Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγέλαφος στη Γαλλία - Μετά τα τρένα, σαμποτάζ στις οπτικές ίνες - Νέα μόλυνση στον Σηκουάνα, ακύρωση προπονήσεων

Τραγέλαφος στη Γαλλία - Μετά τα τρένα, σαμποτάζ στις οπτικές ίνες - Νέα μόλυνση στον Σηκουάνα, ακύρωση προπονήσεων
Ενέργειες σαμποτάζ που έπληξαν τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων όπως οι Free και SFR πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας
(upd 2) Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στη Γαλλία.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την τελετή έναρξης, ήρθε το σαμποτάζ στο δίκτυο οπτικών ινών αλλά και η ακύρωση προπονήσεων στον Σηκουάνα, λόγω μόλυνσης που προκλήθηκε από τη βροχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί το σαμποτάζ που παρέλυσε τα τρένα υψηλής ταχύτητας μερικές ώρες πριν την τελετή έναρξης των αγώνων.

Το σαμποτάζ στο δίκτυο οπτικών ινών

Ενέργειες σαμποτάζ που έπληξαν τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων όπως οι Free και SFR πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Παρίσι, η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επλήγη, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.
Οι περιφέρειες που επλήγησαν βρίσκονται στην νοτιοανατολική, την νοτιοδυτική, την ανατολική και την βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Το περιστατικό συνέβη τρεις ημέρες μετά από συντονισμένες ενέργειες δολιοφθοράς που παρέλυσαν τις υπηρεσίες των τρένων υψηλής ταχύτητας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, διαταράσσοντας τα ταξίδια για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
«Καταδικάζω, με τον πιο έντονο τρόπο, αυτές τις άνανδρες και ανεύθυνες πράξεις», δήλωσε η υφυπουργός ψηφιακών θεμάτων Marina Ferrari, πριν ευχαριστήσει τις ψηφιακές ομάδες για την επισκευή και την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων ιστότοπων νωρίτερα τη Δευτέρα.


Βλέπουν... ακροαριστερούς πίσω από το σαμποτάζ στα τρένα

Την ίδια ώρα, η Γαλλία στρέφεται προς την πιθανότητα ακροαριστεροί εξτρεμιστές να βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας TGV της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF, που έγινε ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin.
Ακτιβιστής της άκρας αριστεράς συνελήφθη χθες σε εγκατάσταση της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF στην Ουασέλ (βορειοδυτική Γαλλία), όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.
Ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη χθες είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης σε τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF«, «πένσες-κόφτες» και «σετ κλειδιών πασπαρτού», καθώς και έντυπο υλικό ακροαριστερού περιεχομένου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο άνδρας κρατείται στην Ρουάν.
Επισημαίνεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους, λόγω των κακόβουλων αυτών ενεργειών, μεταξύ των οποίων 100.000 που χρειάστηκε να ακυρωθούν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων τους, πρόσθεσε ο Βεργκριέτ, σημειώνοντας ότι το κόστος για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF θα είναι σημαντικό.

Η βροχή μόλυνε τον Σηκουάνα, αναβλήθηκαν προπονήσεις

Εν τω μεταξύ, ο βρώμικος και επικίνδυνος Σηκουάνας έχει αναδειχθεί σε πονοκέφαλο για τους Γάλλους.
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει και αφορά στην καταλληλότητα χρήσης του Σηκουάνα για τη διεξαγωγή αθλημάτων που απαιτούν νερό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μετά τις έντονες καταιγίδες του Σαββατοκύριακου, φαίνεται πως τα όμβρια ύδατα της πόλης και ανεπεξέργαστα λύματα κατέληξαν στον ποταμό Σηκουάνα, ο οποίος δείχνει να βρίσκεται ξανά σε μία κατάσταση ακραίας και επικίνδυνης μόλυνσης με την πραγματοποίηση των αγώνων να τίθεται – πλέον – σοβαρά εν αμφιβόλω.
Είναι ενδεικτικές οι εικόνες του Reuters με το ποτάμι να έχει μία καφέ απόχρωση, ενδεικτική της ακαταλληλότητας χρήσης του νερού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί για δεύτερη σερί μέρα η προπόνηση των αθλητών του τριάθλου μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Η πρώτη ακύρωση έγινε χθες Κυριακή (28.07.2024).
Ωστόσο οι διοργανωτές των Αγώνων παραμένουν καθησυχαστικοί, για τη διεξαγωγή του αθλήματος στον ποταμό Σηκουάνα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Ωστόσο η σημερινή ακύρωση της προπόνησης σημαίνει πως οι τριαθλητές δεν θα έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι.
«Δεδομένης της πρόγνωσης του καιρού για τις επόμενες 36 ώρες, το Paris 2024 και το World Triathlon είναι βέβαιοι ότι η ποιότητα του νερού θα επιστρέψει κάτω από τα όρια πριν από την έναρξη των αγώνων τριάθλου στις 30 Ιουλίου», ανέφεραν οι διοργανωτές σε σημερινή δήλωσή τους (29.07.2024).
Το τρίαθλο είναι το πρώτο ολυμπιακό αγώνισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από τον μαραθώνιο κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές προχώρησαν στο μεγαλεπήβολο έργο του καθαρισμού του δύσοσμου και μολυσμένου νερού του Σηκουάνα, ένα έργο που κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράπονα και για το φαγητό και τις μετακινήσεις των αθλητών

Οι αθλητές έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για ανεπαρκή τρόφιμα και ότι ορισμένα τρόφιμα δεν ήταν διαθέσιμα στο Ολυμπιακό Χωριό.
Για παράδειγμα, τα μέλη της γερμανικής εθνικής ομάδας χόκεϊ επί χόρτου χαρακτήρισαν το φαγητό που προσφερόταν στο Ολυμπιακό Χωριό καταστροφή, ενώ οι αθλητές της βρετανικής εθνικής ομάδας επέλεξαν να φάνε στην έδρα της ομάδας τους, αφού προσκλήθηκε ένας επιπλέον μάγειρας για το σκοπό αυτό.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι γνωρίζουν τα παράπονα των αθλητών για τα προβλήματα με τις μεταφορές και το φαγητό και εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής 2024-Παρίσι στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την ακρίβεια των μεταφορών που εξυπηρετούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε το γραφείο Τύπου στην εφημερίδα. «Έχει κινητοποιηθεί σημαντικός αριθμός προσωπικού προκειμένου να παρέχεται καλύτερη εξυπηρέτηση με λεωφορεία και να υποστηρίζονται οι αθλητές».
«Επιπλέον, έχει οργανωθεί και ένας πρόσθετος στόλος μηχανοκίνητων οχημάτων και λεωφορείων», σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η Οργανωτική Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι έχουν αυξηθεί ο όγκος και οι μερίδες των τροφίμων που απαιτούνται για τη διατροφή των συμμετεχόντων αθλητών.
«Ορισμένα από τα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα αυγά και το ψητό κρέας, είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των αθλητών, γι' αυτό και αυξήσαμε την ποσότητα αυτών των τροφίμων», συνέχισαν οι διοργανωτές.
«Για παράδειγμα, η μερίδα του ψητού κρέατος είναι τώρα 900 γραμμάρια [31,7 ουγγιές] ανά αθλητή την ημέρα».

Η αρνητική κριτική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι διοργανωτές της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ζήτησαν συγγνώμη από Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή (28/7/2024).
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης