Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο νίκης του Zelensky: Τα δύο μυστικά - Ούτε εκχώρηση εδαφών ούτε πάγωμα σύρραξης - Ρωσία: Σοβαρευτείτε

Το σχέδιο νίκης του Zelensky: Τα δύο μυστικά - Ούτε εκχώρηση εδαφών ούτε πάγωμα σύρραξης - Ρωσία: Σοβαρευτείτε
Είναι μάταιη η πολιτική που ακολουθεί η Ουκρανία υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov
(upd2) Το «σχέδιο νίκης» δεν προβλέπει ούτε εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία ούτε «πάγωμα» των στρατιωτικών συγκρούσεων υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky κατά την παρουσίαση του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου και κάλεσε τους Ουκρανούς να μείνουν ενωμένοι.
Μάλιστα ο Zelensky είπε πως στο σχέδιο υπάρχουν και δύο μυστικά παραρτήματα που δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα οποία μόνο οι ισχυρές χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία) γνωρίζουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το σχέδιο του περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία που αφορούν κυρίως τους Συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η χωρίς προϋποθέσεις πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η προμήθεια συγκεκριμένων όπλων καθώς και η ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία μια μη πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα που θα είναι ικανή να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ. 
Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν δύο μυστικά παραρτήματα τόσο στο αμυντικό μέρος του σχεδίου όσο και στο σημείο που αφορά τη μη πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Να αναγκαστεί η Ρωσία να συμφωνήσει σε ειρήνη

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να τελειώσει ο πόλεμος.
Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Putin.
Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις συνθήκες ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί να συμφωνήσει σε ειρήνη» είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως το σχέδιο προβλέπει επίσης έναν ακόμα ρόλο για τη Δύση που προβλέπει την υπεράσπιση των φυσικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς και τις δεσμεύσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.

Καμία εκχώρηση εδάφους

«Το σχέδιο δεν προβλέπει πάγωμα της σύγκρουσης.
Δεν πρόκειται για ένα εμπόριο για τα εδάφη ή την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο» υποστήριξε ο Zelensky κατά την παρουσίαση για πρώτη φορά του σχεδίου του στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Να μείνουμε ενωμένοι

Σε αυτό το πλαίσιο ο Zelensky κάλεσε τους Ουκρανούς να μείνουν ενωμένοι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
«Πετύχαμε και πετυχαίνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας.
Επομένως, σας παρακαλούμε να μην χάσετε την ενότητα» είπε ο Zelensky.

Ρωσία: Σοβαρευτείτε - Μάταιη η πολιτική σας

Σχολιάζοντας το σχέδιο του Zelensky, η Ρωσία κάλεσε το Κίεβο να σοβαρευτεί.
«Εδώ και ορισμένες εβδομάδες, γίνεται πολύ συζήτηση για κάποιου είδους ειρηνευτικό σχέδιο…
Πιθανότατα αυτό είναι το ίδιο σχέδιο των ΗΠΑ που καλούσε να πολεμήσουν τη Ρωσία… μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και το οποίο ο Zelensky τώρα το έχει καμουφλάρει και το έχει ονομάσει ειρηνευτικό σχέδιο.
Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να σχολιάσει με λεπτομέρεια το σχέδιο του Zelensky.
Σε κάθε περίπτωση ο Peskov κάλεσε το Κίεβο να σοβαρευτεί και να αντιληφθεί τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

Washington Post: ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν ανέφικτο το σχέδιο νίκης του Zelensky

Ανέφικτο θεωρούν ΗΠΑ και ΕΕ το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky όπως μεταδίδει η Washington Post.
Βάσει του δημοσιεύματος, «το σχέδιο νίκης του Zelensky απέχει πολύ από την απόλυτη νίκη, στην οποία πολλοί ήλπιζαν, καθώς ο κυνισμός και η κόπωση κυριαρχούν ανάμεσα στους Συμμάχους της Ουκρανίας».
«Επίσης, υπάρχει διάσπαση όσον αφορά στη συναίνεση ανάμεσα στις δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με τα πόσα από αυτά που περιλαμβάνονται στη «λίστα επιθυμιών» του Zelensky μπορούν να ικανοποιηθούν.
Αλλά το Κίεβο ευελπιστεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η Δύση θα της δώσει μια ισχυρή ώθηση για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ενώ τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο Zelensky έγινε δεκτός στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ως ήρωας, λίγοι Ρεπουμπλικάνοι ήταν αυτοί που χλεύασαν τη «δεξίωση» για αυτόν διαμαρτυρόμενοι για τα τεράστια ποσά που δαπανούν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία, πλέον το 2024 αυτός ο σκεπτικισμός έχει γίνει ο κανόνας.
Τον σκεπτικισμό αυτό εκφράζουν με ιδιαίτερη ένταση τόσο ο Donald Trump όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης