Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές εξελίξεις – Κατάπαυση πυρός ζητούν οι Ουκρανοί στρατηγοί - Η Ρωσία απορρίπτει, απαιτεί παράδοση άνευ όρων

Δραματικές εξελίξεις –  Κατάπαυση πυρός ζητούν οι Ουκρανοί στρατηγοί  -  Η Ρωσία απορρίπτει, απαιτεί παράδοση άνευ όρων
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι στρατηγοί τους το γνωρίζουν - Η Ρωσία δεν θέλει μία προσωρινή κατάπαυση πυρός που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει το ουκρανικό καθεστώς για επανεξοπλισμό - Ζητά μία μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη που είναι εφικτή με την ικανοποίηση των τριών όρων που έχει θέσει ο Vladimir Putin 
(upd 2) Επίσημη παραδοχή ήττας από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι στρατηγοί τους το γνωρίζουν.
Δεν έχουν στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό για να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες.
Απλώς αναζητούν ένα εύσχημο τρόπο για να αποκρύψουν την ταπεινωτική ήττα.
Αναζητούν το πρόσχημα σε μία κατάπαυση του πυρός και μία δύσκολη ειρήνη.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές αλλά και η ίδια η Ρωσία εντοπίζει στις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός έναν διαρκή κίνδυνο.
Η Δύση να χρησιμοποιήσει το χρονικό διάστημα μίας εκεχειρίας για τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας με σκοπό μία νέα πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία. 
Για τον λόγο αυτό η Μόσχα απορρίπτει τα περί κατάπαυσης του πυρός και ζητά μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη με την υπογραφή νομικών συμφωνιών.     

Κατάπαυση πυρός ζητούν Ουκρανοί στρατηγοί

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Igor Romanenko ήταν απολύτως σαφής.
Ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να συνεχίσει τις εχθροπραξίες.
Πρέπει να σταματήσουμε τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών οπωσδήποτε, δήλωσε ο Romanenko.
Οι δυνάμεις μας εξαντλήθηκαν, τόνισε.
Μεγάλη αξία έχει η δήλωσή του ότι η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει για «ενοχλητικούς όρους ειρήνης».
Τα λεγόμενά του παραπέμπουν στην παραδοχή Zelensky περί εδαφικών απωλειών.

Η Ρωσία απορρίπτει: Θέλουμε να τελειώσουμε τη σύγκρουση το 2025 και όχι να την παγώσουμε

Ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin αναφέρθηκε στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το 2025 και απάντησε στα σχέδια και τις αναφορές περί παγώματος της σύγκρουσης.
Σχολίασε με ένα ρωσικό ρητό τις αναφορές για την πιθανότητα τερματισμού της σύγκρουσης το 2025: «Αυτό λέει ο λαός μας, ναι, αν μπορούμε να πιούμε μέλι με τα χείλη».
«Προσπαθούμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση», είπε ο Putin απαντώντας στα δημοσιεύματα για τα σχέδια της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να παγώσει τη σύγκρουση.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει όλους τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2025, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσπαθεί να τερματίσει, όχι για να παγώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δρόμος στο πουθενά η εκεχειρία

Όπως έχει τονίσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, η Μόσχα χρειάζεται τελικές νομικές συμφωνίες που θα καθορίσουν όλους τους όρους για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και όμορων κρατών.
Ο Lavrov υποστήριξε πως η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις ενώ επισήμανε πως μια εκεχειρία με την Ουκρανία είναι ένας «δρόμος στο πουθενά» καθώς χρειάζονται οριστικές αποφάσεις.


Να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι για διαβουλεύσεις, είμαστε έτοιμοι να τις επαναλάβουμε αν κάποιος δεν κατανοεί τη θέση μας, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και ξεκάθαρα, είμαστε πάντα έτοιμοι να επαναδιατυπώσουμε αυτές τις θέσεις.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, εάν αυτές είναι ουσιαστικές, και εάν αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες και τις αρχές για τις οποίες μίλησε τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Putin εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών» είπε ο Lavrov.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει θέσει τρεις όρους για την επίτευξη μία διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης:

1. Αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από Donetsk, Lugansk, Zaporozhye και Kherson.  

2. Ρητή δέσμευση της Ουκρανία για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και ουδέτερο, χωρίς πυρηνικά καθεστώς. 

3. Άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απόρριψης των εν λόγω προτάσεων, οι όροι για την επίτευξη ειρηνευτική που θα θέσει στο μέλλον θα τροποποιηθούν επί τα χείρω.

Φραγμός στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Όπως είπε, οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης.
«Τα δύο βασικά είναι.
Πρώτον η παραβίαση όλων των υποχρεώσεων να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η επιθετική απορρόφηση από το ΝΑΤΟ ολόκληρου του γεωπολιτικού χώρου μέχρι τα σύνορά μας.
Και η Ουκρανία ήταν προορισμένη για αυτή τη μοίρα, και εξακολουθεί ακόμη και τώρα.
Η δεύτερη βασική αιτία, φυσικά, είναι οι απολύτως ρατσιστικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μετά το πραξικόπημα, όταν διακηρύχθηκε επίσημα η εξόντωση όλων των ρωσικών και στη συνέχεια κατοχυρώθηκε νομικά - η γλώσσα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. ενημέρωση, πολιτισμός, ακόμη και η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή και η απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» τόνισε ο Lavrov.

Στόχος τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο

Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο μπορεί να αποτελέσουν στόχο για ρωσικά πλήγματα, ανάλογα με τις απειλές που διατυπώνονται είπε ο Lavrov, αν και επισήμανε πως η Μόσχα δεν πλήττει ποτέ στόχους αμάχων.
«Επιλέγουμε να καταστρέφουμε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας βάσει μόνο των απειλών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτοί μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές βιομηχανίες καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.
Αλλά το να χτυπάμε πολιτικούς στόχους δεν είναι στους κανόνες μας.
Αυτοί είναι οι κανόνες των Ναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο με την υποστήριξη της Δύσης, και οι κανόνες αυτών που τους προμηθεύουν με όπλα για να καταστρέφουν αμιγώς μη στρατιωτικές υποδομές και πολίτες» είπε ο Lavrov.

Διαπραγματεύσεις το 2025 με την Ουκρανική Βουλή;

H πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Valentina Matvienko εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν το 2025.
Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε ότι το νόμιμο όργανο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μπορεί να είναι η Βουλή της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ίδια, Ουκρανοί ειδικοί το λένε αυτό.

Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Ο Zelensky έχασε την εμπιστοσύνη λαού και στρατού – Σε λίγο θα πολεμά μόνος του

Ο Volodymyr Zelensky ως ανώτατος αρχιστράτηγος έχασε την εμπιστοσύνη τόσο του πληθυσμού, όσο και των στρατευμάτων δήλωσε ο βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Aleksandr Dubinsky.
Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Sergei Marchenko δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία, σε περίπτωση που τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγμένου ηγέτη Donald Trump θα μπορεί να συνεχίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία για όχι περισσότερο από έξι μήνες.
Ο Dubinsky υποστηρίζει ότι ακόμη και τα χρήματα και τα όπλα που παρέχονται από τη Δύση δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο θέατρο των επιχειρήσεων, ούτε θα έχουν καμία επίδραση στο ηθικό των στρατευμάτων ούτε θα μειώσουν το επίπεδο λιποταξίας.
«Ο Zelensky έχει χάσει την αξιοπιστία του ως αρχιστράτηγου για τον στρατό και τον λαό.
Θα μπορεί να πολεμήσει μόνος του "για άλλους έξι μήνες", μαζί με ένα σωρό πρώην υπαλλήλους του στούντιο Kvartal-95 (σ.σ.τηλεοπτικές παραγωγές) που του ανήκει», έγραψε ο Dubinsky στο κανάλι του στο Telegram.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης