Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη... υποκρισίας: Η Βρετανία έστειλε 17.000 χρησιμοποιημένα άρβυλα... ως βοήθεια στην Ουκρανία

Αποκάλυψη... υποκρισίας: Η Βρετανία έστειλε 17.000 χρησιμοποιημένα άρβυλα... ως βοήθεια στην Ουκρανία
Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας αποτελούσε εξοπλισμό που θεωρείται ξεπερασμένος, αν όχι για τα… σκουπίδια
Μια μεγάλη δόση υποκρισίας περιέχει η στρατιωτική βοήθεια της Μ. Βρετανίας προς την Ουκρανία καθώς όπως αποκάλυψε έκθεση του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου (NAO), οι Βρετανοί έστειλαν στους Ουκρανούς «πακέτα» βοήθειας που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από ξεπερασμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που όδευε στο τέλος της… ζωής του.
Βάσει της έκθεσης το υπουργείο Άμυνας έθεσε ως προτεραιότητα του να στείλει αυτόν τον εξοπλισμό στο Κίεβο όχι μόνο λόγω «της άμεσης στρατιωτικής του αξίας» αλλά και λόγω του ότι με αυτόν τον τρόπο θα μείωνε το κόστος της διάθεσης… των αποβλήτων.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τον Μάρτιο του 2022 δόθηκαν ως δωρεά 17.000 χρησιμοποιημένα στρατιωτικά άρβυλα, τα οποία προορίζονταν για τα… σκουπίδια.
Αλλά ακόμα και τα 14 τανκ Challenger που έδωσε η Βρετανία στην Ουκρανία το 2023, είχαν εκείνη τη στιγμή λογιστική αξία 17 εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με την αρχική τιμή αγοράς των 47 εκατομμυρίων λιρών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, διαφορά που αντικατοπτρίζει αφενός την εκτεταμένη χρήση τους αφετέρου τη «γήρανση» των αρμάτων μάχης.
«Ο πόλεμος έχει δοκιμάσει τα αποθέματά μας, αλλά είναι καλό για εμάς που καθαρίσαμε το παλιό κιτ και τώρα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με νέο εξοπλισμό» λέει Βρετανός αξιωματούχος.
Πέρα όμως από τη Μ. Βρετανία, και άλλοι Δυτικοί εταίροι των Ουκρανών φρόντισαν μέσω των πακέτων βοήθειας, να ξεφορτωθούν παλιό και ξεπερασμένο στρατιωτικό εξοπλισμό τους.
Για παράδειγμα οι ΗΠΑ έδωσαν 10 οχήματα μηδενικής αξίας ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε τη δωρεά 80.840 παροπλισμένων κινητήρων πυραύλων CRV-7.

Τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής

Πάντως η Βρετανία έχει δώσει 7,8 δισεκατομμύρια λίρες στο πλαίσιο της βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Πρόκειται για ποσά που την καθιστούν τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή βοήθειας της Ουκρανίας, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Βάσει της έκθεσης, σημαντικό μέρος της βοήθειας αφορά 2,4 δις λίρες για προμήθεια νέου εξοπλισμού, ενώ επισημαίνεται ότι η αντικατάσταση των όπλων που δόθηκαν, θα απαιτούσε 2,71 δισεκατομμύρια λίρες.
Όπως επισημαίνεται, το κόστος αντικατάστασης των πυραύλων, του πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών υπερέβη κατά πολύ την τρέχουσα λογιστική τους αξία (εκτιμάται στα 171,5 εκατ. λίρες) λόγω της πρόθεσης του Υπουργείου Άμυνας να αντικαταστήσει αυτά τα ξεπερασμένα όπλα σε τρέχουσες τιμές αγοράς.
Ωστόσο, το ποσοστό των δωρεών από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί σημαντικά καθώς τα πλεονάζοντα αποθέματα σχεδόν εξαντλούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης