Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με πώληση δολαρίων στις παράλληλες αγορές για τη σταθεροποίηση του πέσο

Αργεντινή: Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας  με πώληση δολαρίων στις παράλληλες αγορές για τη σταθεροποίηση  του πέσο
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να συγκρατήσει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής και των παράλληλων ισοτιμιών που διαπραγματεύονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές - Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήδη προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χάσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών το τρίτο τρίμηνο.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα πουλάει δολάρια στις παράλληλες αγορές συναλλάγματος της χώρας από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, μια κίνηση που ο υπουργός Luis Caputo αποκάλεσε «εμβάθυνση του νομισματικού πλαισίου».
Ο Caputo και ο Πρόεδρος Javier Milei άρχισαν να περιγράφουν λεπτομερώς μια νέα στρατηγική το Σάββατο 13 Ιουλίου με την οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να συγκρατήσει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής και των παράλληλων ισοτιμιών που διαπραγματεύονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ η επίσημη ισοτιμία του πέσο είναι 919 ανά δολάριο λόγω των συναλλαγματικών ελέγχων, μία από τις βασικές παράλληλες ισοτιμίες έκλεισε την Παρασκευή στα 1.405 πέσος ανά δολάριο.
Οι αυξήσεις τιμών σε μηνιαία βάση άρχισαν να επιταχύνονται ήπια τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τότε που ο Milei ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο 272% παραμένει ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο και βρίσκεται σε περιοχή κρίσης.

Ο Caputo, ο οποίος βρίσκεται στο συνέδριο Sun Valley στο Αϊντάχο με τον Milei, δήλωσε ότι η νομισματική αρχή θα πουλήσει δολάρια σε μια από τις παράλληλες αγορές συναλλάγματος, γνωστή ως blue chip swap ή contado con liquidacion, για να ενισχύσει τις πωλήσεις πέσος στα επίπεδα της επίσημης ισοτιμίας.
«Εάν η κεντρική τράπεζα αγοράσει δολάρια στην επίσημη αγορά συναλλάγματος, η ισοδύναμη ισοτιμία του νομίσματος της Αργεντινής θα σταθεροποιηθεί με την πώληση ισοδύναμων δολαρίων στην αγορά contado con liquidacion», επισήμανε ο Caputo σε μια σειρά αναρτήσεων στο X.
Τα βήματα πιθανότατα θα επιδεινώσουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες της αγοράς ότι η κυβέρνηση αφήνει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία να υπετιμηθεί υπερβολικά διατηρώντας αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους.
Θα μειωθεί επίσης περαιτέρω η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συσσωρεύει συναλλαγματικά αποθέματα που απαιτούνται για την άρση των συναλλαγματικών ελέγχων κάποια στιγμή και τελικά να αποπληρώσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρέους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήδη προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χάσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών το τρίτο τρίμηνο.
Μετά την ταχεία οικοδόμηση εξαντλημένων αποθεμάτων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στο έτος, η κεντρική τράπεζα πιο πρόσφατα αγωνίστηκε να δημιουργήσει αποθέματα με τον ίδιο ρυθμό που οι εξαγωγείς πωλούν λιγότερο στο εξωτερικό, εκφράζοντας ανησυχία ότι το νόμισμα είναι υπερβολικά υπερτιμημένο.
Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο LN+ νωρίτερα το Σάββατο13 Ιουλίου, ο Milei δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται τον πληθωρισμό διατηρώντας παράλληλα μια δημοσιονομική ισορροπία.
«Πρέπει να βγάλουμε αυτά τα πέσο από την αγορά, και αυτό θα μειώσει το χάσμα στην ισοτιμία», είπε ο Milei, αναφερόμενος στην παρέμβαση στην αγορά συναλλαγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης