Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schroeder (πρώην Καγκελάριος): Το SPD ηττήθηκε οικτρά εξαιτίας της στάσης του κατά της Ρωσίας - Να πιέσουμε την Ουκρανία

Schroeder (πρώην Καγκελάριος): Το SPD ηττήθηκε οικτρά εξαιτίας της στάσης του κατά της Ρωσίας - Να πιέσουμε την Ουκρανία

 Πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματός του στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίαε και τη Θουριγγίας καταστροφικά

Λαύρος κατά της κυβέρνησης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, SPD, 1998-2005) ο οποίος χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματός του στα ανατολικά κρατίδια ττης Θουριγγίας και της Σαξονίας καταστροφικά και συνέδεσε την αποτυχία αυτή με την πολιτική του κόμματος σε σχέση με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών στα κρατίδια ήταν θλιβερά φτωχό για το SPD», ανέφερε ο πολιτικός τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.
«Το SPD, χρησιμοποιώντας την έννοια του ''σημείου καμπής''  σε σχέση με τη Ρωσία, έκανε ένα λάθος, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γερμανία», είπε ο Schroeder.
Κατά τη γνώμη του, παρά την κριτική τους στη Ρωσία, τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να είναι μια «δύναμη που δεν θα αρκείται μόνο με τις προμήθειες όπλων [στο καθεστώς του Κιέβου] αλλά θα πιέσει δυναμικά για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Κατά τη γνώμη του, τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ».
Στις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και τη Θουριγγία, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν μόνο 7,3% και 6,1% ψήφους, αντίστοιχα.
Στη Θουριγγία, αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος σε οποιεσδήποτε εθνικές εκλογές.
Το θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Ως αποτέλεσμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (SpD) και η Συμμαχία της Sahra Wagenknecht, τα δύο κόμματα που εξέφρασαν την αντίθεσή του στην υποστήριξη της Ουκρανίας, γνώρισαν τεράστια εκλογική επιτυχία. 
1_779.JPG
Στη Θουριγγία το AfD αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ποσοστό 32,8% πετυχαίνοντας άνοδο σχεδόν 10%, σύμφωνα με την πρόβλεψη αποτελέσματος.
Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 23,6% ενώ εντυπωσιακή αρχή έκανε το κόμμα της Sahra Wagenknecht με σχεδόν 16% η οποία αποχώρησε από το Die Linke, που υποχώρησε στο 13,1%.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 6% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 3,2% και 1,1% αντίστοιχα.
2_569.JPG

Δεύτερο με 40 έδρες στη Σαξονία

Ενισχυμένο το AfD και στη Σαξονία που έδωσε μάχη για την πρώτη θέση με το CDU.
Το γερμανικό εθνικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,6% έναντι 31,9% των Χριστιανοδημοκρατών.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Wagenknecht με 11,8%. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το CDU αναμένεται να λάβει 41 έδρες έναντι 40 εδρών που πρόκειται να λάβει το AfD.
Τεράστια είναι η πτώση της δύναμης του αριστερού Die Linke, το οποίο εκτιμάται ότι θα χάσει τουλάχιστον 8 έδρες αλλά και των Πρασίνων, οι οποίοι θα υποχωρήσουν από τις 12 έδρες που είχαν, στις 7.
225.png
Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ίσως υπάρξει έκπληξη


Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολος και στα δύο κρατίδια, γιατί τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD.
Η έκπληξη ίσως προέλθει από τη Wagenknecht, η οποία υιοθετεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και τάσσεται αναφανδόν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι το πρώτο της κριτήριο στις συζητήσεις για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στον πόλεμο και η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν.
Το αποτέλεσμα και στα δύο κρατίδια φέρνει μια ιστορική ανατροπή στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα από τον εθνικό χώρο θα πλειοψηφεί σε Κοινοβούλιο κρατιδίου.

Σοκαρισμένη η κυβέρνηση Scholz από τη συντριβή σε Θουριγγία και Σαξονία – Χάνει τη νομιμοποίησή της

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία, πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο.
Ο αντιπρόεδρος του FDP Wolfgang Kubicki δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Frank Schäffler έκανε λόγο για «αποτέλεσμα - καταστροφή» για την κυβέρνηση Scholz, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Kevin Kühnert επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Carsten Linnemann επιτέθηκε στην Sahra Wagenknecht χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».
germany_2.JPG
Το CDU απορρίπτει κάθε συνεργασία με το AfD σε Θουριγγία – Σαξονία

Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, Carsten Linnemann, απέρριψε το ενδεχόμενο το κόμμα του να σχηματίσει συνασπισμό με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά τις εκλογές στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας.
«Μιλάμε πολύ, πολύ ξεκάθαρα για αυτό», είπε ο Linnemann στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, απαντώντας αρνητικά σε αντίστοιχη ερώτηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το CDU θα σχηματίσει πλέον κυβερνήσεις με τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας και βασικός υποψήφιος του CDU Michael Kretschmer πιστεύει ότι το κόμμα του είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.
«Δεν θα είναι εύκολο», παραδέχτηκε ο Kretschmer.
«Αλλά ένα πράγμα είναι αλήθεια: χάρη σε πολυάριθμες συζητήσεις και την επιθυμία να κάνουμε κάτι για αυτή τη χώρα, ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση στη Σαξονία που θα υπηρετεί τη χώρα και θα προχωρήσει με ταπεινότητα», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης