Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS και SCO κόντρα στο νεοαποικιακό οικονομικό σύστημα που επέβαλε η Δύση - Στόχος η αποδολαριοποίηση

BRICS και SCO κόντρα στο νεοαποικιακό οικονομικό σύστημα που επέβαλε η Δύση - Στόχος η αποδολαριοποίηση
Η αποδολαριοποίηση είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα στο πλαίσιο των BRICS
Οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αγωνίζονται από κοινού κόντρα στο νεοαποικιακό οικονομικό σύστημα που επέβαλε η Δύση και αλληλοσυμπληρώνονται, με βασικό στόχο την αποδολαριοποίηση, την ώρα που οι BRICS διευρύνονται και ισχυροποιούνται. 
Οι BRICS δεν θα υπήρχαν χωρίς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), αφού ο τελευταίος αποτελεί μια διεθνή κοινότητα των κρατών που αντικειμενικά αποτελούν τον πυρήνα της αντιπαράθεσης με τον αμερικανοκεντρικό κόσμο, εξηγεί ο Yuri Shevtsov, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, αναφέρει το sb.by.
«Η ανάδυση αυτού του πυρήνα σήμανε την ανάδυση της περιφέρειας του, ήτοι των BRICS, όπως τονίζει.

Κεντρικό θέμα η αποδολαριοποίηση

Για παράδειγμα, σημειώνει, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης δεν μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει ένα ενιαίο νομισματικό σύστημα που θα αποτελούσε εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η αποδολαριοποίηση είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα στο πλαίσιο των BRICS, επειδή ο οργανισμός αυτός ενώνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό χωρών.
Στην πραγματικότητα, πολλά κράτη - για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική - δεν είναι έτοιμα για έναν τόσο βαθύ βαθμό αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο της SCO, και κατά συνέπεια η BRICS γίνεται ένα κέλυφος για τον πυρήνα με τη μορφή της SCO.
Επιπλέον, τόσο η SCO όσο και οι BRICS - οι οποίες αντικειμενικά αντιτίθενται στο νεοαποικιακό σύστημα της οικονομίας του πλανήτη που έχει επιβληθεί από τη Δύση - έχουν μια ομάδα κρατών που είναι περισσότερο ενσωματωμένα μεταξύ τους: δηλαδή την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με το SCO και τα BRICS, αλλά και πάλι οι οργανισμοί είναι διασυνδεδεμένοι», εξήγησε ο κ. Shevtsov.
Οι ενώσεις oικονομικής ολοκλήρωσης της EAEU, SCO και BRICS, μαζί με ιδρύματα-εταίρους, μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά της νέα αρχιτεκτονικής της διεθνούς νομοθεσίας που θα διέπει τις διεθνείς συναλλαγές, δήλωσε άλλωστε πρόσφατα στο TASS ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Alexander Shokhin στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

Πρόσκληση και στη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της «BRICS» που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2024.
Υπενθυμίζεται πως η ομάδα των BRICS είχε προσκαλέσει το 2023 τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνουν μέλη της.
Μάλιστα, το Reuters μετέδιδε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Σ. Αραβία εξακολουθεί να εξετάζει την πρόσκληση για ένταξη στην BRICS. Πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωνε τότε ότι η ένταξη στην BRICS έχει σημαντικά οφέλη, καθώς η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης