Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Εκλογική χρονιά το 2025 σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - Γυρίζουν την πλάτη στην Ουκρανία

Εκλογική χρονιά το 2025 σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - Γυρίζουν την πλάτη στην Ουκρανία
Η εξωτερική πολιτική - και, ειδικότερα, η υποστήριξη προς την Ουκρανία - θα αποτελέσει βασική διαχωριστική γραμμή στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 2025 θα διεξαχθούν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα αποτελέσουν δείκτη υποστήριξης για την Ουκρανία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα διαμορφώσουν τη μελλοντική σχέση των χωρών με την ΕΕ.
Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένου του μεγέθους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε ολόκληρη την περιοχή.
Η δημοσιονομική χαλάρωση ενόψει των ψηφοφοριών -ή η εκλογή κυβερνήσεων που θα υπαναχωρήσουν από τα σχέδια σύσφιξης- θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, σημειώνει σε ανάλυσή της η Capital Economics.
Πλήρης κατάλογος των επερχόμενων εκλογών και των συνεπειών τους παρατίθεται στον Πίνακα 1.
Η Λευκορωσία διεξάγει προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το μήνα, το αποτέλεσμα των οποίων είναι δεδομένο.
Στη συνέχεια, οι επαναπρογραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας θα διεξαχθούν στις 4 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές της Πολωνίας.
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τσεχία αναμένονται τον Οκτώβριο και η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει πιθανότατα νέες εκλογές.


capital1_12.JPG
Φθίνει η στήριξη στην Ουκρανία

Η εξωτερική πολιτική - και, ειδικότερα, η υποστήριξη προς την Ουκρανία - θα αποτελέσει βασική διαχωριστική γραμμή στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στη Ρουμανία, ο ακροδεξιός ανεξάρτητος υποψήφιος Calin Georgescu, ο οποίος κέρδισε τον ακυρωθέντα πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο, ορκίστηκε να τερματίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση τοποθετεί τον Georgescu μπροστά στην κούρσα και η νίκη του θα αποτελούσε καταλύτη για τη μελλοντική θέση της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ (και ενδεχομένως και στην ΕΕ).
Σε μια παρόμοια αλλά λιγότερο ακραία περίπτωση, το σημερινό κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τσεχία, το ANO, έχει ταχθεί κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας και της περαιτέρω ενσωμάτωσης στην ΕΕ.
Στον αντίποδα, στην Πολωνία, η νίκη ενός προεδρικού υποψηφίου που προέρχεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα άνοιγε το δρόμο για την κυβέρνηση να συνεχίσει τη δέσμευσή της να βελτιώσει το κράτος δικαίου και τη σχέση της Πολωνίας με την ΕΕ (ο νυν πρόεδρος προέρχεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και έχει παρεμποδίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης).
Και αν η αντιπολίτευση κέρδιζε στην Ουγγαρία, αυτό θα έφερνε μαζί της μια απότομη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική - λιγότερο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και βελτιωμένες σχέσεις με την ΕΕ.

Οικονομία

Στο οικονομικό μέτωπο, η δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Πολλές οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οδεύουν προς εκλογές μετά από μια περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις να παράσχουν στήριξη στη δραστηριότητα - παρόλο που τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ανησυχητικά μεγάλα. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)

capital2_6.JPG

Στην Τσεχία, ο ηγέτης του ANO, Andrej Babis, υποσχέθηκε να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες αν επιστρέψει στην εξουσία.
Υπάρχει περιθώριο για μια μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση.
Εξάλλου, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μικρότερο από άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο 2,9% του ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους είναι επίσης χαμηλότερος, περίπου στο 43% του ΑΕΠ.
Η οικονομία θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί από κάποια τόνωση- ήταν μία από τις οικονομίες της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις μετά την πανδημία.
Σε άλλα μέρη της περιοχής, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν το πορτοφόλι τους.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα κυμαίνονται στο 5,0-7,5% του ΑΕΠ. (Δείτε ξανά το Διάγραμμα 1.)
Στην Ουγγαρία, το Fidesz στοχεύει να περιορίσει το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και μια περαιτέρω απώλεια υποστήριξης στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε προεκλογικές παροχές, ρίχνοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση εκτός πορείας.
Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι πιο έντονοι στη Ρουμανία και, αν και οι προεδρικές εκλογές δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό (οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του κοινοβουλίου), ο πρόσφατος σχηματισμός ενός κατακερματισμένου συνασπισμού υποδηλώνει δυσκολίες στην προώθηση της δημοσιονομικής σύσφιξης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης