Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Μαζική απόσυρση τρίτων για να μην νικήσει η Marine Le Pen

Γαλλία: Μαζική απόσυρση τρίτων για να μην νικήσει η Marine Le Pen
Σε κάτι λιγότερο από 100 περιφέρειες θα κατέλθουν τρεις υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την εκλογή τους στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.
Ξεπέρασαν τους 200 οι υποψήφιοι, τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, που αποσύρθηκαν από τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών λίγο πριν από την κρίσιμη προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων που λήγει απόψε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού πρακτορείου AFP και της Le Monde.
Μετά το κύμα αποχωρήσεων, εκτιμάται ότι σε κάτι λιγότερο από 100 περιφέρειες θα κατέλθουν τρεις υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την εκλογή τους στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.
Η τακτική των αποχωρήσεων αποσκοπεί στην ενοποίηση των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen , ώστε σε κάθε νομό να υπάρξει ενιαίο μπλοκ ως αντίβαρο του ακροδεξιού κόμματος, με σκοπό να αποτραπεί η νίκη του.
Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 212 υποψήφιοι — 130 από την Αριστερά και 82 από τη συμμαχία Μακρόν — σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Απομένουν 98 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους.
Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε στον πρώτο γύρο 39 έδρες, ενώ στον δεύτερο γύρο προηγείται σε 258 από τις 446 περιφέρειες στις οποίες διατηρεί υποψήφιο.
Η Εθνική Συσπείρωση κυριάρχησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο συγκέντρωσε 28%, ενώ ο συνασπισμός του προέδρου Μακρόν κέρδισε 20,8%.
Αν το ακροδεξιό κόμμα κατακτήσει 289 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, αποκτά απόλυτη πλειοψηφία. Για να αποφευχθεί αυτό, τα άλλα κόμματα αποσύρουν υποψηφίους σε περιφέρειες όπου προκρίθηκαν περισσότερα από δύο άτομα, σε μια προσπάθεια μην εκλεγεί ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία.
Από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας, στις 305 προκρίθηκαν χθες τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες, ενώ από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν 76 βουλευτές, καθώς συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων. Επίσης, από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά ήλθε πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες.
Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης