Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ισραηλινοί λένε φρικτά ψέματα - Πύραυλος, όχι βόμβα σκότωσε τον ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh

Οι Ισραηλινοί λένε φρικτά ψέματα - Πύραυλος, όχι βόμβα σκότωσε τον ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh
Σε εξέλιξη η έρευνα των Ιρανών για τη δολοφονίαι του ηγέτη της Hamas
Στην κατηγορηματική διάψευση της επιχειρηματολογίας των Ισραηλινών, η οποία προωθήθηκε από διάφορα δυτικά ΜΜΕ, ανάμεσα τους και οι New York Times προχώρησε το Ιράν αναφορικά με τον τρόπο, με τον οποίο επήλθε η δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh.
Το Ιράν διαψεύδει την πληροφορία ότι ο Haniyeh σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό
που είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμα που διέμενε στην Τεχεράνη, και υποστηρίζει ότι ο Haniyeh δολοφονήθηκε από κατευθυνόμενο πύραυλο που προφανώς εκτοξεύτηκε από κάποιο ισραηλινό μαχητικό, πιθανότατα από F-35 που κινούνταν εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου.
Συγκεκριμένα,
ιρανικά ΜΜΕ απορρίπτουν δημοσίευμα των New York Times που υποστηρίζει ότι ο Ismail Haniyeh, ο πολιτικός ηγέτης του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στο δωμάτιό του δύο μήνες πριν το χτύπημα.

Τα ψέματα...

Οι New York Times, επικαλούμενοι πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, ανέφεραν την 1η Αυγούστου ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως γύρω στις 02:00 τοπική ώρα στις 31 Ιουλίου, είχε τοποθετηθεί προ διμήνου στον ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο συγκρότημα Neshat στα βόρεια προάστια της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνη .
Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε τα παράθυρα και γκρέμισε εν μέρει έναν εξωτερικό τοίχο.
Ο σχολαστικός σχεδιασμός πίσω από την επίθεση ήταν τέτοιος που, παρά την εγγύτητα του Ziyad al-Nakhalah, ηγέτη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος έμενε δίπλα, το δωμάτιό του υπέστη ελάχιστες ζημιές, όπως ισχυρίστηκαν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, τις μαρτυρίες των οποίων επικαλείται η εφημερίδα.
Δεν αποσαφηνίζεται ποιοι είναι οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής τους οποίους επικαλούνται οι New York Times και αν προέρχονται από χώρες φιλικές στο Ιράν.

Διαψεύδει η Τεχεράνη


Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας διαψεύστηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο είπε ότι το δωμάτιο του Haniyeh στο συγκρότημα Neshat στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε από «έναν κατευθυνόμενο πύραυλο».
«Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι ψέματα που διαδίδονται την ώρα που τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι ο Haniyeh χτυπήθηκε από βόμβα και στο χτύπημα εμπλέκεται το σιωνιστικό καθεστώς» του Ιράν, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ρεπορτάζ, υπονοώντας τους New York Times. .
00_52.JPG
Ο Haniyeh βρέθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου Massoud Pezeshkian.
Η Hamas είπε ότι σκοτώθηκε μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη σε επίσημο επίπεδο και επισήμως δεν σχολίασε την δολοφονία του.
Μέχρι σήμερα, οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τις συγκεκριμένες συνθήκες γύρω από τη δολοφονία του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ύποπτη μεθόδευση

Το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει στη δολοφονία με τον Ανώτατο Ηγέτη Ali Khamenei να φέρεται να διέταξε απευθείας πλήγμα κατά του Ισραήλ.
Η σοβαρή αντίδραση από πλευράς Τεχεράνης μπορεί να ώθησε το Ισραήλ και τους συμμάχους να χειραγωγήσουν την ιστορία του πώς δολοφονήθηκε ο Haniyeh.
Και ο λόγος είναι απλός: Ένας τοποθετημένος εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως πράξη δολιοφθοράς, ενώ ένα χτύπημα μπορεί να θεωρηθεί ως άμεση επίθεση στο ιρανικό έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση διαφοροποιείται.

Ο ρόλος του Haniyeh

Οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έβλεπαν τον Ismail Haniyeh ως έναν μετριοπαθή ηγέτη που ήταν πολύ πιο μετριοπαθής από άλλους ηγέτες που ηγούνται της στρατιωτικής πλευράς του κινήματος», είπε ο , ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στη Γάζα ανησυχούν ότι η δολοφονία του Haniyeh θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Sami al-Arian, διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Zaim της Κωνσταντινούπολης, είπε στο Al Jazeera,
«Αυτή είναι μια τεράστια κλιμάκωση – τι συνέβη χθες στον Λίβανο, τι συμβαίνει στην Τεχεράνη σήμερα;
Είναι μια κλιμάκωση [από το Ισραήλ] και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu έδωσε εντολή στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου να μην σχολιάσουν το γεγονός, ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu γιόρτασε τον θάνατο του ηγέτη της Hamas στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Η δολοφονία κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο», έγραψε στα εβραϊκά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης