Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αρμενία έλυσε το μυστήριο – Όλα δείχνουν ότι ο … περίεργος σεισμός των 4,6 Ρίχτερ στο Ιράν ήταν πυρηνική έκρηξη

Η Αρμενία έλυσε το μυστήριο –  Όλα δείχνουν ότι ο … περίεργος σεισμός των 4,6 Ρίχτερ στο Ιράν ήταν πυρηνική έκρηξη
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Ιράν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή στιε 5 Οκτωβρίου 2024  - Τη λύση του μυστηρίου δίνει σεισμικός σταθμός στην Αρμενία 
Σχετικά Άρθρα
Στις 5 Οκτωβρίου 2024 ένας σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην έρημο Kavir, 44 χιλιόμετρα. νοτιοδυτικά της Semnan μιας πόλης στο βόρειο Ιράν.
Ορισμένες πηγές επεσήμαναν ότι επρόκειτο για ένα «ασαφές σεισμικό συμβάν» που δεν συνάδει απόλυτα με τα μοτίβα που παρατηρούνται συνήθως στους σεισμούς.
Επιπλέον, η ίδια η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η δόνηση εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση της ερήμου Kavir, με τους σεισμούς να είναι ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή.

Περίεργη ΝΟΤΑΜ και περίεργος σεισμός

Είναι ενδιαφέρον ότι την ίδια ημέρα, το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM για τον εναέριο χώρο πάνω από το δυτικό Ιράν.
Αν και η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ απέχει σχετικά από το σημείο που χτύπησε ο υποτιθέμενος σεισμός, η χρονική στιγμή είναι σίγουρα περίεργη.
Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι η NOTAM συνδέεται με την πιθανότητα ισραηλινών επιδρομών, αφού την 1η Οκτωβρίου το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 180 πυραύλους στο Ισραήλ.
Οι ενέργειες του Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιθέσεων σε  στόχους μέσα στο Ιράν, ώθησαν την Τεχεράνη να απαντήσει άμεσα.
Έτσι, μπορεί να αναμένεται ότι αυτές οι επιθέσεις αντιποίνων θα συνεχιστούν, καθιστώντας απόλυτα λογικό το Ιράν να αναμένει χτυπήματα από το Ισραήλ.
Προφανώς, οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα αναμενόταν να επηρεάσει τα δυτικά τμήματα του Ιράν, εξηγώντας τη NOTAM πάνω από την περιοχή.
Ωστόσο, αυτό που το κάνει μάλλον περίεργο είναι ότι η Τεχεράνη αρνείται ότι εκδόθηκε NOTAM.
Συγκεκριμένα, ο Javad Salehi Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιών και Διεθνών Υποθέσεων του Αεροδρομίου Khomenei, ισχυρίζεται ότι δεν εκδόθηκαν NOTAM για το δυτικό Ιράν, αν και τοπικές πηγές επιμένουν ότι η προειδοποίηση όντως στάλθηκε.
Κι όμως, ακόμα κι αν αγνοήσουμε το θέμα ΝΟΤΑΜ, η «μυστηριώδης σεισμική δραστηριότητα» που αναφέρθηκε στις 5 Οκτωβρίου εξακολουθεί να αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
seismos_iran_1.jpg
Ο σεισμικός σταθμός στην Αρμενία λύνει το μυστήριο – Δεν υπήρξε ούτε ένας μετασεισμός

Άλλες χώρες έχουν επίσης σημειώσει ότι ο υποτιθέμενος σεισμός ήταν «περίεργος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας σεισμικός σταθμός στην Αρμενία διαπίστωσε ότι «δεν υπήρχε σεισμικό κύμα συμπίεσης, καθιστώντας το γεγονός πιο συνεπές με μια έκρηξη παρά με έναν σεισμό».
Περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι συνέβη στην περιοχή του Aradan, μια μικρή πόλη στην επαρχία Semnan, τη γενέτειρα του πρώην προέδρου του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad.
Οι εικόνες που φέρεται να δημοσιοποιήθηκαν από τον σεισμικό σταθμό της Αρμενίας υποδηλώνουν ότι το «μυστήριο σεισμικό συμβάν» στο Ιράν μοιάζει περισσότερο με «υπόγεια πυρηνική δοκιμή παρά με σεισμό», με ενδεικτικό σημάδι πως «δεν υπήρξε ούτε ένας μετασεισμός».
Εάν αυτές οι αναφορές είναι πράγματι αληθινές, πρόκειται σίγουρα για πρωτοποριακές εξελίξεις.

Το Ιράν για να προστατευθεί από τους εχθρούς του στρέφεται στην πυρηνική αποτροπή

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ορισμένοι επιφανείς Ιρανοί πολιτικοί δήλωναν ότι η Τεχεράνη «πρέπει να καθιερώσει έναν νέο βαθμό αποτροπής» μόνο μια ημέρα πριν από τον υποτιθέμενο σεισμό.
Εάν το γεγονός ήταν πράγματι μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή, τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να αναφέρονται σε πυρηνικά όπλα, παρατηρεί ο Bosnic.
Το Cradle αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Ιράν να αποτρέψει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Επικαλούμενο τις ιρανικές πηγές του, το Cradle αναφέρει ότι «η πιθανότητα να έγινε πράγματι μια πυρηνική δοκιμή συζητείται σε υψηλό επίπεδο στο Ιράν».
Τον περασμένο μήνα, το Cradle επικαλούμενο πηγές στη Συρία φέρονται να προέβλεψαν πως «το Ιράν θα επιδιώξει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismael Hanieyh από το Ισραήλ στην Τεχεράνη».
Τα πολυάριθμα ισραηλινά χτυπήματα αποκεφαλισμού της Hezbollah τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες σίγουρα θα ωθούσαν το Ιράν να αποκτήσει μια τέτοια στρατηγική αποτρεπτική ικανότητα.

iran_3.jpg

Πυρηνικό μήνυμα στο Ισραήλ

Και ενώ αναμενόταν ήδη μια απάντηση στη δολοφονία του Haniyeh, το χτύπημα του Τελ Αβίβ που σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah και τον στρατηγό του IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) Abbas Nilforushan στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν αυτό που σίγουρα πυροδότησε την άμεση απάντηση της Τεχεράνης.
Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό, καθώς το Ισραήλ έχει προφανώς τα μέσα να πραγματοποιήσει επιθέσεις αποκεφαλισμού εναντίον των αντιπάλων του στην περιοχή (ιδιαίτερα μέσω της Mossad).
Το Ιράν πιθανότατα πιστεύει ότι μόνο ένα οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής θα αρκούσε ως αξιόπιστο μέσο αποτροπής.
Η ίδια λογική είναι παρούσα στο Τελ Αβίβ, το οποίο διαθέτει ένα μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο τουλάχιστον 90 κεφαλών (με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 400, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπιβεβαίωτος).
Η πιθανότητα και οι δύο χώρες να διαθέτουν τώρα όπλα μαζικής καταστροφής είναι σίγουρα μια ανησυχητική προοπτική.
Επί χρόνια τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν απέχει «μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο από την απόκτηση πυρηνικών όπλων».

irfan_nuclear.JPG
Αλλάζει στρατιωτικό δόγμα το Ιράν


Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ισχυρίστηκε ότι «αντί να απέχει ένα χρόνο από την ικανότητα παραγωγής σχάσιμου υλικού για ένα πυρηνικό όπλο, η Τεχεράνη βρίσκεται τώρα πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες μακριά».
Τέτοιες εικασίες είναι τόσο συνηθισμένες που οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν δίνουν σημασία σε αυτές.
Αυτός είναι ο λόγος που ο ισχυρισμός του Heritage Foundation ότι «το Ιράν μπορεί να παράγει πυρηνικά όπλα πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητος.
Δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το Ιράν εξαπέλυσε τα τελευταία του αντίποινα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την έκθεση «στα τέλη Απριλίου 2024, ένας σημαντικός Ιρανός βουλευτής δήλωνε ότι μένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι την έκδοση εντολής για την πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας».
Ωστόσο, ενώ η Τεχεράνη αρνούνταν όλα αυτά τα χρόνια πως έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και επέμεινε στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, σταδιακά εγκαταλείπει την εν λόγω ρητορική.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο, ο Kamal Kharrazi, ανώτερος σύμβουλος του Ayatollah Ali Khamenei προειδοποίησε ότι «το Ιράν μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει το στρατιωτικό του δόγμα».
Αν και είπε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας», ο Kharrazi επεσήμανε επίσης πως «σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα».
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), αυτές οι δηλώσεις ακολουθήθηκαν στη συνέχεια από «σημαντική αύξηση των αποθεμάτων ουρανίου εμπλουτισμένου στο Ιράν στο επίπεδο του 60% μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου».
Η έκθεση επεσήμανε περαιτέρω ότι το ουράνιο εμπλουτισμένο με καθαρότητα έως και 60% είναι «ένα σύντομο, τεχνικό βήμα μακριά από το 90% που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα».
.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης