Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία και ΗΠΑ διχάζονται για το Ισραήλ, μετά την αναστολή πωλήσεων όπλων από τη βρετανική κυβέρνηση

Βρετανία και ΗΠΑ διχάζονται για το Ισραήλ, μετά την αναστολή πωλήσεων όπλων από τη βρετανική κυβέρνηση
Ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy ανακοίνωσε ότι 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ θα ανασταλούν
Tο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν διχαστεί ως προς την πολιτική τους έναντι του Ισραήλ και του πολέμου του με τη Χαμάς, αφού η βρετανική κυβέρνηση  ανέστειλε ορισμένες πωλήσεις όπλων στη χώρα.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy ανακοίνωσε ότι 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ θα ανασταλούν.
Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πρώτη συνολική απόκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ήρθε την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωναν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ, σημειώνει το βρετανικό SkyNews.
Την περασμένη εβδομάδα, η Kamala Harris δήλωσε στο CNN ότι δεν θα κλονίσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ.
«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής. Είμαι ξεκάθαρη και αμετακίνητη στη δέσμευσή μου για την άμυνα του Ισραήλ και την ικανότητά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε.
Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Matt Miller, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει καμία σχέση με τις ΗΠΑ και ότι δεν θα σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων.
«Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Έχουμε αξιολογήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», τόνισε.
Ο Miller σημείωσε ότι οι δύο χώρες είχαν μιλήσει πριν από την ανακοίνωση, αλλά ότι η θέση των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη.
Αποφεύγοντας μια ερώτηση σχετικά με το πώς αισθάνονται οι ΗΠΑ για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Miller, είπε αντ' αυτού: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια κυρίαρχη χώρα, είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν τελικά».

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κατηγορίες κατά ηγετών της Χαμάς

Η διαφορά στην πολιτική έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ποινικές διώξεις κατά ανώτερων ηγετών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, σε σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Ο αντίκτυπος της υπόθεσης είναι κυρίως συμβολικός, καθώς ο νεοεκλεγείς ηγέτης της Χαμάς πιστεύεται ότι κρύβεται βαθιά μέσα στη Γάζα και τρεις από τους έξι κατηγορούμενους θεωρούνται νεκροί.
Οι κατηγορίες κατατέθηκαν αρχικά τον Φεβρουάριο, αλλά δεδομένου του θανάτου του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh τον Ιούλιο και άλλων εξελίξεων, υπήρχε λιγότερη ανάγκη για μυστικότητα.
«Οι κατηγορίες που αποσφραγίστηκαν σήμερα είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειάς μας να στοχεύσουμε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων της Χαμάς», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε δήλωση μέσω βίντεο.
«Αυτές οι ενέργειες δεν θα είναι οι τελευταίες μας», διαμήνυσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης