Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Το ράλι των... κορόιδων» - Η σκόνη έκατσε, έρχεται πόνος - Καμπανάκι από Goldman, Rosenberg, JP Morgan

«Το ράλι των... κορόιδων» - Η σκόνη έκατσε, έρχεται πόνος - Καμπανάκι από Goldman, Rosenberg, JP Morgan
Αρκετοί αναλυτές αναμένουν περισσότερο πόνο για τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Αν και οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ανακτήσει την ψυχραιμία τους, οι ειδικοί προειδοποιούν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει κίνδυνος για περισσότερο… πόνο.

Τι συνέβη;

Ο S&P 500 κατέρρευσε κατά 8% από την κορυφή του στις 16 Ιουλίου και διαπραγματεύτηκε κάτω από τις 5.200 μονάδες στο κλείσιμο της Τετάρτης (7/8/2024). Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 13% κατά την ίδια περίοδο, ενώ το bitcoin και το ether υποχώρησαν κατά 16% και 31% αντίστοιχα, από τα τέλη Ιουλίου για να ξαναβρεθούν στα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Η Nvidia, η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ που έχει γίνει η μετοχή-σταρ της τρέλας της τεχνητής νοημοσύνης, έχει καταρρεύσει κατά 30% από το ενδοσυνεδριακό μέγιστο των 141 δολαρίων στις 20 Ιουνίου στα 99 δολάρια στο κλείσιμο της Τετάρτης (7/8/2024). Το sell off μείωσε την αξία της αγοράς της από πάνω από 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κάτω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η πτώση της αγοράς αντανακλά διάφορους αντίθετους ανέμους που συγκλίνουν και τρομάζουν τους επενδυτές:
  1. Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για την απασχόληση έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας από τις αναμενόμενες και η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% - το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η είδηση πυροδότησε την ανησυχία στη Wall Street ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα κέρδη των εταιρειών θα μπορούσαν να υποφέρουν.
  2. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου ότι θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμά της και αναμένεται να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική. Η ανακοίνωση έπληξε τις ιαπωνικές μετοχές και τροφοδότησε το sell off των διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις «carry trade» που επικεντρώνονταν στον φθηνό δανεισμό στην Ιαπωνία και την επένδυση των κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση στο εξωτερικό. Η κεντρική τράπεζα υπαναχώρησε την Τετάρτη, λέγοντας ότι δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια προς το παρόν.
  3. Ο συνδυασμός των χαμηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των ιστορικών ποσών κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, οδήγησε την αξία των μετοχών, των ακινήτων, των κρυπτονομισμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Όμως η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε επίπεδα άνω του 5% από τις αρχές του 2022, ενισχύοντας τη σχετική ελκυστικότητα των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και τα κρατικά ομόλογα, και καθιστώντας πιο δαπανηρό για τις εταιρείες να δανείζονται χρήματα για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η Fed απέφυγε να μειώσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, γεγονός που έχει διατηρήσει την πίεση στην οικονομία.
  4. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τον σκεπτικισμό των επενδυτών σχετικά με τα τεράστια χρηματικά ποσά που επενδύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη με ελάχιστη απόσβεση μέχρι στιγμής, τις ανησυχίες για την υγεία των Big Tech αφού τα κέρδη της Tesla μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το περασμένο τρίμηνο και η Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, ανέφερε βραδύτερη αύξηση της διαφήμισης και η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο ότι μείωσε το τεράστιο μερίδιό της στην Apple το περασμένο τρίμηνο.

Έρχεται περισσότερος πόνος;

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη (8/8/2024), γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νεύρα έχουν καταλαγιάσει στη Wall Street. Αλλά αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα προβλήματα μπροστά μας.
«Η χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει να αρχίζει επιτέλους να διορθώνει», αναφέρει ένας υπότιτλος στο τελευταίο ερευνητικό σημείωμα του Paul Dietrich από την B. Riley Wealth Portfolio Advisers. Ο ίδιος απέδωσε το «μαζικό sell off του χρηματιστηρίου» στους «φόβους για μια διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ» που υποδαυλίζονται από την επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων και προειδοποίησε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε τελικά να καταρρεύσει κατά 40% από τα πρόσφατα υψηλά του.
Από την πλευρά του, ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ότι υπάρχει παρατεταμένη ανησυχία στις αγορές που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω μεταβλητότητα. «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η διόρθωση, αν και σταθεροποιείται, δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος. «Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε, νομίζω, κάποια ασταθή περιβάλλοντα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν πραγματικά να βαθμολογούν και να αποκτούν και πάλι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την κατεύθυνση των επιτοκίων και της οικονομίας».
Πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι η πτώση της αγοράς και οι αυξανόμενες ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας θα ωθήσουν τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ενισχύοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ο βετεράνος οικονομολόγος David Rosenberg προειδοποίησε τους επενδυτές να μην αναπνεύσουν με ανακούφιση αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος της Rosenberg Research σημείωσε ότι αφού η Fed άρχισε κύκλους μείωσης των επιτοκίων τον Ιανουάριο του 2001 και τον Σεπτέμβριο του 2007, η ύφεση χτύπησε μερικούς μήνες αργότερα και στις δύο περιπτώσεις. Ο S&P 500 κατέρρευσε επίσης κατά περίπου 40% και 50% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και τις δύο φορές. «Τώρα ξέρετε από πού προέρχεται ο όρος "ράλι των κορόιδων"», δήλωσε ο Rosenberg. Επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομολόγοι της JP Morgan αύξησαν πρόσφατα την εκτιμώμενη πιθανότητα ύφεσης φέτος από 25% σε 35% και οι οικονομολόγοι της Goldman τοποθετούν τώρα τις πιθανότητες ύφεσης για το επόμενο έτος στο 25%, από 15%.
«Λίγες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι έστω και στο ελάχιστο τιμολογημένες για αυτές τις πιθανότητες», προειδοποίησε ο Rosenberg.
Τα σχόλια αυτών των εμπειρογνωμόνων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω αναταραχή στην αγορά και ενδεχομένως σημαντικές μειώσεις, καθώς η ύφεση πλησιάζει όλο και περισσότερο, ακόμη και αν η Fed επέμβει για να σώσει την κατάσταση.

Θετικό σημάδι

Άλλοι γκουρού δεν ανησυχούν τόσο πολύ. Σε πρόσφατο σημείωμά του, ο Tom Lee της Fundstrat επισήμανε την απότομη πτώση του «δείκτη φόβου» της Wall Street ως καθησυχαστική. «Η πτώση του VIX από το 66 στο 27 είναι ένα θετικό σημάδι και ένα ακόμη σημάδι ότι πρόκειται για έναν "φόβο ανάπτυξης" με τα χειρότερα πιθανότατα πίσω μας».
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού θα κατευθυνθούν οι αγορές στη συνέχεια, με τη Wall Street να είναι διχασμένη ως προς το αν η αμερικανική οικονομία είναι σταθερή ή καταρρέει, αν η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι φούσκα και αν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες - και αν θα είναι πολύ λίγο, πολύ αργά.
Αλλά οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία με τις υψηλότερες πτήσεις μπορούν να υποχωρήσουν απότομα όταν οι νευρικοί επενδυτές λαμβάνουν κάποια άσχημα νέα. Αν οι «αρκούδες» έχουν δίκιο, μπορεί να έχουμε περισσότερα από τα ίδια μπροστά μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης