Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Τα έφηβα κορίτσια αντιμέτωπα με σωματική ή/και σεξουαλική βία

tags :
ΠΟΥ: Τα έφηβα κορίτσια αντιμέτωπα με σωματική ή/και σεξουαλική βία
Για να τερματιστεί η έμφυλη βία, η μελέτη συνιστά στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πολιτικές και προγράμματα για την προώθηση της ισότητας των γυναικών και των κοριτσιών.
Ένας ανησυχητικός αριθμός εφήβων κοριτσιών θα βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία στις στενές τους σχέσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (30 Ιουλίου).
Σχεδόν το ένα τέταρτο των εφήβων κοριτσιών (24%) θα βιώσουν σωματική ή/και σεξουαλική βία στις στενές τους σχέσεις πριν γίνουν είκοσι ετών, αποκαλύπτει η μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
«Η βία μεταξύ συντρόφων ξεκινάει ανησυχητικά νωρίς για εκατομμύρια νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Δρ Pascale Allotey, διευθύντρια του τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ.
Συνολικά, σχεδόν 19 εκατομμύρια έφηβες επηρεάζονται, αν και τα ποσοστά επικράτησης διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Ωκεανία (47%) και η κεντρική υποσαχάρια Αφρική (40%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Κεντρική Ευρώπη (10%) και την Κεντρική Ασία (11%).
Το χάσμα μεταξύ των χωρών είναι εξίσου μεγάλο: Υπολογίζεται ότι το 6% των έφηβων κοριτσιών πέφτουν θύματα αυτού του είδους βίας στις χώρες που πλήττονται λιγότερο, σε σύγκριση με το 49% στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά.
Η μελέτη του ΠΟΥ επισημαίνει επίσης διαφορές που συνδέονται με το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο: Η βία είναι πιο διαδεδομένη σε χώρες και περιοχές με χαμηλό εισόδημα και όπου τα κορίτσια έχουν λιγότερη σχολική εκπαίδευση.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες υψηλού εισοδήματος με αρκετά ισχυρή οικονομία εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα βίας μεταξύ συντρόφων μεταξύ των εφήβων. Για παράδειγμα, 15 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιπολασμό στο χαμηλότερο μέσο εύρος 0-4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
«Δεδομένου ότι πολλοί έφηβοι δεν διαθέτουν δικούς τους οικονομικούς πόρους, μπορεί να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες όταν πρόκειται να εγκαταλείψουν μια κακοποιητική σχέση», αναφέρει η έκθεση.
Ο παιδικός γάμος (πριν από την ηλικία των 18 ετών), ο οποίος αφορά 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως, αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο βίας, καθώς «η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων δημιουργεί ανισορροπίες ισχύος, οικονομική εξάρτηση και κοινωνική απομόνωση», αναφέρει ο ΠΟΥ.

«Καταστροφικές» επιπτώσεις στα θύματα

Η σωματική και/ή σεξουαλική βία μπορεί να έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις των εφήβων κοριτσιών, στις μελλοντικές τους σχέσεις, στις προοπτικές τους και στην υγεία τους, προειδοποίησε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.
«Δεδομένου ότι η βία κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων διαμορφωτικών χρόνων μπορεί να προκαλέσει βαθιές και διαρκείς βλάβες, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη ως ζήτημα δημόσιας υγείας», επισήμανε η Allotey.
Η σεξουαλική και σωματική βία αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και πολλά άλλα.
Για να τερματιστεί η έμφυλη βία, η μελέτη συνιστά στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πολιτικές και προγράμματα για την προώθηση της ισότητας των γυναικών και των κοριτσιών.
«Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα κορίτσια, την εξασφάλιση ίσων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων και τον τερματισμό επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός γάμος, οι οποίες συχνά στηρίζονται στους ίδιους άδικους έμφυλους κανόνες που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών», δήλωσε η Δρ Lynnmarie Sardinha, συντάκτης της μελέτης.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την πρώτη της οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία περιελάμβανε προγράμματα πρόληψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης