Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μείωση 2,2% του πληθωρισμού στη χονδρική τον Μάιο του 2024

ΗΠΑ: Μείωση 2,2% του πληθωρισμού στη χονδρική τον Μάιο του 2024
O δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε οριακά τον Μάιο στο 2,2%
Μείωση εμφάνισε τόσο σε ετήσιο όσο και σε μηνιαίο επίπεδo ενώ αναμενόταν να κινηθεί ελαφρώς αυξητικά ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε οριακά τον Μάιο στο 2,2% ετησίως από το 2,3%, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αύξηση στο 2,5%.
Επίσης ο δείκτης τον Μάιο παρουσίασε μείωση 0,2% σε σχέση με Απρίλιο έναντι της μηνιαίας αύξησης 0,5% που είχε παρουσιάσει ένα μήνα και πριν αλλά και της πρόβλεψης των αναλυτών για μικρή αύξηση 0,1% και τώρα.
Στις επιμέρους συνιστώσες αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τελικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία μείωση κατά 0,8%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2023.
Ίδια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη τιμών παραγωγού εμφάνισε μικρή μείωση στο 2,3% ετησίως από το 2,4% του Απριλίου ενώ αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,5%.
Σε επίπεδο μήνα δε, ο δομικός πληθωρισμός στη χονδρική δεν παρουσίασε καθόλου αύξηση (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση 0,5% του Απριλίου και έναντι της εκτίμησης για μηνιαία αύξηση κατά 0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης