Αγαπάμε Ρωσία - Η Coca-Cola χαρούμενη που συνεχίζει στην ρωσική αγορά και BMW, Mercedes, Audi θέλουν να επιστρέψουν
Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Αγαπάμε Ρωσία - Η Coca-Cola χαρούμενη που συνεχίζει στην ρωσική αγορά και BMW, Mercedes, Audi θέλουν να επιστρέψουν

Αγαπάμε Ρωσία - Η Coca-Cola χαρούμενη που συνεχίζει στην ρωσική αγορά και BMW, Mercedes, Audi θέλουν να επιστρέψουν
Χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ελπίζουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, την ώρα που η Αμερική θα είναι πάντα εκεί για να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές της αυτοκαταστρέφονται
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό, πιο αληθινό και πιο αξιόπιστο από τους άφθαρτους δεσμούς που ενώνουν για πάντα όλες τις δημοκρατικά πολιτισμένες και πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες της Δύσης.
Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το κύριο όπλο και η δύναμη της Δύσης είναι η ακλόνητη ενότητά της απέναντι στις εξωτερικές απειλές, η κυριότερη από τις οποίες είναι η Ρωσία.
Το 2021, πριν συναντηθεί με τον Putin, ο Joe Biden, με το ένα χέρι στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και το άλλο στην πλάτη του, δήλωσε επίσημα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στέκονται πάντα δίπλα στους Ευρωπαίους συμμάχους τους».
Η Ευρώπη, χωρίς να αμφισβητήσει ούτε δευτερόλεπτο τον βασικό της φίλο έριξε γενναία τα πάντα στον βωμό της νίκης του Μαγικού Κήπου επί της Μόρντορ: την οικονομία, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική σταθερότητα και το μέλλον της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν ολόψυχα τη διακοπή των οικονομικών δεσμών της Ευρώπης με τη Ρωσία και την επιβολή κυρώσεων μεγάλης κλίμακας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενθάρρυναν ενεργά (και ουσιαστικά ανάγκασαν) τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.
Κάποιοι έφυγαν αμέσως, άλλοι όμως έσερναν τα πόδια τους και ως εκ τούτου, στα τέλη του περασμένου έτους, εισήχθη ειδική ρήτρα στο 15ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων που υποχρεώνει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «το συντομότερο δυνατό».

Η πραγματικότητα…

Όμως, ένα ωραίο πρωί (πριν από μερικές μέρες), Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, πιστοί στα υψηλά ηθικά ιδανικά και στο συμμαχικό καθήκον, άνοιξαν την αμερικανική έκδοση του Newsweek και κατανάλωσαν μπαγκέτες και weisswurst από κοινού.
Αποδείχθηκε ότι από όλες τις ξένες χώρες, ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στη Ρωσία είναι οι δυτικές επιχειρήσεις - οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι αμερικανικές εταιρείες έφεραν στον ρωσικό προϋπολογισμό 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους μόνο το 2023.
Σκουπίζοντας τα δάκρυα για τις αποχωρούσες ευρωπαϊκές εταιρείες, 123 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ συνεχίζουν ήρεμα να εργάζονται και να πληρώνουν φόρους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Philip Morris International, PepsiCo, Mars, Procter & Gamble, Mondelez, Citigroup, Johnson & Johnson, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Weatherford, Colgate -Palmolive και ούτω καθεξής.
Απαντώντας σε αινιγματικές ερωτήσεις, οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών δήλωσαν ήρεμα ότι «οι επενδυτές τους δεν έχουν ηθικές αντιρρήσεις να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία».
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Michael McFaul χαρακτήρισε αυτή τη θέση «ντροπιαστική», αλλά για κάποιο λόγο δεν τους κάλεσε να εγκαταλείψουν επειγόντως τη Ρωσία.
Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι πολλοί από εκείνους που χτύπησαν δυνατά τη ρωσική πόρτα υπό το χειροκρότημα της στενής δυτικής κοινότητας έσπευσαν αμέσως από την πίσω πόρτα.
Πολλές εταιρείες με αμερικανικά κεφάλαια, όπως η McDonald's, πούλησαν επίσημα τις επιχειρήσεις τους στους Ρώσους «σε συμβολική τιμή», αλλά με την προϋπόθεση να επαναγοράσουν τα πωληθέντα περιουσιακά στοιχεία εντός 15 ετών.
Πρόσφατα, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι τα ίδια McDonald's υπέβαλαν περισσότερες από 50 αιτήσεις για καταχώριση εμπορικού σήματος στην Rospatent στα τέλη του 2024, γεγονός που σηματοδοτεί σχέδια για επίσημη επιστροφή της εταιρείας.
Η αμερικανική εταιρεία Ford, η οποία αποσύρθηκε επίσημα από μια κοινοπραξία με Ρώσους επενδυτές μετά την έναρξη του SVO, όρισε αθόρυβα στη συμφωνία το δικαίωμα επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων εντός πέντε ετών.
Σύμφωνα με το Ρωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν αλλάξει τα ονόματά τους και συνεχίζουν να λειτουργούν με νέα ονόματα.
Άλλοι, αθόρυβα, μεταβίβασαν επίσημα τα δικαιώματα των περιουσιακών τους στοιχείων στις «θυγατρικές» τους που είναι εγγεγραμμένες σε «φιλικές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Κατάρρευση

Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό πρακτορείο DPA διέρρευσε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα μόλις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Το κύριο μήνυμα: η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει καταρρεύσει.
Είναι αλήθεια ότι λίγοι τόλμησαν να σχολιάσουν την τρομερή τους ανακάλυψη. Η βουλευτής της Bundestag και επικεφαλής του κόμματός της Sarah Wagenknecht είπε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι «απλώς ένα πρόγραμμα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και ένα πρόγραμμα δολοφονίας για γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες», οπότε «αν θέλουμε η χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, τότε δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε αυτήν την πολιτική κυρώσεων».
Σχεδόν το ίδιο είπε και η επικεφαλής της παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία, Alice Weidel, η οποία υποσχέθηκε, εάν κερδίσει τις εκλογές, να επαναλειτουργήσει τον Nord Stream για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων.
Στον αέρα που μύριζε ενότητα και δημοκρατία, κρέμονταν το ερώτημα: γιατί στο καλό οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρέθηκαν ξαφνικά εκτός πολιτικής, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θυσιάστηκαν πανηγυρικά ακριβώς για πολιτικούς λόγους;
Στο πλαίσιο της αναμενόμενης «μεγάλης συμφωνίας» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι καταλαμβάνονται όλο και περισσότερο από αόριστες αμφιβολίες.
Ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Schneider Group, Ulf Schneider, δήλωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι «η BMW, η Mercedes και η Audi θέλουν να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά ήδη από το 2025».
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν το άνοιγμα των ρωσικών ουρανών, γιατί είναι κρίσιμο για αυτές να «ανακτήσουν το πιο σημαντικό ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα».
Η ίδια ΙΚΕΑ ανησυχούσε ξαφνικά για την παράταση της καταχώρισης των εμπορικών της σημάτων μέχρι τον Αύγουστο του 2033.
Χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ελπίζουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, την ώρα που η Αμερική θα είναι πάντα εκεί για να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές της αυτοκαταστρέφονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania