Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται χάος και... ντόμινο βίας μετά την επίθεση σε Trump - Πόλεμος με εξτρεμιστές

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται χάος και... ντόμινο βίας μετά την επίθεση σε Trump - Πόλεμος με εξτρεμιστές
Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο στη Γηραιά Ήπειρο - Συγκλονίζουν τα περιστατικά κατά Ευρωπαίων πολιτικών
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις παρακολούθησαν την επίθεση στον Donald Trump το περασμένο Σάββατο με ένα αίσθημα τρόμου.
Αυτό που είδαν πολλοί ήταν ένας αυξανόμενος κίνδυνος που αντικατοπτρίστηκε κατευθείαν σε αυτούς.
Καθώς η Ήπειρος άρχισε να επεξεργάζεται πόσο κοντά έφτασε στον θάνατο ο Trump, το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν σαφές: Εάν αυτό μπορεί να συμβεί στην Αμερική, τότε μπορεί να συμβεί και εδώ αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.

Αντιδράσεις

Στη Γαλλία, η ηγέτης της ακροδεξιάς Marine Le Pen είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν σύμβολο της «βίας που υπονομεύει τις δημοκρατίες μας», προειδοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Γαλλία δεν είναι ασφαλής από αυτή τη βία».
Η Giorgia Meloni, πρωθυπουργός της Ιταλίας, είπε ότι «σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν όρια που δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστούν».
«Είναι μια προειδοποίηση προς όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή στην πολιτική».

Δεν είναι μια απλή προειδοποίηση

Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, η επίθεση στον Trump δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά μια υπενθύμιση του τι έχει ήδη συμβεί σε μια ήπειρο όπου η βία και οι πολιτικές δολοφονίες δεν είναι πλέον ασυνήθιστες.
Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico τραυματίστηκε σοβαρά αφού πυροβολήθηκε πολλές φορές σε μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα.
Τον περασμένο μήνα, η Mette Frederiksen, η πρωθυπουργός της Δανίας, υπέστη χτυπήματα μετά από επίθεση από έναν άνδρα ενώ περνούσε στο κέντρο της Κοπεγχάγης.
Η Γερμανία έχει επίσης δει μια σειρά βίαιων επιθέσεων σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στον Matthias Ecke, κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο οποίος νοσηλεύτηκε μετά από επίθεση που δέχθηκε ενώ έβαζε προεκλογικές αφίσες.

Σε πόλεμο με εξτρεμιστές

Αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει δύο εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου να δολοφονούνται τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η βουλευτής των Εργατικών Jo Cox σκοτώθηκε το 2016 από έναν νεοναζί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα στην ΕΕ, ενώ ο συντηρητικός βουλευτής David Amess μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους ενώ συναντούσε τους ψηφοφόρους το 2021.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Lindsay Hoyle αποκάλυψε ότι το μόνο πράγμα που τον κρατά ξύπνιο τα βράδια, είναι η σκέψη ότι ένας άλλος βουλευτής μπορεί να δολοφονηθεί
Ο Hoyle είπε ότι απέστειλε επιστολή στον Trump σε ένδειξη αλληλεγγύης, δηλώνοντας ωμά ότι «είμαστε σε πόλεμο» με εξτρεμιστές που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία.

Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως αναφέρει το Politico, οι δολοφονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφορούν μόνο βία και απειλητική συμπεριφορά σε ακροδεξιούς υποψηφίους.
Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές προκάλεσαν ένα κύμα εκφοβισμού ψηφοφόρων και υποψηφίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με υποψήφιους βουλευτές των Εργατικών να διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά ορισμένων υποστηρικτών ανεξάρτητων υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος μίλησαν για ένα κύμα θυμού και απειλητικής συμπεριφοράς που συνδέεται με τη θέση του κόμματος στη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas, με κάποιους να ξεπερνούν τη γραμμή της συμπεριφοράς που θεωρούσαν αποδεκτή.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αστυνομία διερευνά την εκλογική νίκη του Shockat Adam, ενός ανεξάρτητου υποψηφίου υπέρ της Γάζας που κέρδισε τον Jonathan Ashworth, βασικό μέλος των Εργατικών, για την έδρα του Leicester South.
Όπως αναφέρεται, φυλλάδια που μοιράστηκαν ευρέως σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια κατά τη διάρκεια των εκλογών, υποδήλωναν ότι ο Ashworth ήταν κατά της «κατάπαυσης πυρός» και υποστηρικτής της «γενοκτονίας», με την φωτογραφία του να είναι τοποθετημένη πάνω από φωτογραφίες παιδιών που κλαίνε και ερείπια.
Τα φυλλάδια δεν αποδίδονταν σε κάποιο κόμμα ή υποψήφιο, κάτι που προφανώς θα συνιστούσε μια πιθανή παραβίαση του εκλογικού νόμου.
Ο Adam αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνος για αυτά τα φυλλάδια.
Αντίστοιχα περιστατικά ερευνώνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υποψήφιος βουλευτής των Εργατικών είπε στο Politico ότι πολλοί υποψήφιοι βουλευτές δεν έπαιρναν μαζί τα παιδιά τους στις εκλογικές τους περιφέρειες διότι φοβούνταν ότι μπορεί να υποστούν κακοποίηση ή εκφοβισμό, σε άλλους συνέστησαν να μην ταξιδεύουν πουθενά μόνοι τους ενώ πολύ περισσότεροι μίλησαν για την ανασφάλεια που υπήρχε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι υποψήφιοι απλά να αποσυρθούν από την κούρσα.

Επιθέσεις κατά του Farage

Σύμφωνα με το Politico, ένας από τους κύριους στόχους αυτής της καταχρηστικής και βίαιης συμπεριφοράς στη Βρετανία ήταν ο Nigel Farage, ο βετεράνος υπέρμαχος του Brexit και ηγέτης του κόμματος Reform UK, ο οποίος είναι στενός φίλος με τον Trump.
Ο Farage έχει επανειλημμένα δεχθεί ποτά και άλλα αντικείμενα εναντίον του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ενώ εδώ και καιρό απαιτούσε 24ωρη προστασία.
Την Κυριακή έσπευσε να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της δικής του μεταχείρισης και της επίθεσης στον Trump.
«Το έχουμε δει στη βρετανική πολιτική», είπε στο δεξιό τηλεοπτικό δίκτυο GB News.
«Αυτό που βλέπουμε μέσω των mainstream media και των social media είναι εκατομμύρια άνθρωποι που στρέφονται προς το μίσος.
Και πρέπει να σας πω ότι δεν είμαστε τόσο πίσω, φοβάμαι, σε αυτή τη χώρα» ανέφερε ο Farage, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε δημόσια επίθεση μόλις την περασμένη εβδομάδα.
«Η τελευταία φορά που κάποιος μου πέταξε ένα ποτό ήταν την περασμένη Τετάρτη.
Γενικά δεν τα δημοσιοποιώ όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα» επισήμανε ο Farage.

Η αντεπίθεση

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) αυτής της εβδομάδας στο Παλάτι Blenheim στη νότια Αγγλία παρέχει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να τοποθετηθούν ενάντια στην πολιτική βία στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Trump.
Οι ηγέτες 47 ευρωπαϊκών χωρών πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη 18 Ιουλίου.
Ο Keir Starmer, ο νέος πρωθυπουργός των Εργατικών της Βρετανίας, θα είναι οικοδεσπότης, με ένα από τα τρία στρογγυλά τραπέζια στο EPC να είναι αφιερωμένο στην «υπεράσπιση και διασφάλιση της Δημοκρατίας».
Η κυβέρνησή του αυτή την εβδομάδα ελπίζει να δώσει το παράδειγμα, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε μια ταχεία εξέταση της γενικής εκλογικής εκστρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να κατανοήσει τη φύση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι και το επίπεδο προστασίας που έλαβαν.
«Οι επαίσχυντες σκηνές που είδαμε σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας δεν πρέπει να επαναληφθούν», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Yvette Cooper.
Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ήδη θεσπίσει νέους νόμους για την προστασία των πολιτικών από την αυξανόμενη απειλή.
Στη Σλοβακία, οι νομοθέτες ψήφισαν νέα νομοθεσία τον περασμένο μήνα μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Fico, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις κοντά στα σπίτια πολιτικών ή στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επιπλέον δαπάνες 31 εκατομμυρίων λιρών για την ασφάλεια των βουλευτών νωρίτερα το 2024.
Αλλά για πολλούς κορυφαίους πολιτικούς η απειλή παραμένει πολύ έντονη.
Ο Geert Wilders, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (PVV), ο οποίος τελεί υπό προστασία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, λόγω απειλών για τη ζωή του, δημοσίευσε στο X:
«Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί και στην Ολλανδία.
Μην το υποτιμάτε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης