Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη γερμανική άρνηση για νέα βοήθεια στην Ουκρανία - Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 30/8

Σε  πανικό η Ευρωπαϊκή  Ένωση μετά τη γερμανική άρνηση για νέα βοήθεια στην Ουκρανία   - Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 30/8
Η υποστήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων στρατιωτικών προμηθειών, θα είναι προφανώς το βασικό θέμα στην ατζέντα, δήλωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες - Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η βοήθεια θα μεταφερθεί σε διεθνή προγράμματα...

Η ΕΕ βρίσκεται σε… vertigo μετά την περικοπή της Γερμανικής βοήθειας στην Ουκρανία κατά 50% τo 2025 και την άρνηση για παροχή νέας εξαιτίας των σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανές νέες στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο σε μια άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο του 2024 εν μέσω υψηλών απωλειών των ουκρανικών δυνάμεων ως αποτέλεσμα της επιδρομής στην περιοχή Kursk, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες την οποία επικαλείται το TASS την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.
«Η υποστήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων στρατιωτικών προμηθειών, θα είναι προφανώς το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω έντονων στρατιωτικών ενεργειών στην περιοχή του Kursk», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «χρειάζεται ιδιαίτερα πρόσθετο εξοπλισμό και προμήθειες» τώρα ως αποτέλεσμα «υψηλών απωλειών» μονάδων που εισέρχονταν στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις αναφορές ότι το Βερολίνο δεν θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Suspilne στις 18 Αυγούστου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ανέφερε στις 17 Αυγούστου ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν σχεδίαζε να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία ως μέρος της εξοικονόμησης προϋπολογισμού φέτος.
Σύμφωνα με την FAZ, η Ουκρανία θα λάβει προηγουμένως εγκεκριμένη βοήθεια, αλλά επιπλέον αιτήματα από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν θα υποστηριχθούν.

Η FAZ ανέφερε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση συντονίζεται με τις χώρες της G7 για τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα κέρδη από τα  παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία - γεγονός που επιβεβαιώνει την άρνηση για περαιτέρω χρηματοδότηση .
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι ενώ κάποια βοήθεια θα μεταφερθεί σε διεθνή προγράμματα, η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας.
«Το (γερμανικό) Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο της βραχυπρόθεσμης παροχής πρόσθετων κεφαλαίων μέχρι τότε», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχόλιο στο Suspilne, αναφερόμενο στην έναρξη εφαρμογής των διεθνών προγραμμάτων.
«Ωστόσο, για αυτό, οι πρόσθετες ανάγκες πρέπει να καθοριστούν και να γίνουν κατανοητές, προκειμένου να συμμορφωθούν με όλους τους δημοσιονομικούς κανόνες και σε αυτή τη βάση μπορεί να ζητηθεί άδεια από την Bundestag».
Αρχικά ένας διστακτικός εταίρος, η Γερμανία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, αν και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz  εξακολουθεί να είναι απρόθυμος τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
Αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού που παρασχέθηκαν από τη Γερμανία στο ρωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Kursk που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, οι Γερμανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την επιχείρηση ως "απόλυτα νόμιμη” και δήλωσαν ότι όλα τα γερμανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία θεωρούνται πλέον ουκρανικά ιδιοκτησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης