Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτη καταστροφή για τη Δύση Kursk και ... Γάζα - Πώς ΗΠΑ, Ισραήλ αγνοούν τον Sun Tzu και ενισχύουν τον Άξονα των BRICS

Απόλυτη καταστροφή για τη Δύση Kursk και ... Γάζα - Πώς ΗΠΑ, Ισραήλ αγνοούν τον Sun Tzu και ενισχύουν τον Άξονα των BRICS
Γιατί το ... σεμινάριο στρατηγικής ασάφειας του Ιράν αποδίδει καρπούς και σπέρνει σε Δύση και Ισραήλ και πώς ο ρόλος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζεται
Η ομάδα των κρατών που θέλει να αυτοαποκαλείται αυθαίρετα ως παγκόσμια πλειοψηφία γνωρίζει απόλυτα ότι η ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα και η παράνομη, ουκρανική εισβολή στο Kursk ωθούν τον πλανήτη σε έναν ολέθριο και ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, μπορούμε να αντιπαραβάλουμε αυτή την θεωρία του διπλωματικού χάους με 2.500 χρόνια περσικής διπλωματίας...
Διόλου τυχαία, ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani, παρατήρησε πρόσφατα πώς η Τεχεράνη προσπαθεί σκληρά να αποτρέψει «το «όνειρο» του ισραηλινού καθεστώτος, δηλαδή το να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός περιφερειακός πόλεμο».
Ποτέ όμως δεν πρέπει να διακόπτουμε τον εχθρό όταν είναι σε απόλυτο πανικό...
Ο Sun Tzu το έχει διδάξει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον δυτικό στοχαστή.
Το Ιράν σίγουρα δεν θα παρέμβει, καθώς οι ΗΠΑ και τα μέλη της G7 αποσύρουν όλα τα εμπόδια για να καταλήξουν σε κάποια φαινομενική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ για να αποτρέψουν εσπευσμένα τυχόν στρατιωτικά αντίποινα από το Ιράν και τον Άξονα της Αντίστασης.

Γιατί το ... σεμινάριο στρατηγικής ασάφειας του Ιράν αποδίδει καρπούς και σπέρνει τον πανικό στο Ισραήλ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αυτή η προειδοποίηση απέδωσε καρπούς: ο εκπρόσωπος της Hamas στον Λίβανο, Ahmed Abdel Hadi, ανέφερε χθες 15/8 ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα εμφανιστεί στον τρέχοντα γύρο διαπραγματεύσεων την Πέμπτη – σήμερα.
Ο λόγος;
Επικρατεί ένα κλίμα γεμάτο εξαπάτηση και αναβλητικότητα από τον Netanyahu, ο οποίος παίζει με τον χρόνο, ενώ ο «άξονας της αντίστασης» προετοιμάζει σκληρά αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης και του διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό/
Έτσι, το παιχνίδι αναμονής, στην πραγματικότητα ένα ... masterclass στρατηγικής ασάφειας για να τινάξει τα νεύρα του Ισραήλ στον αέρα, θα συνεχιστεί.
Κάτω από όλο το φτηνό δράμα της συλλογικής Δύσης που εκλιπαρεί το Ιράν να μην απαντήσει, υπάρχει ένα κενό.
Δεν προσφέρεται τίποτα ως αντάλλαγμα...

A la carte διπλωματία από τη Δύση, ξεδιάντροπη υποκρισία ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Αντ' αυτού οι Ευρωπαίοι υποτελείς της Ουάσιγκτον – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία – εξέδωσαν μια δήλωση με την οποία «καλούν το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από επιθέσεις που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία να συμφωνηθεί μια εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Θα φέρει την ευθύνη για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο αυτή την ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα. Καμία χώρα ή έθνος δεν πρόκειται να κερδίσει από μια περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».
Αναμενόμενα, ούτε μια λέξη για το Ισραήλ.
Σε αυτή τη νεο-οργουελική διατύπωση, είναι σαν η ιστορία του πλανήτη να ξεκίνησε όταν το Ιράν άρχισε να απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ.
Όλα τα προηγούμενα συμβάντα σε Γάζα, Τεχεράνη, Βηρυτό και Δαμασκό είναι ως μη γενόμενα.
Η ιρανική διπλωματία απάντησε γρήγορα στους συμμάχους των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας το «αναγνωρισμένο δικαίωμά της» να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και να δημιουργήσει αποτρεπτικό τρόπο εναντίον του Ισραήλ, της πραγματικής πηγής τρομοκρατίας στη Δυτική Ασία.
Και το κρίσιμο, τονίζοντας ότι «δεν ζητούν άδεια από κανέναν» για να το ασκήσουν.
Για άλλη μια φορά η φύση του προβλήματος ξεφεύγει προβλέψιμα από τη δυτική λογική: αν η Ουάσιγκτον είχε αναγκάσει μια εκεχειρία στη Γάζα πέρυσι, ο κίνδυνος ενός αποκαλυπτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή θα είχε αποφευχθεί.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την Τετάρτη ένα επιπλέον πακέτο όπλων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Τελ Αβίβ, δείχνοντας ακριβώς πόσο δεσμευμένοι είναι οι Αμερικανοί στην εξασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Η Παλαιστίνη συναντά τους BRICS, η Ρωσία αναβαθμίζεται στη Μέση Ανατολή

Ωστόσο, μέσα στο φιλοπόλεμο ντελίριο τους, οι δυτικοί είναι σαν να ξέχασαν ότι οι ισραηλινές προκλήσεις, ειδικά η δολοφονία της Haniyeh, ήταν μια ευθεία προσβολή για τρία κορυφαία μέλη των BRICS: το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.
Έτσι, η απάντηση στο Ισραήλ συνεπάγεται μια συντονισμένη άρθρωση της τριάδας, που απορρέει από τις αλληλένδετες ολοκληρωμένες στρατηγικές συνεργασίες του.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δέχθηκε ένα κρίσιμο τηλεφώνημα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Ali Bagheri Kani, κατά τη διάρκεια του οποίου υποστήριξε σθεναρά όλες τις προσπάθειες της Τεχεράνης να διασφαλίσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Σηματοδότησε, επίσης, την υποστήριξη της Κίνας για μια ιρανική απάντηση στο Ισραήλ.
Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η δολοφονία του Haniyeh θεωρήθηκε στο Πεκίνο ως ένα ασυγχώρητο χαστούκι στις σημαντικές διπλωματικές προσπάθειές του, που έλαβε χώρα λίγες μόνο ημέρες αφότου ο αρχηγός της Hamas, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους πολιτικούς εκπροσώπους, υπέγραψε τη Διακήρυξη του Πεκίνου.
Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Mahmoud Abbas συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο στη Μόσχα.
Αυτό που είπε ο Putin στον Abbas είναι ένα διαμάντι:
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία σήμερα, δυστυχώς, πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, να υπερασπιστεί τον λαό της με τα όπλα στα χέρια, αλλά αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή , αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη – σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Abbas έχει την πολιτική ισχύ ενός ... σπασμένου καλαμιού, καθώς έχει ολίγιστη νομιμοποίηση στην Παλαιστίνη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αποκαλύπτουν ότι το 94% των πολιτών της Δυτικής Όχθης και το 83% των κατοίκων της Γάζας ζητούν την παραίτησή του.
Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το 8% των Παλαιστινίων κατηγορεί τη Hamas ως υπεύθυνη για τη σημερινή, φρικτή κατάστασή τους.
Παράλληλα, εκδηλώνεται -περιέργως- συντριπτική εμπιστοσύνη υπάρχει στον νέο ηγέτη της Hamas, Yiahya Sinwar.
Η Μόσχα βρίσκεται σε μια περίπλοκη θέση – προσπαθεί να δώσει ώθηση σε μια νέα πολιτική διαδικασία στην Παλαιστίνη με τα εργαλεία του πολιτικού της πνεύματος, με πολύ πιο δυναμικό τρόπο από τους Κινέζους.
Ωστόσο, ο Abbas αντιστέκεται.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ευοίωνες προοπτικές για τους Παλαιστίνιους.
Στη Μόσχα, ο Abbas είπε ότι συζήτησαν για τους BRICS: «Καταλήξαμε σε μια προφορική συμφωνία ότι η Παλαιστίνη θα προσκληθεί στη συμμαχία με τη μορφή «παρατηρητή».
Ο Abbas εξέφρασε την ελπίδα ότι:
«Θα μπορούσε να οργανωθεί μια συγκεκριμένη μορφή συνάντησης και θα αφιερωθεί αποκλειστικά στην Παλαιστίνη, έτσι ώστε όλες οι χώρες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα… Όλα θα είναι όσο το δυνατόν πιο επίκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες σε αυτή η ένωση [BRICS] είναι όλες φιλικές προς την Παλαιστίνη».
Αυτό, από μόνο του, είναι μια σημαντική ρωσική διπλωματική νίκη.
Η οπτική της Παλαιστίνης που τοποθετείται πλάι στα BRICS και απέναντι στη Δύση θα έχει, έτσι, τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη και την παγκόσμια πλειοψηφία.

Ιράν και Hezbollah έχουν προκαλέσει ήδη όλεθρο ... χωρίς πυρά - Η οικονομία του Ισραήλ βυθίζεται σε χάος και ανασφάλεια 

Ο διαρκής πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas και η συνεχιζόμενη απειλή από Ιράν, Hezbollah και Houthis έχουν ωθήσει το Τελ Αβίβ σε «οικονομικό χάος», μεταδίδουν σε αγωνιώδη τόνο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, ο οικονομικό αναλυτής του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού Channel 13 υπογράμμισε ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν «εξαντλήσει» την ισραηλινή αγορά.
Αρκετά οικονομικά γεγονότα ακυρώθηκαν σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται εντάσεις, ενώ σε άλλα μπήκε απότομο φρένο λόγω της κατάστασης ανησυχίας που βιώνουν οι εποίκοι.
Οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν επίσης επηρεαστεί από τα επιχειρησιακά μέτρα που εκδόθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αντίποινα από τη Hezbollah και το Ιράν.
 Ισραηλινός σχολιαστής που μίλησε για το ζήτημα στο Channel 13  τόνισε τις σημαντικές απώλειες που επηρέασαν τον ισραηλινό τουριστικό τομέα, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις ακυρώσεις διεθνών πτήσεων προς τα ισραηλινά αεροδρόμια.
Ένας αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών έχει αποκλειστεί σε άλλες χώρες λόγω της ευρείας κλίμακας ακυρώσεων πτήσεων.
Οι δυνατότητες απαντήσεων που ξεδίπλωσαν οι σιιτικές δυνάμεις απέναντι στο εβραϊκό κράτος έχουν επίσης επηρεάσει ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις τουρισμού στα βόρεια τμήματα της χώρας, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από μελλοντικά χτυπήματα.
Ο σχολιαστής προειδοποίησε ότι αυτές οι δύσκολες συνθήκες και τα επιχειρησιακά μέτρα, που επηρεάζουν επίσης τον ιατρικό και τον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εάν η αναμονή συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, ο ισραηλινός εκπαιδευτικός τομέας θα επηρεαστεί επίσης σοβαρά από τα επιχειρησιακά μέτρα, αναγκάζοντας τα ιδρύματα να «ελιχθούν σε σενάρια μάχης».

«Ο πόλεμος οδηγεί το κράτος του Ισραήλ σε κατάρρευση»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην διαμεσολαβητής των ισραηλινών δυνάμεων, υποστράτηγος Itzhak Brik, ανέδειξε το βαρύ τίμημα του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα σε άθρό του για το Maariv.
Ο πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος αποδοκίμασε τις τρέχουσες μάχες ως «πόλεμο φθοράς» που έχει επηρεάσει το ισραηλινό καθεστώς για σχεδόν ένα χρόνο.
Είπε ότι ο πόλεμος οδηγεί στην «κατάρρευση της ισραηλινής οικονομίας».
Όπως υποστήριξε, η «ισραηλνή κατοχή αντιμετωπίζει έλλειμμα που ξεπερνά το 8%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Ο Brik αποκάλυψε τους φόβους των αξιωματούχων του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 9% του ΑΕΠ φέτος, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 6,6% που περίμενε η κυβέρνηση.
«Πολλές από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας, συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου, εγκαταλείπουν το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Brik.
Ο απόστρατος Ισραηλινός αξιωματικός τόνισε ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε έχουν βιώσει δραματική μείωση των μισθών τους.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα άτομα δεν συνεισφέρουν πλέον στα έσοδα της κυβέρνησης μέσω φόρων.
Αντίθετα, εξαρτώνται από κρατικές επιδοτήσεις.
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος φθοράς μεταξύ του Ισραήλ, της Hamas και της Hezbollah όχι μόνο θα αποτύχει να οδηγήσει στην κατάρρευση της Hamas -και σίγουρα όχι της λιβανέζικης οργάνωσης-, αλλά ισχύει το αντίθετο: αυτός ο πόλεμος στραγγίζει και διαλύει το κράτος του Ισραήλ σε πολλές περιοχές», εξήγησε ο υποστράτηγος.
Το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και των επιπτώσεών του σε διάφορα μέτωπα.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο πόλεμος κόστισε στην ισραηλινή οικονομία σχεδόν 250 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ ή περίπου 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
H κυβέρνηση Netanyahu και το βαθύ κατεστημένο ασφαλείας του Τελ Αβίβ αναμένεται επίσης να δαπανήσουν άλλα 20 δισεκατομμύρια σέκελ ή περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης