Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για τον όλεθρο... Εισήγηση - φωτιά σε Putin για πυρηνικό χτύπημα σε μέλος του ΝΑΤΟ, τα ψέματα των ΗΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον όλεθρο... Εισήγηση - φωτιά σε Putin για πυρηνικό χτύπημα σε μέλος του ΝΑΤΟ, τα ψέματα των ΗΠΑ
Όλοι οι εχθροί μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα λέει ο Sergei Karaganov
Ολοένα και πιο κοντά στον απόλυτο εφιάλτη, στο απευκταίο σενάριο της χρήσης πυρηνικών όπλων οδηγείται η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και Μ. Βρετανία φέρονται έτοιμες να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα με τα οποία την προμηθεύει για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας.
Η απόφαση αυτή - που κατά κάποια διεθνή ΜΜΕ είναι ήδη ειλημμένη - εκτιμάται πως θα κλιμακώσει επικίνδυνα τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια και στο στόχαστρο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα βρεθούν η Μόσχα, η Κριμαία αλλά και άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις.
Ήδη το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα υπάρξει αντίδραση εφόσον η Δύση προχωρήσει σε αυτό το βήμα, με τον υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov να κάνει λόγο ακόμα και για… πυρηνική καταστροφή με ευθύνη του Κιέβου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δέχεται πιέσεις από συμβούλους του, έτσι ώστε να υπάρξει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Να το ξεκαθαρίσει η Μόσχα

Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των κρατών εκείνων που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» υποστηρίζει μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Kommersant o Sergei Karaganov, Ρώσος αξιωματούχος με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.
Όπως λέει, η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
«Οι ΗΠΑ έλεγαν ψέματα όταν είπαν ότι εγγυήθηκαν την πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους.
Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» τόνισε ο Karaganov.

Πυρηνικό χτύπημα ως απάντηση σε επίθεση στο έδαφος μας

Αναφερόμενος στην εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία του Kursk, o Karaganov είπε ότι «είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε μαζική επίθεση στο έδαφός μας με πυρηνικό χτύπημα».
«Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη της επικράτειάς μας» είχε αναφέρει ο Karaganov, με το Reuters να υποστηρίζει πως οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της Ρωσίας.
Μάλιστα ο Karaganov προβάλλει ως το πρόσωπο εκείνο που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ζητά αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο όπως έχει διαμηνύσει η Μόσχα, πρόκειται να αναθεωρήσει.

Το πυρηνικό δόγμα

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα δηλώνει ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε μια συμβατική επίθεση που απειλούσε την ύπαρξη του κράτους.
«Αυτό το δόγμα ήταν ανεύθυνο, ακόμη και αυτοκτονικό, επειδή δεν αποθάρρυνε επαρκώς τους εχθρούς της Ρωσίας και τους έκανε να πιστέψουν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου περιστάσεις στις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο» ανέφερε ο Karaganov, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν δεν αλλάξει, τότε η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή.

Εκκλήσεις από το παρελθόν

Σύμφωνα με το Reuters, o Karaganov έχει καλέσει και στο παρελθόν τη ρωσική ηγεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «σοβαρέψει» τους εχθρούς της.
Ορισμένοι αναλυτές στη Δύση υποστηρίζουν ότι ο Karaganov επιτελεί μια χρήσιμη λειτουργία για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση ενώ κάνουν τον Putin να φαίνεται ήρεμος και μετριοπαθή.

Ή θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο ή θα καταρρεύσουμε

Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Elena Chernenko ρώτησε τον Karaganov πώς θα μπορούσε να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστήριζε δεν θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
«Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει αναγκαστικά σε έναν γενικό πυρηνικό Αρμαγεδδώνα δεν αντέχει σε κριτική.
Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για τη βαθμονομημένη χρήση πυρηνικών όπλων υπό ορισμένα σενάρια.
Δεν ζητώ ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ζητώ να σωθεί ο κόσμος και η Ρωσία.
Ή θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο ή θα καταρρεύσουμε.
Η Δύση μπορεί να πολεμήσει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ ωφέλιμος γι' αυτήν.
Και δεν ζητώ καθόλου πυρηνικό πόλεμο.
Δεν θα ήθελα να οδηγηθούμε εκεί, αλλά θα ήθελα να σταματήσουμε πριν φτάσουμε σε αυτήν την τρομακτική επιλογή» υποστήριξε ο Kaganov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης