Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για τρίτη ημέρα στη Wall Street - Οι επενδυτές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων και αγνοούν τις «μαύρες τρύπες» στην αμερικανική οικονομία

Κέρδη για τρίτη ημέρα στη Wall Street - Οι επενδυτές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων και αγνοούν τις «μαύρες τρύπες» στην αμερικανική οικονομία
Η Fed αναμένεται να ακολουθήσει την ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη 12/9 μείωσε εκ νέου τα επιτόκια
(Συνεχές update) Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (17-18/9), αντισταθμίζει τα απαισιόδοξα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.
Η Fed αναμένεται να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία την Πέμπτη 12/9 μείωσε εκ νέου το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική οικονομία και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα:

- Αύξηση 24% σε ετήσια βάση κατέγραψε το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 11μηνο έως τέλος Αυγούστου 2024 (το οικονομικό έτος αρχίζει 1 Οκτωβρίου), μετά τη νέα «τρύπα» 380 δισ. τον περασμένο μήνα (έναντι πλεονάσματος τον Αύγουστο 2023), σύμφωνα με στοιχεία (12/9) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η νέα εκτόξευση του ελλείμματος που θα φέρει αύξηση στο ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας (άνω των 35 τρισ. δολαρίων!), είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων τόκων εν μέσω αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
Ενδεκτικά, οι τόκοι αφορούσαν 1,05 τρισ. δολάρια (+30% σε ετήσια βάση) του συνολικού ελλείμματος για το 11μηνο, δηλαδή άνω του 50%. Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω κόστος ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια (για 11μηνο).
Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους της κυβέρνησης Biden-Harris, οδήγησε σε λογιστική προσαρμογή που προκάλεσε διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 319 δισ. δολάρια το 11μηνο.

- Αυξητικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan ενισχύθηκε στις 69 μονάδες από 67,9 τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 68,5 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 62,9 μονάδες από 61,3.

Αύξηση κατά 0,2% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 12/9.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,7% τον ίδιο μήνα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση του δείκτη τελικής ζήτησης ήταν οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%. Ο δείκτης υπηρεσιών τελικής ζήτησης σημείωσε άνοδο 0,4%.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και προχώρησε κατά 3,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.
Επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού είναι ο μετρητής τιμών που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους στην ανοιχτή αγορά.

- Σημειώθηκε μικρή αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 12/9.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από 228.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε στις 230.750 από 230.250 την προηγούμενη εβδομάδα.

- Την Τετάρτη (11/9), τα στοιχεία έδειξαν νέα αύξηση -σε μηνιαία βάση- των τιμών της αμερικανικής οικονομίας και εκτόξευση του δομικού πληθωρισμού, καθώς απέδειξαν πως ο στόχος της Federal Reserve (Fed) για -ετήσια- αύξηση στο 2% δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. 
Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο του 2024, αν και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 2,5%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία και 2,1% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης για την ενέργεια μειώθηκε κατά 0,8% από τον Ιούλιο και 4% σε διάστημα δώδεκα μηνών.Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, εκτινάχθηκε στο 3,2% σε ετήσιο επίπεδο και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα του αναμενομένου.

- Σε νέο επίπεδο - ρεκόρ σκαρφάλωσε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών το β' τρίμηνο του 2024, καθώς αυξήθηκε κατά 1,7% και ανήλθε σε 163,8 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, κινητήρια δύναμη αποτέλεσε η άνοδος των μετοχών στη Wall Street, καθώς τα νοικοκυριά που έχουν επενδύσει είδαν συνολικά την αξία του χαρτοφυλακίου να διογκώνεται κατά 662 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 1,75 τρισ. δολάρια, με τις τιμές να βρίσκονται σε ασύλληπτα υψηλά επίπεδα και τους αναλυτές να προειδοποιούν για «φούσκα».
Ακόμα κι έτσι, ο επίμονος πληθωρισμός έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών. Ενδεικτικά, η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι καταθέσεις το β' τρίμηνο (στα 18,4 τρισ. δολάρια).
Η έκθεση της Fed έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αύξησαν το δανεισμό τους με βραδύτερο ρυθμό για την ίδια χρονική περίοδο.
Αξιοσημείωτο της έκθεσης είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση αύξησε τον δανεισμό της 196,3 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι τρεις δείκτες στις 18:45 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

Καταγραφή_310.JPG

Ετοιμάζονται για το χάος οι «μεγάλοι» της Wall Street – Ξεπουλούν μετοχές λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Όταν οι "μεγάλοι" της Wall Street δείχνουν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, δεν μπορείς να μην την λάβεις υπόψιν στου.
Και δεν είναι μόνο ότι ο Warren Buffett πουλά σωρηδόν Apple, Bank of America… και άλλες μετοχές.
Είναι και ότι το "πρωτοπαλίκαρο" του, ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Ajit Jain, μείωσε περισσότερο από το μισό μερίδιό του στον επενδυτικό όμιλο του Warren Buffett.
Ο Jain αποκάλυψε ότι πούλησε 200 κοινές μετοχές κατηγορίας Α τη Δευτέρα, αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας δραστικά τις συμμετοχές του στην επιχείρηση.
Η πώληση τον αφήνει με άμεση και έμμεση ιδιοκτησία 166 μετοχών, σύμφωνα με μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αξίας περίπου 112 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι υπόλοιπες μετοχές μοιράζονται μεταξύ του Jain και των καταπιστευμάτων για τη σύζυγό του, τα παιδιά και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Jain Foundation.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δωρίσει μια σειρά από τις μετοχές του στο ίδρυμά του, το οποίο επικεντρώνεται στην εξεύρεση θεραπείας για τη δυσφερλινοπάθεια, μια σπάνια μυϊκή δυστροφία από την οποία πάσχει ο γιος του.
Ο Jain θεωρούνταν από καιρό από τους επενδυτές της Berkshire ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Buffett.
Αλλά το 2021, ο Μπάφετ επιβεβαίωσε ότι ο Greg Abel, ένα κορυφαίο στέλεχος που μεγάλωσε στην ενεργειακή επιχείρηση της Berkshire, θα αναλάμβανε μια μέρα.
Είπε στο CNBC πέρυσι ότι ο Jain «δεν ήθελε ποτέ να διευθύνει την Berkshire».

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ορισμένοι βλέπουν τη συσσώρευση μετρητών ως σκοτεινό οιωνό.
Σημειώνουν ότι ο Buffett συσσώρευσε επίσης μετρητά στα μέσα της δεκαετίας του 2000, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που τον κατέστησε σε θέση να αγοράσει όταν οι ισολογισμοί άλλων επενδυτών χτυπήθηκαν.
Τι ξέρει για την οικονομία που δεν ξέρουν;
Τα μετρητά κάτω από το στρώμα του γερο-Buffett είναι αναμφίβολα τεράστια.
Η Berkshire Hathaway θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να αγοράσει McDonald’s στην τρέχουσα τιμή της αλυσίδας χάμπουργκερ και να της απομείνουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή να πάρει μερίδιο στη Meta μεγαλύτερο από αυτό που κατείχε ο Mark Zuckerberg, το αφεντικό της εταιρείας.
Εάν οι αγορές όντως εισέλθουν σε απότομη ύφεση, ο Buffett θα είναι σε μια αξιοζήλευτη θέση, ικανός να προσελκύει εταιρείες που διαπραγματεύονται με έκπτωση.
Οι απλές αρχές του βρίσκονται στη ρίζα της μακράς και εντυπωσιακής του απόδοσης ως επενδυτή.
Η αυξανόμενη στοίβα μετρητών του δεν έχει κρυφή εξήγηση.
Η επένδυση στην Αξία που εφαρμόζει ως στρατηγική ο Buffett γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.
Και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης