Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία η απόσυρση στρατευμάτων από το Βορρά

Συρία: Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία η απόσυρση στρατευμάτων από το Βορρά
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών «εκφράζει την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση στις αδελφικές και φιλικές χώρες που καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για τη βελτίωση των συροτουρκικών σχέσεων»
Η Συρία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά πιστεύει ότι προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα, είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τις περιοχές που κατέχουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας, που μετέδωσε το SANA, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2023.
«Η Συρία τονίζει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οικοδομηθεί σε σαφείς αρχές σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σημειώνεται στο κείμενο.
«Ως εκ τούτου, δίνεται προτεραιότητα στην απόσυρση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος και στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια της Συρίας, αλλά και της Τουρκίας».
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών «εκφράζει την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση στις αδελφικές και φιλικές χώρες που καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για τη βελτίωση των συρροτουρκικών σχέσεων».
«Ταυτόχρονα, η Δαμασκός επιβεβαιώνει ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να βασίζεται στην επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2011», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad , δεχόμενος στις 26 Ιουνίου τον ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για τη συριακή διευθέτηση,  Alexander Dusco είπε ότι η Δαμασκός «είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, εάν αυτή η διαδικασία βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας της και την επιθυμία του συριακού κράτους να την αποκαταστήσει σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας».
Στις 28 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό, που είχαν διακοπεί το 2012.
Στις 12 Ιουλίου, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan «να συναντηθεί με τους συναδέλφους του και να προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για τη διαδικασία εξομάλυνσης».
Παράλληλα, ο Erdogan τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης