Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις – Στο +1,35% ο Dow Jones, στο +2,32% ο Nasdaq

Ράλι στη Wall με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις – Στο +1,35% ο Dow Jones, στο +2,32% ο Nasdaq
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε άνοδο 0,3%
(upd 9) Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές στη Wall Street την Πέμπτη (15/8/2024) καθώς οι επενδυτές ανακτούν στην εμπιστοσύνη τους στην οικονομία μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την εργασία που βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την ύφεση.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε άνοδο 0,3%.
Επίσης σε μία άλλη εξέλιξη οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν
Τα στοιχεία τόνωσαν επενδυτές και αγορά που προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή του Αυγούστου που συνδέεται με ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας που προέκυψαν μετά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου στις 2 Αυγούστου.
Μετά από άνοδο 3% αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 είναι τώρα λιγότερο από 3% κάτω από το ρεκόρ του.
Οι τρεις σημαντικοί δείκτες των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν πάνω από το επίπεδο κλεισίματός τους της 2ας Αυγούστου, που ήταν η συνεδρίαση πριν από την καταστροφή της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς στις 5 Αυγούστου που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση.

Δεν πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι της αμερικανικής οικονομίας

«Τα σημερινά σταθερά δεδομένα λιανικών πωλήσεων και αξιώσεων είναι μια υπενθύμιση ότι δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της οικονομίας των ΗΠΑ», έγραψε η επικεφαλής οικονομολόγος της Wolfe Research, Stephanie Roth.
«Ναι, η οικονομική δυναμική έχει μειωθεί, αλλά δεν φαίνεται να οδηγούμαστε σε ύφεση άμεσα».
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα διέλυσαν σε μεγάλο βαθμό τους φόβους των επενδυτών για ύφεση πριν από τα οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης και οδήγησαν σε ανάκαμψη των μετοχών μετά το απότομο παγκόσμιο sell-off της περασμένης εβδομάδας.
Εντυπωσιακή άνοδος 6% στη μετοχή της Dow Walmart.
Κατά τα άλλα, η Cisco Systems σημείωσε άλμα άνω του 8%.


Πώς κινούνται οι δείκτες στη Wall Street

Dow Jones  +1,39%

S&P 500     +1,61%

Nasdaq      +2,34% 
wall_final_1.JPG


Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις με άνοδο 1% τον Ιούλιο

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, μια εξέλιξη που δείχνει να απομακρύνει και άλλο τις ανησυχίες που είχαν προκύψει για διολίσθηση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε ύφεση μετά την πρόσφατη άνοδο της ανεργίας.
Ειδικότερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ήταν αυξημένος κατά 1% τον Ιούλιο, έπειτα από την πτώση κατά 0,2% του Ιουνίου (αναθεωρημένη μέτρηση μετά την αρχική που είχε δείξει στασιμότητα).
Το επίπεδο της αύξησης ξεπέρασε κατά πολύ και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν μία μέτρια ανάκαμψη της τάξης του +0,3%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παράλληλα, ο δείκτης που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και τροφίμων συνέχισε επίσης να κινείται ανοδικά με +0,3% τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση κατά 0,9% του Ιουνίου (δεν αναθεωρήθηκε από την αρχική μέτρηση).

retail.png

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ


Εν τω μεταξύ στο 2,9% υποχώρησε ο ρυθμός πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2024, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones εκτιμούσαν ότι οι μετρήσεις θα ήταν της τάξεως του 0,2% και του 3%, σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2% και ετήσιο ρυθμό 3,2%, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες.
Ο ετήσιος ρυθμός είναι ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, ενώ ο πυρήνας είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau of Labor Statistics.
Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 3% τον Ιούνιο.
Η αύξηση του κόστους στέγασης κατά 0,4% ευθύνεται για το 90% της αύξησης του πληθωρισμού όλων των ειδών.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2% ενώ η ενέργεια παρέμεινε σταθερή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης