Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταγή αποτυχίας - Σφοδρή κριτική στη Harris από τους Δημοκρατικούς για τους ελέγχους στις τιμές – Αστείες προτάσεις, λένε οι οικονομολόγοι

Συνταγή αποτυχίας -  Σφοδρή κριτική στη Harris από τους Δημοκρατικούς για τους ελέγχους στις τιμές – Αστείες προτάσεις, λένε οι οικονομολόγοι
Προβάδισμα Trump 9 μονάδων σε ό,τι αφορά το ποιον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι για την οικονομία και τον πληθωρισμό
Εν μέσω σφοδρής κριτικής από πλήθος οικονομικούς παράγοντες, λίγοι Δημοκρατικοί έσπευσαν να υπερασπιστούν τις οικονομικές εξαγγελίες της αντιπροέδρου Kamala Harris την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.
Κυρίως επιτέθηκαν στην πρότασή της για ελέγχους στις τιμές των τροφίμων τις οποίες θεωρούν τεχνάσματα που θα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία περιέγραψε το οικονομικό της όραμα σε μια εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα την Παρασκευή (16/8), δεσμευόμενη να... απαγορεύσει την αύξηση των τιμών και να προσφέρει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας.
Ωστόσο, ορισμένα από τα μέτρα συνάντησαν ψυχρή… αποδοχή από οικονομολόγους και συνήθεις συμμάχους των Δημοκρατικών, περιπλέκοντας την προσπάθεια της αντιπροέδρου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για θέματα οικονομίας και κόστους ζωής.
Μια δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post/Ipsos που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου έδειξε ότι η Harris απολαμβάνει προβάδισμα έξι μονάδων έναντι του πρώην προέδρου Donald Trump.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται εννέα βαθμούς μπροστά σε ό,τι αφορά το ποιον εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι για την οικονομία και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Αυτό ήταν σε αντίθεση με τη δημοσκόπηση των FT - Michigan Ross που διεξήχθη νωρίτερα τον μήνα, η οποία έδειξε ότι περισσότεροι Αμερικανοί εμπιστεύονταν τη Harris για να χειριστεί την οικονομία.
Οι βασικοί σύμμαχοι της Harris συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές για να υπερασπιστούν τις πολιτικές, με τον κυβερνήτη του Κεντάκι, Andy Beshear, να λέει στο CBS ότι οι πολιτικές αφορούσαν «να διασφαλίσουμε ότι ο καπιταλισμός παραμένει εντός των προστατευτικών ορίων για την κοινωνία».
«Δεν πρόκειται για προσπάθεια καθορισμού των τιμών, πρέπει απλώς για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία λειτουργεί όπως θα έπρεπε», είπε προσπαθώντας να αμβλύνει τον οικονοικό ανορθολογισμό των προτάσεων.
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker στο CNN, δήλωσε «έχετε ακούσει εταιρείες να μιλούν για το πώς αύξησαν τις τιμές ακόμη και πάνω από αυτό που θα ήταν το πληθωριστικό ποσό» [...]
«Επομένως, νομίζω ότι δεν είναι παράλογο για την Harris να δηλώνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που έχουν ήδη κάνει πολλές πολιτείες, που είναι η εστίαση στην αύξηση των τιμών».
Ερωτηθείς από το NBC εάν οι πολιτικές της Harris ήταν έξυπνες, ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitme περιορίστηκε ν ααπαντήσει: «Οι ενδιαφέρονται πολύ για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί».

Washington Post: Λαϊκιστικά τεχνάσματα

Σε ένα κύριο άρθρο, η Washington Post - η οποία έχει υποστηρίξει για δεκαετίες τους Δημοκρατικούς - είπε ότι η Harris «αντί να παραδώσει ένα ουσιαστικό οικονομικό σχέδιο, σπατάλησε τη στιγμή σε λαϊκιστικά τεχνάσματα».
Ο Jason Furman, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στον Λευκό Οίκο επί Barack Obama δήλωσε στους New York Times ότι τα μέτρα ελέγχου των τιμών είναι «παράλογα» και θα μπορούσαν να πλήξουν την προσφορά.
«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ελπίδα είναι ότι καταλήγει να είναι πολλή ρητορική και όχι πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένα θετικό εδώ, και υπάρχει κάποιο μειονέκτημα», είπε.
Η Kamala Harris σχεδιάζει φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες σε μια στιασμένη προσπάθεια να μειώσει την κρίση κόστους ζωής
Ο καθηγητής οικονομικών του Harvard, Kenneth Rogoff , δήλωσε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η αύξηση των τιμών είχε «τόσο πολύ να κάνει» με τον πληθωρισμό
«Ελπίζω να υπαναχωρήσει, είχε κάποιες καλές ιδέες, μερικές όχι τόσο καλές.
Αυτή ήταν μια φρικτή ιδέα», είπε.
Ο Τrump επέκρινε τις οικονομικές πολιτικές της Harris το Σάββατο (17/8) σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία, επισημαίνοντας ότι υποστήριζε τον «κομμουνιστικής έμπνευσης έλεγχο των τιμών», που θα οδηγούσε σε «ελλείψεις τροφίμων, δελτίο, πείνα, δραματικά μεγαλύτερο πληθωρισμό».
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από το ίδιο του το κόμμα για την αποτυχία να περάσει στο μήνυμά του στο πεδίο όπου υπερέχει...
Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Chris Sununu είπε στο CNN ότι «σχεδόν οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα κέρδιζε αυτή την κούρσα με 10 μονάδες... αν μιλάμε για αυτά τα οικονομικά ζητήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης