Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street, νέο ρεκόρ στον Dow Jones - Το «βλέμμα» στραμμένο σε Nvidia και πληθωρισμό

Οριακή άνοδος στη Wall Street, νέο ρεκόρ στον Dow Jones - Το «βλέμμα» στραμμένο σε Nvidia και πληθωρισμό
Ακόμη και αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά, δύσκολα θα ανακοπεί η πορεία της νομισματικής χαλάρωσης
(Συνεχές update) Με οριακή άνοδο έκλεισαν τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου της Nvidia την Τετάρτη 28/8 και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) της αμερικανικής οικονομίας την Παρασκευή 30/8.
Βέβαια, ακόμη και αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά, δύσκολα θα ανακοπεί η πορεία της νομισματικής χαλάρωσης που «υποσχέθηκε» ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole. O Jerome Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9).  «Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ. «Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.
Σε ό,τι αφορά στην Nvidia (έκλεισε στο +1,46%), η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 180% φέτος, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στην «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα β' τριμήνου ύψους 28,7 δισ. δολαρίων και 15 δισ. κέρδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet -ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών τα τελευταία τρίμηνα. 

Ο Dow Jones των blue chips ανανέωσε το ρεκόρ του, ενώ ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 έφθασε κοντά στο ιστορικό υψηλό των 5.667 μονάδων.

Το κλείσιμο (άνοιγμα στις 16:30): 

Καταγραφή_255.JPG

Οι top gainers και οι top losers της συνεδρίασης σε Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq:

1_776.JPG
2_565.JPG
3_336.JPG

Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής την τρέχουσα εβδομάδα

Οι αρχικές απώλειες της σημερινής (27/8) συνεδρίασης αντιστράφηκαν μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. 
Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αν και οι Αμερικανοί φάνηκαν περισσότερο ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 103,3 μονάδες τον Αύγουστο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στις 101,9 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη κοντά στις 100,3 μονάδες.  

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 26/8, η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών -δείκτης για επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό- μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο 2024 μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως συσκευές, αεροσκάφη και υπολογιστές, αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με ώθηση από τη ζήτησης στον εξοπλισμό για μεταφορές.
Ειδικότερα, σημείωσαν άνοδο 9,9%, αντιστρέφοντας μια πτώση 6,9% τον Ιούνιο και ξεπερνώντας εύκολα την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 4%.
Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, που παρουσίασε αύξηση 34,8%, οι παραγγελίες μειώθηκαν 0,2%.
Εξαιρουμένου του αμυντικού τομέα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 10,4% μετά από πτώση 7,5%.

Παράλληλα, ανοδικά για 17ο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο 2024, φθάνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller (καταγράφει τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές) αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,5%.
Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,4% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης