Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Προετοιμαστείτε για οικονομικό τυφώνα – Ύφεση και ακρίβεια θα χτυπήσουν βάναυσα τις οικονομίες

Dimon (JP Morgan): Προετοιμαστείτε για οικονομικό τυφώνα – Ύφεση και ακρίβεια θα χτυπήσουν βάναυσα τις οικονομίες
Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην εύρεση του διαδόχου του…
Για σύννεφα στην οικονομία που τελικά μπορεί να γίνουν τυφώνας κάνει λόγο για άλλη μία φορά ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο φθινοπωρινό συνέδριο Θεσμικών Επενδυτών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον πληθωρισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα έβγαζα από το τραπέζι το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού.
Θα έλεγα, μάλιστα, πως το χειρότερο σενάριο είναι ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ύφεση και υψηλότερος πληθωρισμός, οι τιμές θα καλπάσουν».
Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ προέβη στα προαναφερθέντα σχόλια σε μια περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.

Τα δεδομένα…

Πρόσφατα δεδομένα υψηλής συχνότητας έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται προς την κατεύθυνση που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, στο 2%, ωστόσο την ίδια στιγμή οι αναφορές για την απασχόληση και τη μεταποίηση έχουν αποκαλύψει σημάδια χαλάρωσης.
Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές έλαβαν κάποια παραπάνω στοιχεία… Oι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,7% τον ίδιο μήνα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση του δείκτη τελικής ζήτησης ήταν οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%. Ο δείκτης υπηρεσιών τελικής ζήτησης σημείωσε άνοδο 0,4%.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και προχώρησε κατά 3,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.
Επίσης, μικρή αύξηση σημειώθηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από 228.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 230.750 από 230.250 την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Dimon ανησυχεί ότι μια σειρά πληθωριστικών δυνάμεων, όπως τα υψηλότερα ελλείμματα και οι αυξημένες δαπάνες για υποδομές, θα συνεχίσουν να προσθέτουν πίεση σε μια οικονομία που εξακολουθεί να κλονίζεται από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων.
«Για τα επόμενα δύο χρόνια όλα θα είναι πληθωριστικά», είπε ο Dimon.
«Λοιπόν, είναι δύσκολο να κοιτάξεις και να πεις, έχουμε βγει από το δάσος».
Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης της τράπεζας έχει από καιρό προειδοποιήσει για οικονομική επιβράδυνση.
Τον Αύγουστο, είπε ότι οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» ήταν περίπου 35% έως 40%, υπονοώντας ότι η ύφεση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Αγώνας διαδοχής…

Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην εύρεση του διαδόχου του.
«Όλοι θέλουμε να το κάνουμε αυτό ακριβώς σωστά», είπε ο Dimon, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει έναν αριθμό «εξαιρετικά» υποψηφίων.
Παρότι ο Dimon είπε ότι ο πρόεδρος και COO της JPMorgan Daniel Pinto «θα μπορούσε να διευθύνει την τράπεζα αύριο», άλλοι υποψήφιοι για την κορυφαία θέση είναι οι Jennifer Piepszak, Troy Rohrbaugh, Marianne Lake και Mary Erdoes.
Μετά την αποχώρησή του από την JPMorgan, ο Dimon θα μπορούσε να μεταβεί στην πολιτική.
Τόσο o Trump όσο και η Harris θα τον ήθελαν στο επιτελείο τους αν αναρρηθούν στον Λευκό Οίκο – ίσως στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης