες.
Για τη στρατιωτική αεροπορία, θα αγοραστούν 96 επιθετικά ελικόπτερα Apache, για την Πολεμική Αεροπορία - 48 νοτιοκορεατικά εκπαιδευτικά FA-50 και 35 αμερικανικά μαχητικά F-35.
Συνολικά, μέχρι το 2035 θα διατεθούν 115 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές ανάγκες.
Ενώ άλλα μέλη του ΝΑΤΟ διστάζουν να δαπανήσουν ακόμη και το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα, όπως απαιτείται από τους κανόνες της συμμαχίας, η Πολωνία έχει οικειοθελώς αυξήσει το ποσοστό στο 4%.
Το μέγεθος του στρατού θα αυξηθεί από 160 σε 300 χιλιάδες. Φημολογείταιε επίσης ότι υπήρχαν διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την κατασκευή ενός εργοστασίου όπλων που θα προμηθεύει όχι μόνο πολωνικά στρατεύματα, αλλά και ουκρανικά.

www.bankingnews.ggr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης