Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκοτεινές στιγμές στις ΗΠΑ - Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Trump: Δεν σταματώ – Έρευνα από FBI, φιλο - Ουκρανός ο δράστης

Σκοτεινές στιγμές στις ΗΠΑ - Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Trump: Δεν σταματώ –  Έρευνα από FBI, φιλο - Ουκρανός ο δράστης
«Η δουλειά που έγινε ήταν απολύτως εξαιρετική, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Αμερικανός» υποστήριξε ο Trump
(upd20) Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, συνιστά μια ακόμα σκοτεινή στιγμή στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον.
Μέσα σε δύο μήνες - και μόλις μερικές εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές - ο Trump για δεύτερη φορά έγινε στόχος δολοφόνων, γεγονός που έρχεται να αναδείξει το πόσο πολωμένες είναι οι ΗΠΑ στο δρόμο προς τις κάλπες, πόσο διχασμένοι οι Αμερικανοί πολίτες αλλά και πόσο ισχυρό το ρεύμα βίας που εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην αμερικανική πολιτική.
Μάλιστα είναι τέτοια η ανησυχία και η σύγχυση που επικρατεί μετά τα απανωτά αυτά περιστατικά με τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Donald Trump (η προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας είχε καταγραφεί στις 13 Ιουλίου στην Πενσιλβάνια) που κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία τις επόμενες 7 εβδομάδες έως τις εκλογές αλλά και το κυριότερο, τι θα γίνει μετά τις κάλπες.

Πυρά Trump κατά Biden και Harris: Αυτοί είναι ο εσωτερικός εχθρός – Με την ρητορική τους οπλίζουν τα χέρια των επίδοξων δολοφόνων μου

Επίθεση κατά του Joe Biden και της Kamala Harris έκανε Donald Trump, που ισχυρίστηκε ότι η ρητορική τους εναντίον του είναι αυτή που προκαλεί τις απόπειρες εναντίον του, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, o Donald Trump ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί υποκίνησαν τη βία λέγοντας ότι ήταν απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.
Ο πρώην πρόεδρος, από το Νοέμβριο του 2020 που έχασε τις εκλογές, επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020 και του «έκλεψαν τη νίκη».
«Η ρητορική τους προκαλεί πυροβολισμούς εναντίον μου, όταν είμαι αυτός που πρόκειται να σώσει τη χώρα, και αυτοί είναι που καταστρέφουν τη χώρα – τόσο από μέσα όσο και από έξω», είπε ο Trump στο Fox News.
Και πρόσθεσε ότι ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας, «πίστευε τη ρητορική του Biden και της Harris και ενήργησε σύμφωνα με αυτήν».
Και τους χαρακτήρισε «εσωτερικούς εχθρούς.
Αυτοί είναι η πραγματική απειλή», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος.


Το περιστατικό

Το περιστατικό έγινε τη στιγμή που ο Trump έπαιζε γκολφ με τον Steve Witkoff στο Trump International Golf Club, στο Palm Beach (ένα από τα τρία ιδιόκτητα γήπεδα γκολφ του Trump, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από την έπαυλη του στο Mar a Lago), όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο σημείο που ήταν o πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο σερίφης του Palma Beach County Ric Bradshaw υποστήριξε ότι πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που προστάτευε τον Trump είδε μια κάννη τουφεκιού να ξεπροβάλλει από θάμνους περίπου 360 με 460 μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο.
Με το που έγινε αντιληπτός ο δράστης, οι πράκτορες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του (κατά τις 19:00 ώρα Ελλάδας χθες Κυριακή 15/9) με αποτέλεσμα εκείνος να αφήσει το όπλο του - ένα ΑΚ-47 - και δύο σακίδια και να τραπεί σε φυγή με ένα μαύρο αυτοκίνητο Nissan.
3_244.jpg
Ανθρωποκυνηγητό

Αυτόπτης μάρτυρας είδε τον ένοπλο και κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες του αυτοκινήτου και της πινακίδας κυκλοφορίας του πριν δραπετεύσει.
Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τον ύποπτο στον αυτοκινητόδρομο I-95 περίπου 65 χιλιόμετρα από το γήπεδο του γκολφ.
5_158.JPG
Το CNN, το Fox News και οι New York Times μετέδωσαν ότι ο ύποπτος είναι ο 58χρονος Ryan Wesley Routh, από τη Χαβάη
Το FBI αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της κράτησης του ο ύποπτος ήταν αρκετά ήρεμος καθώς και ότι δεν μίλησε στους αξιωματούχους.
Μάλιστα αναφέρεται πως το 2020 ο Routh σε ανάρτηση του στο Χ είχε εκφράσει την υποστήριξη του στον Δημοκρατικό υποψήφιο Bernie Sanders χλευάζοντας τον Biden ως «sleepy Joe» χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσε ευρέως ο Trump.

Ποινική δίωξη για δύο κατηγορίες που σχετίζονται με την κατοχή πυροβόλου όπλου ασκήθηκε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Routh, που θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump.
Ο Routh, που οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στο δικαστήρια, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε με μια καραμπίνα να κρύβεται στους θάμνους στο γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα, κατηγορείται για κατοχή πυροβόλου όπλου, ενώ έχει καταδικαστεί για κακούργημα για κατοχή πυροβόλου όπλου με σβησμένο σειριακό αριθμό.
Η ακρόαση ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου και η απαγγελία κατηγορίας για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οπως μετέδωσε το CNN, πρόκειται για προκαταρκτική κίνηση του δικαστηρίου, προκειμένου ο Routh να τεθεί υπό κράτηση ενώ θα απαγγέλλονται πρόσθετες κατηγορίες που θα σχετίζονται με την απόπειρα κατά του Trump.

Ποιος είναι ο Routh

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, o Routh είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας, ο οποίος είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε πυροβολισμούς ενώ φέρεται να είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη για τη μη έγκαιρη πληρωμή των φόρων του.
Μάλιστα το 2022 με δεκάδες αναρτήσεις του στο Χ είχε εκφράσει τη στήριξη του στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ήταν έτοιμος να πεθάνει στο πεδίο της μάχης και ότι έπρεπε να καεί συθέμελα το Κρεμλίνο.
7_89.jpg
Ο Routh φέρεται να είχε επισκεφθεί την Ουκρανία το 2022,
σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες που εντόπισε το CNN, ενώ όπως αναφέρεται σε μια σειρά αναρτήσεων του το 2023 προσπαθούσε να στρατολογήσει Αφγανούς προκειμένου να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως σύνδεσμο με την ουκρανική κυβέρνηση.
Σε βιβλίο του
(με τίτλο «Ο πόλεμος που δεν μπορεί να κερδηθεί στην Ουκρανία: Το μοιραίο ελάττωμα της Δημοκρατίας, η Παγκόσμια Εγκατάλειψη και ο Παγκόσμιος Πολίτης - Ταϊβάν, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και το Τέλος της Ανθρωπότητας») που δημοσιεύτηκε στην Amazon, o Routh περιγράφει πως βρέθηκε στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας το 2022 σε μια προσπάθεια να στρατολογηθεί, αναφέροντας πως στα 56 έτη του και χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία απορρίφθηκε.
Ωστόσο, αναφέρει πως δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο κέντρο εθελοντικής στρατολόγησης στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο προτού αυτό διαλυθεί από την αστυνομία με αποτέλεσμα να περάσει αρκετούς μήνες διαμαρτυρίας σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης για αυτήν την ενέργεια των ουκρανικών Αρχών.
Ο Ryan Pouth, ύποπτος για τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, επικοινώνησε αρκετές φορές με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πληροφορίες από εκπρόσωπο της διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
"Μας πρόσφερε μεγάλο αριθμό νεοσύλλεκτων από διαφορετικές χώρες, αλλά ήταν προφανές για εμάς ότι οι προσφορές του δεν ήταν ρεαλιστικές.
Δεν απαντήσαμε καν, δεν υπήρχε τίποτα να απαντήσουμε", είπε στο CNN.
Ο εκπρόσωπος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε επίσης ότι ο Routh επικοινώνησε μαζί τους αρκετές φορές.

4_205.jpg
Το κίνητρο και τα ερωτηματικά

Αν και το κίνητρο του δράστη δεν έχει ξεκαθαρίσει, πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Μάλιστα, διάφορες αναρτήσεις του στα social media, τον θέλουν να προσπαθεί να συνδράμει στην στρατολόγηση στρατιωτών προκειμένου να σταλούν στο μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας.
Το FBI διενεργεί εκτεταμένη έρευνα για την υπόθεση και φέρεται να έχει ήδη ελέγξει το σπίτι του δράστη στη Βόρεια Καρολίνα.
Μάλιστα όπως μεταδίδει το CNN, η απόφαση του Trump να παίξει γκολφ ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής, γεγονός που συνιστά ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς ο δράστης της επίθεσης γνώριζε τις κινήσεις του πρώην προέδρου.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται να ήταν απλά θέμα τύχης, αν και επισημαίνεται πως ο δράστης γνώριζε πολύ καλά τη διάταξη του γηπέδου και ότι υπήρξε «υψηλός βαθμός σχεδιασμού».

Το Κίεβο αρνήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024) τις σχέσεις τον επίδοξο φονιά του υποψήφιου Προέδρου, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο ύποπτος ήταν υποστηρικτής της Ουκρανίας που είχε δηλώσει ότι ήθελε να στρατολογήσει ξένους εθελοντές για να πολεμήσουν εκεί.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν καμία σχέση μαζί του και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι άρπαξε τη σύνδεση για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της απόπειρας δολοφονίας και της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο, λέγοντας ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά έχει τις συνέπειές του».



Medvedev (Ρωσία): Το Κίεβο μπορεί να στρατολόγησε τον ύποπτο δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Trum

Την θέση ότι ο 58χρονος Αμερικάνος Ryan Wesley Routh, ο οποίος έχει συλληφθεί ως ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές για την απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump, θα μπορούσε να έχει στρατολογηθεί από το Κίεβο, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Αναρωτιέμαι πραγματικά, τι θα γίνει, αν αποδειχθεί ότι ο νέος δράστης της νέας αποτυχημένης επίθεσης κατά του Trump, ο Routh, ο οποίος στρατολογούσε μισθοφόρους για τον ουκρανικό στρατό, είχε προσληφθεί από το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο για αυτήν την απόπειρα δολοφονίας» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Medvedev.

Να δοθούν εξηγήσεις

Πάντως, η δεύτερη απόπειρα κατά του Trump προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του πρώην προέδρου.
Σε δηλώσεις του ο σερίφης της κομητείας του Palm Beach Ric Bradshaw τόνισε ότι επειδή ο Trump δεν είναι πια πρόεδρος, τα πρωτόκολλα ασφαλείας γύρώ από το γήπεδο του γκολφ ήταν πιο χαλαρά.
«Δεν είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος.
Αν ήταν, θα είχαμε περικυκλώσει όλο το γήπεδο του γκολφ.
Αλλά επειδή δεν είναι, η ασφάλεια του περιορίζεται στις περιοχές που κρίνουν οι μυστικές υπηρεσίες» ανέφερε ο Bradshaw.

Πώς επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να έρθει τόσο κοντά στον Trump;

Από την πλευρά της η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Elise Stefanik υποστήριξε ότι πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις και διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συνέβη στην Φλόριντα και στο Palm Beach.

«Πώς επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να έρθει ξανά τόσο κοντά στον Πρόεδρο Trump;
Συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη απαντήσεων για τη φρικτή απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια και αναμένουμε να υπάρξει μια σαφής εξήγηση για το τι συνέβη σήμερα στη Φλόριντα» επισήμανε η Stefanik.

Trump: Πολύ περήφανος που είμαι Αμερικάνος

Σε ανάρτηση του αργά χθες το βράδυ ο Donald Trump ευχαρίστησε τις μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου για την «απίστευτη δουλειά» τους να τον κρατήσουν ασφαλή.
Αφού έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα ημέρα», ο Trump επαίνεσε τους αξιωματούχους: «Η δουλειά που έγινε ήταν απολύτως εξαιρετική, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Αμερικάνος».
Σημειώνεται πως λίγο μετά τους πυροβολισμούς, ο Trump είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη πως είναι καλά.
«Υπήρχαν πυροβολισμοί κοντά μου, αλλά πριν αρχίσουν να ξεφεύγουν οι φήμες, ήθελα να ακούσετε πρώτα αυτό: ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ:
«Τίποτα δεν θα με σταματά
Δεν θα παραδοθώ ποτέ!
Πάντα θα σας αγαπώ για την υποστήριξή σας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος σε mail της προεκλογικής του εκστρατείας.
Πληροφορίες από το Associated Press επισημαίνουν ότι σήμερα Δευτέρα 16/9, ο Trump θα ενημερωθεί αυτοπροσώπως για την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του από τον εν ενεργεία διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Ronald Rowe.

Έρευνα από το FBI

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» με στόχο τον Donald Trump.
Μάλιστα επισημαίνεται πως οι αρχές δεν είναι ακόμα βέβαιες πως ο συλληφθείς είναι και αυτός που πυροβόλησε κατά των πρακτόρων.
Άγνωστα επίσης παραμένουν και τα κίνητρα του δράστη.
6_102.jpg
Biden: Ανακούφιση

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος»
και εξήρε το «έργο των μυστικών υπηρεσιών» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
«Δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.

Kamala Harris: Χαίρομαι που ο Trump είναι σώος και αβλαβής – Καταδικάζω την πολιτική βία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris καταδίκασε τη «βία» στις ΗΠΑ.
«Είμαι βαθιά ενοχλημένη από την πιθανή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Trump.
Καθώς συγκεντρώνουμε τα γεγονότα, θα είμαι σαφής: καταδικάζω την πολιτική βία.
Πρέπει όλοι να κάνουμε το μέρος μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη βία.
Είμαι ευγνώμων που ο πρώην πρόεδρος Trump είναι ασφαλής.
Συγχαίρω τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τους εταίρους επιβολής του νόμου για την επαγρύπνηση τους.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Biden, η κυβέρνησή μας θα διασφαλίσει ότι η Μυστική Υπηρεσία έχει κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που είναι απαραίτητο για να εκτελέσει την κρίσιμη αποστολή της
», ανέφερε η Harris.

Αντιδράσεις

Η γερουσιαστής Lindsey Graham σε ανάρτησή της στο X λεπτά μετά την είδηση του πυροβολισμού  και χαρακτήρισε το περιστατικό απόπειρα δολοφονίας ενώ επαίνεσε τον πρώην πρόεδρο για το σθένος του.
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Trump.
Είναι ένας από τους πιο δυνατούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.
Είναι σε καλή διάθεση και είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να σώσει τη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Mike Johnson ευχαρίστησε τον Θεό που προστάτευσε για ακόμα μια φορά τον Trump.
«Κανένας ηγέτης στην αμερικανική ιστορία δεν έχει υποστεί περισσότερες επιθέσεις και δεν παρέμεινε τόσο δυνατός και ανθεκτικός.
Είναι ασταμάτητος» είπε ο Johnson.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Elise Stefanik επισήμανε ότι «ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Trump.
Ως Αμερικανοί πρέπει να ενωθούμε πίσω του τον Νοέμβριο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο».

Ρωσία: Όταν παίζεις με την φωτιά, υπάρχουν συνέπειες

Αναφερόμενος στην δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Trump, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι «όταν παίζεις με την φωτιά, υπάρχουν συνέπειες».
«Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να σκεφτούν, είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που πρέπει να σκεφτούν.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι με τη φωτιά έχει τις συνέπειές του» είπε ο Peskov.

Orban (πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Σε κίνδυνο η ζωή του Trump

Η ζωή του Donald Trump είναι σε κίνδυνο υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ζωή του Προέδρου Trump είναι σε κίνδυνο, μέχρι τη νίκη του» ανέφερε ο Orban, προδικάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης