Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ καταστρέφει τους εχθρούς του έναν προς έναν - Ο δολοφόνος Bibi εάν δεν αντιμετωπιστεί θα αφανίσει όλη τη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ καταστρέφει τους εχθρούς του έναν προς έναν - Ο δολοφόνος Bibi εάν δεν αντιμετωπιστεί θα αφανίσει όλη τη Μέση Ανατολή
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου
Η Τεχεράνη τελικά έκανε πράξη αυτό που φοβόταν ο πλανήτης παρακολουθώντας με παγωμένη την ανάσα για μεγάλο χρονικό διάστημα: Μια αναμενόμενη επίθεση που είχε σχεδιαστεί συστηματικά εδώ και καιρό επειδή την προκαλούσαν ωστόσο εδώ και καιρό...:
Συγκεκρικένα, χθες το βράδυ, 1η Οκτωβρίου 2024, το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ συγκλονίζοντας την Υφήλιο.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε το περιστατικό «πράξη αυτοάμυνας», ως απάντηση στις ενέργειες του Τελ Αβίβ τους τελευταίους μήνες.
Η επικίνδυνη κλιμάκωση ήταν ένα κομμάτι από το παζλ του θρίλερ στο μεσανατολικό ζήτημα που απειλεί την παγκόσμια οντότητα.

Πώς κινήθηκε το Ισραήλ 


Μετά από εντατικές προετοιμασίες και συστηματική κλιμάκωση του επιπέδου της έντασης, το Ισραήλ ξεκίνησε μια «προληπτική επιθετική επιχείρηση» εναντίον του Λιβάνου (ακριβέστερα κατά του κινήματος της Hezbollah), που ονομάζεται «Βέλη του Βορρά». H έναρξη της επιχείρησης ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πέρασαν τα χερσαία σύνορα τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου προς 1η Οκτωβρίου, ήταν έκπληξη για πολλούς.

Πώς θα απαντήσει όμως ο αραβικός (και ευρύτερα, ο μουσουλμανικός) κόσμος;

Σημαντικό σημείο στην αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah θα πρέπει να θεωρηθεί η 7η Οκτωβρίου 2023, όταν οι δυνάμεις της Hamas εισήλθαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ήταν πρώτη περίπτωση εισβολής από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Ήδη στις 8 Οκτωβρίου, η Hezbollah, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Hamas, επιχείρησε στα σύνορα του Ισραήλ, καταδεικνύοντας την απειλή μιας στρατιωτικής εισβολής. Και παρόλο που τους επόμενους δέκα μήνες περιορίστηκε σε ανταλλαγές επιθέσεων στις παραμεθόριες περιοχές, η συνεχής απειλή ανάγκασε το Ισραήλ να απομακρύνει περίπου 60.000 ανθρώπους που ζούσαν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
unnamed_1_21.jpg
Ανατρέχοντας σε εκείνα τα γεγονότα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι εκείνη τη στιγμή απειλούνταν η ίδια η ύπαρξη του ισραηλινού κράτους.
Μια επίθεση της Hamas, η προφανής απειλή εισβολής από το νότιο Λίβανο, μια πιθανή συριακή επιχείρηση στα Υψίπεδα του Golan, διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες μέσα στη χώρα - όλα αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν την υπόσταση του ίδιου του Ισραήλ να αντισταθεί.
Και αν ο αραβικός και ο μουσουλμανικός κόσμος παρουσίαζαν ένα ενιαίο μέτωπο, θα ήταν δυνατό να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα δεκαετιών αραβο-ισραηλινής αντιπαράθεσης.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Το Ισραήλ κατάφερε να απωθήσει τη Χαμάς πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία στη συνέχεια εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από προσώπου γης. Η επιχείρηση στη Γάζα, η οποία δεν έχει ακόμη επίσημα τελειώσει, διεξάγεται από το Ισραήλ με εξαιρετική σκληρότητα - και τον αριθμό των «παράπλευρων απωλειών» που προέκυψαν από επιθέσεις σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου (ζούσαν σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα στην αρχή της επιχείρησης) είναι ακόμα Μένει απλώς να υπολογιστεί. Και παρόλο που οι χώρες της περιοχής έχουν καταδικάσει σθεναρά τις ενέργειες του Ισραήλ, δεν έχουν κάνει σχεδόν καμία ενέργεια για να διορθώσουν την κατάσταση.

Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά τη συγκλονιστική της 7ης Οκτωβρίου - και άρχισε να καταστρέφει έναν έναν τους αντιπάλους του.

Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από τολμηρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής στη συνοικία Mezze στη δυτική Δαμασκό, τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, τη μαζική επίθεση σε παγιδευμένες συσκευές επικοινωνίας μαχητών της Hezbollah (ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog αρνήθηκε εμπλοκή της χώρας του σε αυτές τις πράξεις), τη δολοφονία του αρχηγού του επιτελείου της Hamas Φατάχ Σαρίφ Αμπού αλ-Αμίν στον Λίβανο και τη δολοφονία του νούμερο 1 της Hezbollah, Hassan Nasrallah.
d577a36382c0f049743eb4b727a31f39da072871-720x470.webp
Τώρα, έχοντας πλήξει ένα σημαντικό μέρος της ηγεσίας της Hamas και της Hezbollah, το Ισραήλ αποφάσισε να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση.
Προφανώς, η πιθανότητα θα ήταν πολύ μικρότερη εάν οι αντίπαλοί του απαντούσαν με συνέπεια στα χτυπήματα που του προκάλεσε. Καταρχάς, αυτό αφορά το Ιράν, το οποίο θεωρείται από το Ισραήλ βασικός αντίπαλος (και όχι μόνο επειδή θεωρείται προστάτης της Hezbollah).

«Δυσωσμία» από Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες

Το Ιράν προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει μια διπλωματική διέξοδο από την κατάσταση. Όμως πρόσφατα, ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τήρησαν την υπόσχεση για εκεχειρία, η οποία προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για την έλλειψη απάντησης από το Ιράν στη δολοφονία του Ismail Haniyeh.
Τώρα ο έξαλλος Bibi (σσ. Β. Netanyahu) έχει ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον προειδοποίησε δημοσίως. Το αν οι Αμερικανοί παίζουν διπλό παιχνίδι ή δεν μπορούν να επηρεάσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι ένα δεύτερο ερώτημα.
Πρώτα απ 'όλα, οι χώρες του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου πρέπει να αναρωτηθούν: είναι έτοιμες να δείξουν ενότητα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να στηρίξουν τα φλογερά λόγια με πράξεις;
Ναι, χθες το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας τουλάχιστον 180 πυραύλους, μερικοί από τους οποίους μπόρεσαν να διεισδύσουν στο σύστημα Iron Dome, και έπληξαν δύο βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και την έδρα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.
Το Ισραήλ, με τη σειρά του, ξανάρχισε να βομβαρδίζει τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου.
iran_pyravloi-696x464.webp
Το πόσο οδυνηρή ήταν η ιρανική πυραυλική επίθεση για το Ισραήλ μένει να αποδειχθεί.
Όμως είναι ήδη σαφές ότι χωρίς συντονισμένες κοινές ενέργειες των χωρών της περιοχής, που καταδικάζουν δυνατά το Ισραήλ εδώ και καιρό, εκείνο θα μπορέσει να νικήσει έναν προς έναν τους εχθρούς του. Και αν οι αντιφάσεις που τους διαλύουν καταφέρουν να επικρατήσουν από τη διακηρυγμένη «μουσουλμανική ενότητα», τότε το κοινό τους σπίτι - η Μέση Ανατολή -δεν θα επιβιώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης