Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση για τους Tories η ιστορική νίκη των Εργατικών του Starmer με 412 έδρες - Τρίτη δύναμη ο Farage με 14,3%

Κατάρρευση για τους Tories η ιστορική νίκη των Εργατικών του Starmer με 412 έδρες - Τρίτη δύναμη ο Farage με 14,3%
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως, οι Εργατικοί καταγράφουν μεγάλη εκλογική νίκη.
(Συνεχές upd) Βατερλό για τους Συντηρητικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτέλεσε ο ιστορικός θρίαμβος των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, που αναλαμβάνουν τα ηνία της χώρας μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη καμπή για την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς η Ευρώπη στρέφεται δεξιά και στο βάθος έρχεται ξανά στην εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ο Donald Trump, γεγονός που καθιστά την νίκη των αριστερών Εργατικών σημαντική.
Το κόμμα του Keir Starmer, σάρωσε τους Συντηρητικούς του Rishi Sunak, διασφαλίζοντας μεγάλη πλειοψηφία 412 εδρών στη Βουλή των κοινοτήτων, μέχρι νωρίς το μεσημέρι και με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.
Tο απογοητευτικό αποτέλεσμα των Tories, οι οποίοι λαμβάνουν 121 έδρες, έφερε την αιφνιδιαστική παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Sunak, o οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των βρετανικών νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 5/7 λίγο πριν την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησής του στον Βρετανό μονάρχη βασιλιά Κάρολος Γ', υπέβαλε την δική του από την ηγεσία του κόμματος.
O Sunak αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, επικοινώνησε με τον Keir Starmer, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη και πλέον όλοι αναμένουν την ανακοίνωση της παραίτησής του από την ηγεσία των Tories βάζοντας τέλος σε μια δύσκολη περίοδο λόγω επιδείνωσης της ζωής των Βρετανών σκανδάλων, και εναλλαγής 5 πρωθυπουργών σε μια πενταετία.

Επίσημα αποτελέσματα

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως, οι Εργατικοί καταγράφουν μεγάλη εκλογική νίκη.
Οι Εργατικοί κερδίζουν 412 έδρες (+213 έδρες) έναντι 121 των Συντηρητικών (- 249 έδρες).
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 71 έδρες (63), το Sinn Fein με 7 έδρες, το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα με 9 έδρες και το Reform UK του Nigel Farage με 4 έδρες.
00_50.JPG
Παραιτήθηκε ο Rishi Sunak

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές.
Ειδικότερα, ο Rishi Sunak δήλωσε ότι αμέσως μετά την συνάντησή του θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Κάρολο εντός της ημέρας για να του υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας και ότι αποχωρεί επίσης από την ηγεσία του κόμματός του.
"Έδωσα τα πάντα που είχα σε αυτή τη θέση, αλλά μου στείλατε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και εσείς είσαστε ο μοναδικός κριτής που μετράει", είπε ο Sunak μιλώντας σε ψηφοφόρους έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Downing Street.
"Νιώθω τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας και θα αναλάβω όλες τις ευθύνες αυτής της ήττας.
«Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα, αλλά αφήνω αυτή τη δουλειά με τιμή που ήμουν πρωθυπουργός της καλύτερης χώρας στον κόσμο».
Προς όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών και εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα για την προεκλογική εκστρατεία αλλά ανεπιτυχώς, λυπάμαι που δεν κατάφερα να φέρω το αποτέλεσμα που αξίζαν οι προσπάθειές σας", πρόσθεσε.
Ο Sunak σημείωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες και αναλάβει o αντικαταστάτης του.
Επίσης, απέτισε φόρο τιμής στον Sir Keir ως δημόσιο υπάλληλο, ευχόμενος σε αυτόν και την οικογένειά του καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Κυβέρνηση Starmer: Τα φαβορί και οι εκπλήξεις για τα κρίσιμα υπουργεία

Λίγες ώρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Keir Starmer και των Εργατικών έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Daily Mail, τα ονόματα που ακούγονται έντονα για να αναλάβουν νευραλγικά υπουργεία περιλαμβάνονται ήδη στην σκιώδη κυβέρνηση των Εργατικών.
Η Rachel Reeves, θα είναι η μεγάλη έκπληξη αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργού Οικονομικών.
Ο Starmer θεωρεί επίσης ότι η Yvette Cooper θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα της υπουργού Εσωτερικών, εφόσον ήταν ήδη στο πόστο της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.
Η Cooper έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τα δυνατά της για να κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους της χώρας και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.
O Wes Streeting, η Bridget Phillipson και ο Ed Miliband αναμένεται να ορκιστούν υπουργοί στην κυβέρνηση των Εργατικών, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας.
Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών David Lamie αναμένεται να εισέλθει στη νέο κυβέρνηση διατηρώντας το ίδιο πόστο.

Πρώτα σημαντικά συμπεράσματα

1. Εκλογική νίκη - ρεκόρ για τους Εργατικούς

Οι Εργατικοί του Starmer σημείωσαν τεράστια ανατροπή σε σχέση με το καταστροφικό αποτέλεσμα του κόμματός το 2019, με μια σαρωτική νίκη που προβλέπεται να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη εκλογική νίκη του Τony Blair το 1997.
Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 408 έδρες από τις 650, πολύ πάνω από τις 326 που απαιτούνται για την πλειοψηφία.
Το πρώτο κέρδος της βραδιάς, στην περιοχή του South Swindon στη νοτιοδυτική Αγγλία, είδε μια μετατόπιση 16,4 ποσοστιαίων μονάδων από τους Συντηρητικούς του Sunak στους Εργατικούς.
Το ποσοστό αυτό υπερέβαινε κατά πολύ τις 12,7 μονάδες που απαιτούνται για την κατάκτηση της συνολικής πλειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα ήταν η μεγαλύτερη μετατόπιση προς οποιοδήποτε νικηφόρο κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πριν από πέντε χρόνια, λίγοι πολιτικοί ή σχολιαστές περίμεναν ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να ανακάμψουν τόσο γρήγορα, αλλά το κόμμα βοηθήθηκε από τη συγκυρία μιας διχασμένης αντιπολίτευσης. Το "εξεγερμένο” δεξιό κόμμα του Nigel Farage Reform UK "έκλεψε” ψήφους από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι αποδυναμώθηκαν περαιτέρω από τις αντιδημοφιλείς πρωθυπουργίες των προκατόχων του Sunak, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

2.
Ψήφος διαμαρτυρίας κατά των Συντηρητικών, παρά υπέρ του Εργατικού κόμματος

Οι ψήφοι των Συντηρητικών κατέρρευσαν, ενώ οι ψήφοι των Εργατικών αυξήθηκαν ελάχιστα.
Το κόμμα του Sunak συγκέντρωσε περίπου το 22,3% των ψήφων με περισσότερες από τα δύο τρίτα των εδρών να έχουν καταμετρηθεί, μια καταστροφική πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων από το 42,4% που πέτυχε το 2019.
Οκτώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου των Συντηρητικών είχαν χάσει τις έδρες τους μέχρι τις 5 το πρωί, αριθμός ρεκόρ, με επικεφαλής τον Γκραντ Σαπς, τον υπουργό Άμυνας, και την Πένι Μόρντοντ, επικεφαλής των Κοινοτήτων.

3. Ο Nigel Farage εκλέγεται στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων για πρώτη φορά - Κερδίζει 4 έδρες το ακροδεξιό Reform UK του Nigel Farage

Σημαντική θεωρείται η είσοδος του Nigel Farage στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς ο γνωστός Brexiteer και ηγέτης του Reform παίρνει με άνεση την πρωτιά στην μονοεδρική του Clacton, στο Έσσεξ.
Με μια καλή καταγραφή, που ωστόσο δεν ευνοείται από το βρετανικό πλειοψηφικό σύστημα, το Reform διεκδικεί από τους Tories με αξιώσεις, μεταξύ άλλων, τα συντηρητικά προπύργια των Blyth και Sunderland South.
Συνολικά, το κόμμα του Farage εκλέγει 4 βουλευτές στη νέα βουλή των κοινοτήτων, σύμφωνα με το Exit Poll από την Ipsos UK για το Sky News, το BBC και το ITV News. 
Αν και ο Farage, που είναι πλέον βουλευτής του Κλάκτον, στην ανατολική Αγγλία, είναι ήδη γνωστή φιγούρα των μέσων ενημέρωσης, το να ηγείται ενός μικρού κόμματος στο κοινοβούλιο του εγγυάται μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης στο μέλλον.
Το κόμμα κέρδισε τέσσερις έδρες, λιγότερες από τις 13 που προέβλεπαν οι αρχικές προβλέψεις, παίρνοντας τις έδρες στο Great Yarmouth, και Boston and Skegness από τους Συντηρητικούς και διατηρώντας το Ashfield στα ανατολικά Midlands, όπου το κόμμα είχε εκπροσωπηθεί από έναν αποστάτη των Συντηρητικών, τον Lee Anderson.
Είναι σημαντικό επίσης ότι το Reform UK κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε δεκάδες περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές που προηγουμένως υποστήριζαν το Brexit, τοποθετώντας το κόμμα ως διεκδικητή των εδρών των Εργατικών σε μελλοντικές εκλογές σε περίπτωση που ο Starmer αποδειχθεί αντιδημοφιλής.

4. Στην Ουαλία, το κόμμα έχασε όλες τις έδρες.

Το ποσοστό των Εργατικών, ωστόσο, ήταν 36,3%, ήτοι 4,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές, αν και το συνολικό ποσοστό του κόμματος ήταν κάτω από το επίπεδο των νικών του Μπλερ το 1997 και το 2001, αλλά όχι το 2005.
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι ήταν σαφές ότι δεν συγχώρεσαν τους Συντηρητικούς για μια σειρά από καταστροφικές πολιτικές, με πιο πρόσφατη τον μίνι προϋπολογισμό από την προκάτοχο του Sunak, Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές οδήγησαν σε απότομη αύξηση του κόστους των ενυπόθηκων δανείων για τους απλούς Βρετανούς, καθώς τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

5. Το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας δέχθηκε πλήγμα

Το μέχρι πρότινος κυρίαρχο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, χάνοντας έδαφος στον αγώνα του για ανεξαρτησία.
Το SNP, το οποίο κέρδισε 48 έδρες στη Σκωτία το 2019, κερδίζει έως τώρα μόλις οκτώ.
Οι Εργατικοί, που είχαν κερδίσει μόνο μία έδρα το 2019, είχαν κερδίσει 35 έδρες μέχρι τις 5 το πρωί, συμπεριλαμβανομένων όλων των εδρών στη Γλασκώβη.
Αν και το SNP απέτυχε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο δημοψήφισμα του 2014, είχε κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015 και διοικεί την περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας από το 2007.
Είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία με το επιχείρημα ότι αν κέρδιζε την πλειοψηφία των 57 εδρών της Σκωτίας θα είχε την εντολή να επαναδιαπραγματευτεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Όμως η συνολική ήττα του κόμματος ωθεί το θέμα προς το παρόν στο παρασκήνιο.

6. Εκλέγεται ως ανεξάρτητος ο Jeremy Corbyn παρά τον πόλεμο των Εργατικών

O ιστορικός ηγέτης της βρετανικής Αριστεράς και πρώην αρχηγός των Εργατικών Jeremy Corbyn διατηρεί τη βουλευτική έδρα στο Βόρειο Islington του Λονδίνου, όπου εκλέγεται ανελλιπώς από το 1983. 
Ο Corbyn μετά τη διαγραφή του από τον Starmer -εν μέσω αιτιάσεων και ύποπτων κατηγοριών για αντισημιτισμό- δεν έλαβε το «κόκκινο χρίσμα» και κατήλθε στην περιφέρεια του ως ανεξάρτητος. 
Ακολούθως η ηγεσία των Εργατικών «κατέβασε» απέναντι στον πρώην ηγέτη του κόμματος τον προβεβλημένο δημοσιογράφο Paul Mason - μια κίνηση που θεωρήθηκε προκλητική από ένα κομμάτι της βάσης του κόμματος. 
Ακόμα κι έτσι ο βετεράνος βρετανός σοσιαλιστής επιβίωσε πολιτικά και θα βρεθεί και στη νέα βουλή των Κοινοτήτων, κυρίως λόγω της επιρροής που έχει στα αριστερά του εκλογικού σώματος και τη νεολαία.

7. Η βρετανική πολιτική ζωή έχει γίνει πιο ασταθής

Οι Εργατικοί χρειάζονταν ένα μεταπολεμικό ρεκόρ απλώς και μόνο για να επιτύχουν την πλειοψηφία μιας έδρας, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα κατάφερε κάτι περισσότερο από αυτό, καθώς οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν αποδοκιμάζοντας τις οικονομικές πολιτικές των Συντηρητικών.
Η νίκη του Starmer ερμηνεύεται από πολλούς όχι ως μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση των ψηφοφόρων, αλλά μια προσωρινή στροφή αποδοκιμασίας, η οποία πάντως υποδεικνύει πως οι σκληρές εκλογικές τάσεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.
Οι Βρετανοί είναι πλέον πιο έτοιμοι να παρεκκλίνουν των παραδοσιακών τους προτιμήσεων και να κρίνουν αυστηρά τους πολιτικούς σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι εκείνοι απέτυχαν.
Μια σαρωτική νίκη σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν καθιστά την ήττα στις επόμενες εκλογές αδύνατη.
Και όλα τα παραπάνω σε μια Ευρώπη που κινείται δεξιόστροφα!
000_18.JPG

Επιφανείς πολιτικοί χάνουν τις έδρες τους: Shapps, Mordaunt, Truss - Sunak, Hunt τις διατηρούν


Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps
έχασε τη βουλευτική του έδρα, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Rishi Sunak που μένει εκτός κοινοβουλίου, σε μια εκλογική βραδιά που εξελίσσεται σε ιστορικό θρίαμβο για τους Εργατικούς.
Η πρώην πρωθυπουργός Lizz Truss έχασε στο Νοτιοδυτικό Νόρφολκ από τον υποψήφιο των Εργατικών, Terry Jeremy.
Eπίσης, η  Penny Mordaunt η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Βουλής και κάποτε θεωρούνταν μία πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, έχασε την έδρα της στο Κοινοβούλιο, από έναν υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, νωρίς σήμερα το πρωί.

Η υπουργός Παιδείας Jilian Keegan, ο υπουργός Δικαιοσύνης Alex Hulk, η υπουργός Πολιτισμού Loucy Frazer και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων Johny Mercer έχασαν επίσης τις έδρες τους.
Ο εξέχων Brexiteer Jacob Reese-Mogue δεν είναι πλέον βουλευτής του North East Somerset.
Ο σερ Robert Backland, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει «εκλογικό Αρμαγεδδώνα», κατηγορώντας άλλους στο κόμμα του για την πρόκληση ρήξεων.
Πριν από λίγο καιρό, ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Douglas Ross έχασε την έδρα στο North and Moray East από το SNP.

Jeremy Hunt και Rishi Sunak διατηρούν τις έδρες τους

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt διατηρεί τελικά την κοινοβουλευτική έδρα του στη νότια Αγγλία, όπως και ο Rishi Sunak κέρδισε τη δική του στη Βόρεια Αγγλία.

Γυρίζει σελίδα η Βρετανία, ή μήπως όχι; - Τι αλλάζει και τι όχι στα μεγάλα θέματα: οικονομία, πόλεμοι, μετανάστευση

Εξωτερική πολιτική: «Ακλόνητα» στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο Starmer πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να απαλλάξει τους Βρετανούς ψηφοφόρους από την αντίληψη ότι το κόμμα του είναι αντιπατριωτικό και αδύναμο στην άμυνα, επισημαίνει το Politico.
Αυτό σήμαινε ένα σχεδόν ενιαίο μέτωπο με τη Συντηρητική κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική αι μια ακλόνητη δέσμευση στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον Starmer, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ένα ευρύ φάσμα δημοσκοπήσεων έδειχνε ότι η βρετανική κοινή γνώμη εμπιστεύεται πλέον τους Εργατικούς έναντι των Συντηρητικών σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας.
Στο προεκλογικό τους μανιφέστο, οι Εργατικοί αντικατόπτρισαν τα σχέδια των Συντηρητικών για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά αντικατέστησαν το χρονοδιάγραμμα του 2023 με φιλοδοξίες για την επίτευξη του στόχου «το συντομότερο δυνατό».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους Εργατικούς να υποστηρίζξουν την πολιτική των Συντηρητικών για τις παραδόσεις όπλων.
Ο Starmer συζητούσε όλο και περισσότερο για την εξεύρεση και το ξερίζωμα του ρωσικού βρώμικου χρήματος από την πόλη του Λονδίνου, παράλληλα με την εναντίωση στην αυξανόμενη δύναμη των Κινέζων και των δραστηριοτήτων τους στη Βρετανία, σημείωσε η βρετανική Telegraph.

Ακόμη και ο πόλεμος στη Γάζα, κάτι για το οποίο η μουσουλμανική βάση των ψηφοφόρων των Εργατικών είναι πολύ ευαίσθητη, δεν είδε τους Εργατικούς να απομακρύνονται αποφασιστικά από την κυβερνητική πολιτική των Συντηρητικών παρότι τους στοίχησε σε έδρες

Ανατροπή του Brexit κι επιστροφή στην ΕΕ; - Όχι βέβαια


Οι Εργατικοί ακολουθούν τη γραμμή της κυβέρνησης και δεν προέτρεψαν την επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν αφήσει τη συζήτηση για το Brexit στην άκρη.
Το Εργατικό Κόμμα του Keir Starmer έχει δεσμευτεί να αφήσει την τρέχουσα διευθέτηση του Brexit σε μεγάλο βαθμό άθικτη.
Η στάση αυτή φαίνεται ότι θα διατηρηθεί υπό την κυβέρνηση των Εργατικών.
«Αυτή η υποστήριξη έχει ενισχύσει τη συζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τους κοινούς κινδύνους, ανοίγοντας με τη σειρά της την ευκαιρία για πιο εποικοδομητική συζήτηση για τις σχέσεις μετά το Brexit», δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι στο αμερικανικό CNBC.

Μεταναστευτικό

Η εμμονή του Starmer με την αξιοπιστία -τόσο στα μάτια των ψηφοφόρων όσο και στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας γενικότερα- σήμαινε ότι το να αλλάξει πορεία το καράβι φαινόταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο σε επιμέρους πολιτικές, όπως στο πρόγραμμα Sunak για επανεγκατάσταση των μεταναστών στη Ρουάντα, οι Εργατικοί προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις.
Και το μόνο που είπαν είναι ότι το πρόγραμμα είναι μια ανοησία - σπατάλη χρημάτων - και επομένως δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, χωρίς στην πραγματικότητα να δώσει μια εναλλακτική λύση.
Θα συνεργαζόταν επίσης στενότερα με την Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα διασυνοριακή αστυνομική μονάδα για την «αντιμετώπιση των συμμοριών από την αρχή».
Ο Starmer λέει ότι η κυβέρνησή του θα «συντρίψει τις συμμορίες λαθρεμπόρων» που τη διευκολύνουν, χωρίς να πει συγκεκριμένα πώς θα γίνει αυτό.
Αλλά οι Εργατικοί κατάλαβαν ότι το μόνο που χρειάζονταν σε αυτήν τη φάση ήταν να καταγγείλουν τους Τόριδες για ανικανότητα και απάνθρωπη πολιτική και αυτό ήταν αρκετό.

Τα «securonomics» του Starmer

Οι Eργατικοί εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί στον τομέα της οικονομίας δεδομένων των ανοιχτών μετώπων της ακρίβειας και του κόστους ζωής, .
Η πρώτη υπόσχεση του Starmer να διατηρήσει χαμηλούς φόρους εξαρτήθηκε από την υπόσχεση «να επιτύχουμε οικονομική σταθερότητα με αυστηρούς κανόνες δαπανών, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας».
Το μανιφέστο των Εργατικών υποστηρίζει ότι είναι «το κόμμα της δημιουργίας πλούτου», σε αντίθεση με το «άθλιο οικονομικό ιστορικό» των Συντηρητικών από το 2010.
Υπόσχεται ένα «φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον» και τη στήριξη της «καινοτομίας και της ανάπτυξης» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Αυτό βασίζεται στις υφιστάμενες πολιτικές, με τους Εργατικούς να έχουν ήδη θέσει ως στόχο να εξασφαλίσουν την υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη στην G7, με την εισαγωγή «σκληρών» δημοσιονομικών κανόνων με νέο «ενισχυμένο ρόλο» για το γραφείο του προϋπολογισμό, μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τα δημοσιονομικά αλλά και τη δημιουργία ενός νέου Γραφείου που θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων ξοδεύονται σωστά.
Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν «νέα συμφωνία για τους εργαζόμενους», που θα περιλαμβάνει έναν «πραγματικό μισθό διαβίωσης», ένα «δικαίωμα στην αποσύνδεση», την απαγόρευση των συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας και το τέλος του φαινομένου της απόλυσης και επαναπρόσληψης.
Το σχέδιο μετονομάστηκε εν μέρει σε «σχέδιο που θα κάνει την εργασία να πληρώνεται», σε μια προσπάθεια να μην τρομάξουν οι επιχειρήσεις.
Μια νέα δέσμευση στο μανιφέστο είναι η κατάργηση των ηλικιακών ζωνών στον κατώτατο μισθό, που σημαίνει ότι «όλοι οι ενήλικες δικαιούνται τον ίδιο κατώτατο μισθό».

Βρετανία: Οι πρώτες δηλώσεις του Starmer στη Downing Street - «Η δουλειά για την αλλαγή ξεκινά αμέσως»

«Η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα, θα χρειαστεί χρόνος», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τη Downing Street.
«Η δουλειά θα αρχίσει αμέσως», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Starmer ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Rishi Sunak, σχολιάζοντας ότι «αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του». Ανέφερε επίσης ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται ότι ήταν ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός του έθνους».
Στη σημείωσε πως «η χώρα ψήφισε για την αλλαγή». Όπως είπε, όταν το χάσμα πολιτικής – πολιτών μεγαλώνει πολύ, αυτό οδηγεί σε απώλεια της πίστης και του οράματος για ένα καλύτερο μέλλον. «Πρέπει να κινηθούμε μαζί» υπογράμμισε.
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια και υπογράμμισε ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και τιμή. Είπε επιπλέον ότι η κυβέρνησή του «θα υπηρετήσει το καλό», σημειώνοντας ότι «αλλάξαμε το κόμμα των Εργατικών για να επιστρέψει στην ηγεσία».
Υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της, να είναι προπομπός και πρωτοπόρος. «Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση» σημείωσε.
«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ».
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, είπε ότι «θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια», και αναφέρθηκε στη δημιουργία υποδομών. Δεσμεύτηκε ότι «θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές της χώρας» και στάθηκε στην ανάγκη για σχολεία και οικονομικά προσιτά σπίτια, λέγοντας ότι «οι οικογένειες της εργατικής τάξης όπως η δική μου μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους γύρω από αυτά».
«Θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζόμενους και τις οικογένειες της εργατικής τάξης για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους» σημείωσε. Όπως είπε, «θα παλέψουμε καθημερινά για να ξαναπιστέψετε. Η κυβέρνηση έχει ένα μόνο δόγμα: να υπηρετήσει τα συμφέροντά σας».
Ανέφερε επιπλέον ότι «θα φροντίσουμε να ξαναενώσουμε τη χώρα. Τέσσερα έθνη μαζί, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Σας προσκαλώ όλους να ενωθείτε με αυτήν την κυβέρνηση».

Πως υποδέχθηκαν την νίκη Starmer, οι βρετανικές εφημερίδες

Με φωτογραφία Keir Starmer και της συζύγου του, Βικτόρια, κυκλοφορεί ο Guardian, μαζί με τα αποτελέσματα του exit poll.
Οι Συντηρητικοί εξαφανίστηκαν εν μέσω σαρωτικής νίκης των Εργατικών, σημειώνει η Daily Telegraph.
The Times: Αναφερόμενοι στο exit poll, κάνουν λόγο για «πλειοψηφία τύπου Blair» του Starmer και την άνοδο του Reform UK.
«Keir we go», αναφωνεί η Daily Mirror, η οποία υποστήριξε τους Εργατικούς.
Η Daily Express μιλά για «συντριπτικό πλήγμα» για τους Συντηρητικούς σε μια «εκλογική συντριβή».
Independent: «Σαρωτική νίκη», των Εργατικών, αφού η επίδοση των Συντηρητικών είναι η «χειρότερη συντριβή όλων των εποχών».
Daily Mail: Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για μια «ιστορική νίκη» σύμφωνα με το exit poll, οι Συντηρητικοί πρόκειται να «γλιτώσουν από μια ολική καταστροφή».
Daily Star: Οι Συντηρητικοί «έφαγαν ξύλο», γράφει καθώς οι Εργατικοί οδεύουν προς μια τεράστια πλειοψηφία.

Αντιδράσεις ηγετών στην νίκη των Εργατικών, όπως μεταφέρθηκαν μέσω Χ: 

Πρόεδρος Γαλλίας, Emmanuel Macron
«Συγχαρητήρια σερ @Keir_Starmer για τη νίκη σας.
Είμαι χαρούμενος με την πρώτη μας συζήτηση.
Θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διμερή μας συνεργασία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, για το κλίμα και την τεχνητή νοημοσύνη».

Πρωθυπουργός Νορβηγίας Jonas Gar Stere
«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα μια ιστορικά ισχυρή εντολή να αλλάξει πορεία, να δώσει στον κόσμο στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους και να ενισχύσει τα δημόσια σχολεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εύχομαι στον Στάρμερ τα καλύτερα και καλή τύχη με ένα πολύ σημαντικό έργο».

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen
«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για την εκλογική σου νίκη.
Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί σου με μια εποικοδομητική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metzola
«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer! Η σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ριζωμένη στις κοινές μας αξίας και τη μακρά φιλία.
Ως σύμμαχοι και εταίροι, είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού».

Πρωθυπουργός Ιρανδίας, Simon Harris
«Ο Κιρ Στάρμερ έφερε στο Εργατικό Κόμμα μια ολοκληρωτική νίκη. Συγχαίρω τον ίδιο και τους υποψηφίους του και ανυπομονώ να εργαστούμε μαζί ως στενοί γείτονες και φίλοι».
«Η σχέση μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους ανθρώπους σε αυτά τα νησιά …
Ανυπομονώ να έχω μια πρώτη επαφή με τον εκλεγέντα πρωθυπουργό…».

Πρωθυπουργός Καναδά, Justin Trudeau
«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για μια ιστορική εκλογική νίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολλή δουλειά ενόψει για να οικοδομηθεί ένα πιο προοδευτικό, δίκαιο μέλλον για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ας ξεκινήσουμε, φίλε μου».

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας, Christopher Laxon
«Συγχαρητήρια @Keir_Starmer για την εκλογική σου νίκη.
Η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σπουδαίοι φίλοι και μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα μαζί.
Ανυπομονώ να εργαστούμε σε κάθε ευκαιρία μαζί ως πρωθυπουργοί. Ευχαριστώ @RishiSunak για τις υπηρεσίες προς το έθνος σου και τη φιλία προς τη Νέα Ζηλανδία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης