Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σε… σύγχυση από την επιτυχία της Δεξιάς – Υποβάθμιση, φόβος και ερωτήματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σε… σύγχυση από την επιτυχία της Δεξιάς – Υποβάθμιση, φόβος και ερωτήματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα

Οι κυρίαρχες εφημερίδες σε… τρικυμία

Σχετικά Άρθρα

Οι κυρίαρχες εφημερίδες κάνουν ό,τι μπορούν, για να απηχήσουν το θριαμβευτικό μήνυμα της Ursula Von Der Leyen ότι « το κέντρο κρατάει».
Αλλά οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη στροφή προς τη Δεξιά, η οποία, όσο και αν προσπαθούν να την υποβαθμίσουν, δέχονται ότι θα δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες για τα κατεστημένα κόμματα.
Η κάλυψη της επίδοσης του Orban στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) είναι ενδεικτική αυτού, με το μερίδιο του 44% των ψήφων της Ουγγαρίας - ένα ποσοστό που οι περισσότεροι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες μπορούν μόνο να ονειρεύονται - να απορρίπτεται ως «παραπάτημα » ή απώλεια επειδή είναι χαμηλότερο από αυτό που επιτεύχθηκε σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Ειδικότερα, το Reuters περιέγραψε το μικρότερο από το αναμενόμενο προβάδισμα του Orban ως παράδειγμα «ισχυρών επιδόσεων κεντρώων κομμάτων» στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Guardian στη Βρετανία ήταν επίσης πρόθυμος να τονίσει ότι ο «φιλοευρωπαϊκός σέντερ κρατά» την «ακροδεξιά» πρωτιά.
Και οι βαθύτεροι φόβοι του έγιναν εμφανείς όταν το αποδέχτηκε αυτό.
Οι περιορισμένες συνολικές πλειοψηφίες για τα κυρίαρχα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ψήφιση φιλόδοξων νόμων για τη δράση για το κλίμα.
Η Daily Telegraph ήταν ίσως λίγο πιο ευχάριστη να αναφέρει ότι ενώ η Αριστερά έχει βγει στην κορυφή, «το διπλό πλήγμα στον Macron και στον Scholz, οι πιο σημαντικοί ηγέτες του μπλοκ, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πολιτική σε ολόκληρη την ήπειρο».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εφημερίδα Socialist Worker της Βρετανίας ήταν αποπληκτική, επισημαίνοντας αυτό που αποκαλεί «φασιστικές» κατακτήσεις σε όλη την Ευρώπη και καλώντας σε μια «ισχυρή και μαχητική αριστερά» για να το καταπολεμήσει.
Η γαλλική Απελευθέρωση μοιράστηκε επίσης την αγωνία της για το «ανησυχητικό τοπίο» σε ολόκληρη την Ευρώπη - ιδιαίτερα για την «ακροδεξιά» στη Γερμανία, η οποία είπε ότι ήταν «νοσταλγική για τον ναζισμό».
Οι περισσότερες εφημερίδες εξακολουθούν να εξετάζουν τι σημαίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα για τις ομάδες του ΕΚ, όπου συνεργάζονται ομοϊδεάτες στα εθνικά κόμματα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η ψηφοφορία λέει πολύ περισσότερα για την αλλαγή των εθνικών συναισθημάτων παρά για την επιθυμητή σύνθεση του ίδιου του θεσμού.
Η Daily Mail του Λονδίνου προσπάθησε πράγματι να ανακαλύψει γιατί έχει αυξηθεί η υποστήριξη στα κόμματα της Δεξιάς - αυτό που αποκαλεί «σκληρό και ακροδεξιό» - και γιατί οι Πράσινοι, όπως το έθεσε ευγενικά η Le Monde, «υποχωρούν».

Ανέφερε ότι​:

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν πληγεί από το κόστος ζωής, έχουν ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος της πράσινης μετάβασης και ενοχλούνται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, και τα σκληρά και ακροδεξιά κόμματα το έχουν εκμεταλλευτεί και έχουν προσφέρει στο εκλογικό σώμα εναλλακτική λύση.
Το επίκεντρο του μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού Τύπου στρέφεται τώρα γρήγορα στη Γαλλία, λόγω της ανακοίνωσης του Macron για πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την κατατρόπωσή του από την Le Pen.
Η γαλλική αριστερή εφημερίδα L'Humanité είναι ξεκάθαρα σε άλλο… επίπεδο και -το πιο σημαντικό- ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να φέρει αυτή η εθνική δημοσκόπηση, ρωτώντας «ποιος σκοτεινός υπολογισμός ώθησε τον Macron να κάνει έναν ακόμη «χορό θανάτου» με την «ακροδεξιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης