Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστημονική… πραγματικότητα – Ισραηλινή startup εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με νερό

Επιστημονική… πραγματικότητα – Ισραηλινή startup εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με νερό
Τι θα γινόταν αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να λειτουργούν απλώς με υδρογόνο που εξάγεται από το νερό;
Εναλλακτικές λύσεις αντί της βενζίνης και άλλων ορυκτών καυσίμων αναζητούν εναγωνίως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων… - μερικές πραγματικά περίεργες όπως τα συνθετικά καύσιμα.
Ωστόσο, μια ισραηλινή startup τόλμησε αυτό που γνωρίζαμε μόνο στη θεωρία: δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με νερό… Ένα αυτοκίνητο που βάζει ημερομηνία στο τέλος της βενζίνης…
Η ιδέα της τροφοδοσίας ενός αυτοκινήτου με νερό αντί για βενζίνη έχει απασχολήσει κατά καιρούς εφευρέτες όσο και περιβαλλοντολόγους
Τι θα γινόταν αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να λειτουργούν απλώς με υδρογόνο που εξάγεται από το νερό;
Θα παρείχε καθαρή ενέργεια από την πιο άφθονη ουσία στη Γη.

Άλμα προς τα εμπρός

Ενώ τα αυτοκίνητα με νερό μέχρι πρότινος ως επί το πλείστον παρέμεναν στο εννοιολογικό στάδιο, μια πρωτοποριακή εταιρεία που ονομάζεται Electriq Global έκανε το όνειρο πραγματικότητα.
Με έδρα το Ισραήλ, η Electriq Global έχει αναπτύξει ένα ιδιόκτητο σύστημα που μετατρέπει αποτελεσματικά το νερό σε καύσιμο για την τροφοδοσία οχημάτων.
Η τεχνολογία τους εξάγει υδρογόνο από το νερό που κατόπιν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία ωθεί το αυτοκίνητο.
Αυτό το άλμα προς τα εμπρός πρόκειται να μεταμορφώσει πλήρως την αυτοκινητοβιομηχανία, ωφελώντας παράλληλα το περιβάλλον.
Με εκτιμώμενη αυτονομία 1.000 km ανά γέμισμα, το καύσιμο με βάση το νερό της Electriq σύντομα θα μπορούσε να καταστήσει τη βενζίνη ξεπερασμένη.

Πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία υδροκίνητων αυτοκινήτων που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Electriq Global χρησιμοποιεί μια μοναδική νανοτεχνολογία η οποία μπορεί να διασπάσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω μιας εξειδικευμένης μεμβράνης.
Αυτή η μεμβράνη λειτουργεί σαν ηλεκτρολυτικό στοιχείο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό για να διασπάσει τα μόρια του νερού στα εξ ων συντίθεται στοιχεία.
Το υδρογόνο που παράγεται από την αντίδραση στη συνέχεια «μεταφέρεται» στην κυψέλη καυσίμου του οχήματος.
Στην κυψέλη καυσίμου, το υδρογόνο συνδυάζεται με το οξυγόνο του αέρα για να δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου, δίνοντας ώθηση στο όχημα.
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, το μόνο υποπροϊόν από αυτή την αντίδραση είναι το νερό, που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο εκπέμπει μόνο καθαρούς υδρατμούς.
Η μεμβράνη που διασπά τα μόρια του νερού αναπτύχθηκε ειδικά από την Electriq Global.
Περιέχει νανοϋλικά που καθιστούν δυνατή την αντίδραση χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο ηλεκτρισμό από ό,τι χρειαζόταν πριν.
Αυτή η ανακάλυψη βοηθά να γίνουν βιώσιμη πραγματικότητα τα αυτοκίνητα που κινούνται με νερό και τα οποία χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου.
Η Electriq Global έχει κατασκευάσει πολλά πρωτότυπα για να δοκιμάσει και να βελτιώσει την τεχνολογία καυσίμων με βάση το νερό.
Το 2018, δοκίμασαν επιτυχώς ένα Renault Clio μετασκευασμένο για να λειτουργεί με το σύστημα καυσίμου υδρογόνου.
Το αυτοκίνητο πέτυχε ταχύτητες πάνω από 70 mph και δεν χρειάστηκε καμία τροποποίηση του κινητήρα εκτός από τη σύνδεση με μια εξωτερική δεξαμενή νερού και μετατροπέα καυσίμου.
Περαιτέρω δοκιμές έχουν προγραμματιστεί με τη χρήση ενός SUV Suzuki Vitara.
Στόχος της Electriq είναι να επιδείξει μεγέθη συγκρίσιμα με τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα.
Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.
Ο μετατροπέας καυσίμου εξάγει αποτελεσματικά υδρογόνο από το νερό με το οποίο τροφοδοτεί στον κινητήρα χωρίς απώλεια απόδοσης σε σύγκριση με τη βενζίνη. Μέσω αυστηρών δοκιμών και βελτιώσεων, η Electriq στοχεύει να αποδείξει τη βιωσιμότητα των οχημάτων που κινούνται με νερό για καθημερινή χρήση από τους καταναλωτές.
Η αλήθεια είναι ότι ένα αυτοκίνητο που κινείται με νερό θα μπορούσε να είναι το τέλος της βενζίνης και όλων των ρυπογόνων καυσίμων.
Θα το δούμε σύντομα στους δρόμους μας; Ας το ελπίσουμε, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης