Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια θανατηφόρα συμμαχία: Η Al-Shabaab μαζί με τους Houthis – Γιατί τρέμουν στις ΗΠΑ

Μια θανατηφόρα συμμαχία: Η Al-Shabaab μαζί με τους Houthis – Γιατί τρέμουν στις ΗΠΑ

Tο ενδεχόμενο αυτών των δύο ομάδων να παραμερίσουν τις θρησκευτικές διαφορές τους για να συνεργαστούν θα πρέπει να είναι ανησυχητικό

Σχετικά Άρθρα
Στις 11 Ιουνίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν έναν εκπληκτικό ισχυρισμό:
οι αντάρτες Houthis της Υεμένης προσπαθούν να συνεργαστούν με τη σομαλική θυγατρική της al-Qaeda, al-Shabaab και συζητούν μια συμφωνία για την παροχή όπλων στους Σομαλούς μαχητές.
Η πιθανή συμφωνία φέρεται να παρέχει προηγμένα οπλικά συστήματα στην al-Shabaab με αντάλλαγμα τα τόσο αναγκαία έσοδα για τους Houthis.
Ωστόσο, η συμφωνία θα σήμαινε επίσης μια νέα στρατηγική σχέση που θα μπορούσε να ωφελήσει τους αντάρτες.
Αν και δεν είναι σαφές ακριβώς τι είδους όπλα θα ανταλλάσσονταν, η al-Shabaab έχει ήδη πρόσβαση σε φορητά όπλα και drones παρακολούθησης μέσω του παραγωγικού δικτύου λαθρεμπορίου της και της μαύρης αγοράς στη Σομαλία.
Έτσι, οι Houthis πιθανότατα θα προσφέρουν επιθετικά drones ή πυραύλους εδάφους-αέρος, επειδή πιο προηγμένα συστήματα όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων και οι πύραυλοι κρουζ θα απαιτούσαν σημαντική εκπαίδευση και υλικοτεχνική βοήθεια που θα ήταν δύσκολο να αποκτήσει η al-Shabaab, με δεδομένο τους κινδύνους που συνδέονται με τα ταξίδια μαχητών των δύο οργανώσεων.
Αν και οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν ανακαλύψει καμία άμεση απόδειξη για ανταλλαγές όπλων αυτή τη στιγμή, ακόμη και το ενδεχόμενο αυτών των δύο ομάδων να παραμερίσουν τις θρησκευτικές διαφορές τους για να συνεργαστούν θα πρέπει να είναι ανησυχητικό.
Η Al-Shabaab προσπαθεί να εγκαθιδρύσει τζιχαντιστική κυριαρχία σε εδάφη στη Σομαλία.
Οι Houthis, μια σιιτική ανταρτική ομάδα Ζαϊντί που υποστηρίζεται από το καθεστώς της Τεχεράνης, πολεμούν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και, από τον Νοέμβριο, έχουν επικεντρωθεί σε θαλάσσιες επιθέσεις με στόχο πλοία που θεωρούν συμμάχους με το Ισραήλ.
Ωστόσο, οι Houthis ακολουθούν τα βήματα των υποστηρικτών τους στο Ιράν, οι οποίοι, κατά καιρούς, συνεργάστηκαν με την al-Qaeda και τις θυγατρικές της ρεαλιστικά, ακόμη και φιλοξενώντας μερικά από τα υψηλότερα ηγετικά στελέχη της.

Γιατί τρέμουν οι ΗΠΑ

Αν και το τοπικό παράρτημα της al-Qaeda της Υεμένης, γνωστό ως al-Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), έχει οικοδομήσει τη φήμη του πολεμώντας τους Houthis και καταγγέλλοντάς τους ως άπιστους, ορισμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι που συνδέονται με το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) ισχυρίστηκαν πέρυσι ότι οι αντάρτες παρείχαν στο AQAP drones μονόδρομης επίθεσης.
Εάν αληθεύει, ο δεσμός της συνεργασίας Houthis - al-Qaeda που επεκτείνεται για να συμπεριλάβει την Al-Shabaab δεν θα ήταν έκπληξη, καθώς οι δύο θυγατρικές της al-Qaeda έχουν μακροχρόνιους δεσμούς που τους οδήγησαν να συνεργαστούν και να μεταφέρουν ακόμη και δυνατότητες εκρηκτικών στο παρελθόν.
Τέτοιες αναφορές βασίζονται σε πιο πρόσφατους ισχυρισμούς ότι οι Houthis έχουν αρχίσει να παρέχουν στο AQAP περιορισμένη στρατιωτική υποστήριξη σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν το STC που υποστηρίζεται από τα Εμιράτα στη νότια Υεμένη.
Oι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμποδίσουν την al-Shabaab να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσουν τους Houthis, υποστηρίζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας στην επέκταση της ρυθμιστικής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος στη Σομαλία.
Μια τέτοια καταστολή θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη παρακολούθηση τραπεζών που ανήκουν εν μέρει σε εταιρείες που συνδέονται με την al-Shabaab, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με τον όμιλο και κλείσιμο ηλεκτρονικών τραπεζικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση πληρωμών φόρων.
Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα, όπως ο εντοπισμός και η επιδρομή σε ασφαλή σπίτια που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη μετρητών που συλλέγονται από τη φορολογία και η παρεμπόδιση της πρόσβασης των λειτουργών στις διεθνείς αγορές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης