Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να χάνουν έδαφος από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες που επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση
Στις 7 Ιανουαρίου, η Ινδονησία έγινε επίσημα πλήρες μέλος των BRICS.
Με την προσθήκη της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο και της όγδοης μεγαλύτερης οικονομίας με βάση την αγοραστική δύναμη, το μπλοκ περιλαμβάνει τώρα περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής παραγωγής του από ό,τι το G7 - και πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.
Ο αριθμός των μελών της ομάδας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, και με περισσότερες χώρες να υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης -συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης- οι BRICS αναδείχθηκαν γρήγορα ως το πιο καυτό πολυμερές εισιτήριο στον κόσμο.
Δυτικοί αξιωματούχοι και σχολιαστές απέρριπταν επί μακρόν την ομάδα ως ένα αναποτελεσματικό συνονθύλευμα.
Νέα διεθνής τάξη
Είναι αλήθεια ότι, σε αντίθεση με την G7, τα μέλη του μπλοκ είναι διχασμένα, χωρίς κοινό πολιτικό σύστημα ή γεωστρατηγικά συμφέροντα που να τα ενώνουν.
Όμως, όλο και περισσότερο, κάτι πέρα από τα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας παρακινεί τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να ενταχθούν στα BRICS: η κοινή επιθυμία να διαμορφώσουν μια διεθνή τάξη που δεν θα κυριαρχείται τόσο πολύ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Η απήχηση αυτού του οράματος και η δημοτικότητα των BRICS θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες και να ωθήσουν τους διαχειριστές της υφιστάμενης διεθνούς τάξης να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ώστε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στα ανερχόμενα έθνη του Παγκόσμιου Νότου. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να χάνουν έδαφος από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες που επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν, και ενδεχομένως να ξαναφτιάξουν, την παγκόσμια διακυβέρνηση σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, προειδοποιεί σε ανάλυσή του το World Politics Review.
Ορόσημο το 2025
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, εδώ και πολλά χρόνια, οι BRICS έχουν προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιθυμούν να χειραφετηθούν από τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές δομές που κυριαρχούνται από τη Δύση.
Το 2025, η συμμαχία θα μπορούσε να υποστεί έναν σημαντικό μετασχηματισμό, με τις επίσημες υποψηφιότητες είκοσι τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Τσαντ, Κολομβία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Ονδούρα, Λάος, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μιανμάρ, Νικαράγουα, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σενεγάλη, Νότιο Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.
Η κινητοποίηση αυτή αντανακλά την κοινή βούληση αυτών των εθνών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο εκλαμβάνεται ως μέσο οικονομικής κυριαρχίας.
Η ένταξή τους στις BRICS αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχύσουν την οικονομική τους κυριαρχία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες εμπορικές δυναμικές. Μέσω της υιοθέτησης συστημάτων που ευνοούν τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα, οι χώρες αυτές ελπίζουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του δολαρίου.
Επιπλέον, μπορούν να εδραιώσουν τις συναλλαγές τους με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
Αυτή η δυνητική διεύρυνση των BRICS καταδεικνύει έτσι μια ενεργή αναζήτηση για πιο περιεκτικές και διαφοροποιημένες οικονομικές ισορροπίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών