Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Δημοσκόπηση: O πλανήτης καλωσορίζει τη νεά εποχή Trump - Στη γωνία μόνο η τρομοκρατημένη Ευρώπη

Δημοσκόπηση: O πλανήτης καλωσορίζει τη νεά εποχή Trump - Στη γωνία μόνο η τρομοκρατημένη Ευρώπη
H επιστροφή του Trump θλίβει τους μακροχρόνιους συμμάχους της Αμερικής, αλλά σχεδόν καμία άλλη χώρα
Ο πλανήτης δεν συμμερίζεται την ανησυχία των Ευρωπαίων για την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, όπως έδειξε δημοσκόπηση, με περισσότερους ανθρώπους σε μη δυτικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία να καλωσορίζουν τη δεύτερη θητεία του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου.
Η δημοσκόπηση σε 24 χώρες, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Τουρκία, έδειξε ότι η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, 11 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα και η Νότια Κορέα ήταν οι μόνες που αισθάνονταν ότι η θητεία Trump 2.0 θα είναι αρνητική για τη χώρα τους και για την ειρήνη στον κόσμο.
"Εν ολίγοις, η επιστροφή του Trump θλίβει τους μακροχρόνιους συμμάχους της Αμερικής, αλλά σχεδόν καμία άλλη χώρα", ανέφερε η έκθεση του thinktank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, προσθέτοντας ότι η επανεκλογή του οδηγεί την Ευρώπη "σε σταυροδρόμι" στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Στη νέα εποχή του Trump, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες πρέπει να σφίξουν τα δόντια - και να συνεργαστούν με δύσκολους εταίρους.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι εκτός Ευρώπης πιστεύουν ότι ο επερχόμενος πρόεδρος ήταν δεσμευμένος να τερματίσει τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Trump ως μία μόνο ηγετική δύναμη μεταξύ πολλών - συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

guardian_4.JPG

Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί

"Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν την έλευση ενός πιο συναλλακτικού κόσμου.
Αντί να προσπαθήσουν να ηγηθούν μιας παγκόσμιας φιλελεύθερης αντιπολίτευσης στον Trump θα πρέπει να κατανοήσουν τις δικές τους δυνάμεις και να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως τον βρίσκουν", αναφέρει η έκθεση.
Οι ερωτηθέντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, που κυμαίνονται από τους "καλωσορίζοντες τον Trump", οι οποίοι είναι πιο συνηθισμένοι στην Ινδία (75%), τη Ρωσία (38%), τη Νότια Αφρική (35%), την Κίνα (34%) και τη Βραζιλία (33%), έως τους "ποτέ Trump", που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (50%), την Ελβετία και την ΕΕ (28%).
Η αισιοδοξία για τη δεύτερη θητεία του Trump ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ινδία - όπου το 82% την είδε ως κάτι καλό για την ειρήνη στον κόσμο, το 84% ως κάτι καλό για τη χώρα τους και το 85% ως κάτι καλό για τους πολίτες των ΗΠΑ - και τη Σαουδική Αραβία (57%, 61% και 69% αντίστοιχα).
Μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων των ΗΠΑ, οι απαντήσεις ήταν πολύ διαφορετικές: το 22% στις 11 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 11% στη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο Trump θα ήταν καλός για τη χώρα τους, ενώ λίγο περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν θετικός για την ειρήνη.

Θα φέρει την ειρήνη

Μεγάλα ποσοστά σε αρκετές χώρες εκτιμούν επίσης ότι η επιστροφή του Trump κάνει πιο πιθανή την ειρήνη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας (65% και 62%), της Σαουδικής Αραβίας (62% και 54%), της Ρωσίας (61% και 41%) και της Κίνας (60% και 48%).


guardian2.JPG

Αποδυνάμωση της Δύσης

Οι Ουκρανοί ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί, με το 39% να πιστεύει ότι ο Trump θα βοηθήσει να έρθει η ειρήνη στη χώρα τους και το 35%  να εκτιμά ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό, ενώ στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα υπήρχε διάχυτος σκεπτικισμός αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει τη διαφορά.
Μόνο το 24% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 31% στη Νότια Κορέα και το 34% στις 11 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιστροφή του Trump θα κάνει πιο πιθανή την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ ακόμη λιγότεροι (16% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 25% στις 11 χώρες της ΕΕ και 19% στη Νότια Κορέα) πίστευαν ότι θα είχε αυτό το αποτέλεσμα στη Μέση Ανατολή.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστήριξαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν μια γενική "αποδυνάμωση της Δύσης" και την ανάδυση ενός πολύ πιο συναλλακτικού, à la carte κόσμου, επισημαίνοντας την ισχυρή αποδοχή σε πολλές χώρες της Ρωσίας ως συμμάχου ή απαραίτητου εταίρου.
Σύμφωνα με τον Guardian, παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Ινδών και των Κινέζων που θεωρούσαν τη Ρωσία σύμμαχο της χώρας τους είχε πράγματι αυξηθεί οριακά τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο μέσος όρος της γνώμης των ΗΠΑ για τη Ρωσία είχε επίσης βελτιωθεί.
Αντίθετα, μπροστά στην επιστροφή του Trump, μόλις ένας στους πέντε Ευρωπαίους (22%) δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ σύμμαχο, δηλαδή σημαντικά λιγότεροι από το 31% που το έκαναν πριν από δύο χρόνια, και οι μισοί από το σχετικά αμετάβλητο ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούσαν την ΕΕ σύμμαχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania