Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάει η πυραμίδα διαφθοράς στην Ουκρανία – Λόγω σκανδάλου στην ενέργεια παραίτησαν 4 υπουργούς, κινδυνεύει και ο Kuleba

Σκάει η πυραμίδα διαφθοράς στην Ουκρανία – Λόγω σκανδάλου στην ενέργεια παραίτησαν 4 υπουργούς, κινδυνεύει και ο Kuleba
Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 40% της παραγωγικής της ικανότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 80% της παραγόμενης θερμικής ισχύος υπό την επίβλεψη του Kudrytsky  - Παραιτήσεις 4 υπουργών και του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU)
(upd7) Έντονη οσμή διαφθοράς πνίγει το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία καθώς την ώρα που έχει καταστρέφει το ενεργειακό της δίκτυο τα δυτικά χρήματα για τα έργα υποδομής φαίνεται να διασπαθίζονται από τους εκλεκτούς.
Τελευταίο παράδειγμα αυτού του κύματος διαφθοράς είναι το γεγονός ότι το εποπτικό συμβούλιο της Ukrenergo - του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας – «αποκεφάλισε» τον επικεφαλής της Volodymyr Kudrytsky, το βράδυ της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2023 προκειμένου τον αντικαταστήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Oleksiy Brekht.
Ούτε το γραφείο του Volodymyr Zelensky ούτε το υπουργείο Ενέργειας έχουν σχολιάσει την απόλυση του άλλοτε εκλεκτού του καθεστώτος.
Ωστόσο, ακόμη και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι βουλευτές και οι ξένοι που ενισχύουν το Κίεβο έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για αυτά τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς.

H δημοσιοποίηση του σκανδάλου έχει προκαλέσει παραιτήσεις 4 υπουργών

Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin, ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Maliuska και ο υπουργός Οικολογίας Ruslan Strilets υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανέφερε ο πρόεδρος Ruslan Stefanchuk στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Vitalii Koval, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU), υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε ο βουλευτής της Verkhovna Rada Yaroslav Zheleznyak στο Telegram, ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός επανένταξης Iryna Vereshchuk ενδέχεται επίσης να χάσουν τις θέσεις τους.
Τόνισε ότι αυτοί, όπως και οι επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικολογίας, «θα απολυθούν».



Βαθιά ανησυχία

Σε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Denys Shmygal που είδαν τα μέσα ενημέρωσης, οι ξένοι χορηγοί της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του International Finance Corporation εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την απόλυση του Kudrytsky, προειδοποιώντας ότι «ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική μας ικανότητα να υποστηρίξουμε την Ukrenergo και άλλα μέτρα προτεραιότητας για τη ζωτική ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».
Η προειδοποίηση ήρθε μετά από ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Ουκρανίας το Σάββατο 31 Αυγούστου ότι το Κίεβο αναμένει ένα «πακέτο χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα» 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και επιπλέον 400 εκατομμύρια δεσμεύθηκε να χορηγήσει η Ολλανδία.



Το ξέπλυμα χρήματος


Επισήμως, ο Kudrytsky απολύθηκε «με την αιτιολογία ότι δεν προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων», με μια ενημερωμένη πηγή να λέει στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «κατηγορήθηκε για ανάρμοστη εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του αρχηγείου του ανώτατου αρχηγού και ανεπαρκή προστασία των εγκαταστάσεων της Ukrenergo».
Ο Kudrytsky βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε έως οκτώ ετών και δήμευση περιουσίας εάν καταδικαστεί.
Η κυβερνητική υπηρεσία αρχείων ηλεκτρονικών προμηθειών ProZorro δείχνει ότι υπό την επίβλεψη του Kudrytsky, η Ukrenergo ενέκρινε 63 συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό στα τέλη του 2023 αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη για την εγκατάσταση προστατευτικών δομών σε μετασχηματιστές, με την ολοκλήρωση της κατασκευής να καθυστερεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024.
Κανένα από τα έργα δεν ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.



Το κύκλωμα της διαφθοράς

Αλλά ο Ουκρανός βουλευτής Yaroslav Zheleznyak ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του Kudrytsky είναι πλαστές και ότι η Ukrenergo ήταν η μόνη οντότητα που προσπαθεί πραγματικά να κατασκευάσει προστατευτικές δομές και να εφοδιάσει εγκαίρως τον εξοπλισμό επισκευής.
«Ο Galushchenko-Shurma-Myronyuk ήθελε να τον ξεφορτωθεί για πολύ καιρό», έγραψε ο Zheleznyak σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.
«Ο πραγματικός λόγος είναι η επιθυμία να συμμετάσχουμε σε όλες τις χρηματοοικονομικές ροές, συμπεριλαμβανομένων 100 δισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος [περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια] ετησίως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτικά όρια.
Η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Ρύθμισης Ενέργειας και Δημόσιων Υπηρεσιών συμμετείχε και με την προσθήκη της Ukrenergo, η κατασκευή της πυραμίδας της διαφθοράς μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», έγραψε ο Zheleznyak.
Ο βουλευτής Andriy Zhupanin προειδοποίησε ότι η απόλυση του Kudrytsky δεν θα ήταν μια «λύση στα προβλήματα», αλλά απλώς η αρχή τους.
Οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν τον «δύσκολο χειμώνα» καθώς η διεφθαρμένη ηγεσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενεργειακών Θεμάτων της Rada, Andriy Gerus, χαρακτήρισε την απόλυση του Kudrytsky αβάσιμη, ισχυριζόμενος ότι η Ukrenergo κατασκεύασε καταφύγια σε 36 υποσταθμούς, «περισσότερα από όλες τις ενεργειακές εταιρείες που μαζί» και προσέλκυσε το προαναφερθέν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για εργασίες επισκευής.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-03_174642.png

Ανθρωπιστική καταστροφή ενώ το καθεστώς πλουτίζει


Σε συνέντευξή του σε δυτικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Kudrytsky προέβλεψε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά στην Ουκρανία με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας, αλλά υποσχέθηκε να αποφύγει «κάποιο είδος αποκαλυπτικού σεναρίου», όπως black out, προφανώς ως απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στους Financial Times τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής είναι υψηλός».
Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 40% της παραγωγικής της ικανότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 80% της παραγωγής θερμικής ισχύος υπό την επίβλεψη του Kudrytsky.
Διορίστηκε το 2020 μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς εναντίον των προκατόχων του και προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενος στο παρελθόν για την εταιρεία Grant Thornton με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμβουλεύει και να αναδιαρθρώνει ουκρανικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Naftogaz και Yuzhmash που αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-03_174737.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης