Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως θα κινηθούν χρυσός, νομίσματα και εμπορεύματα το 2011;

Πως θα κινηθούν  χρυσός, νομίσματα και εμπορεύματα το 2011;
Προβληματισμένοι φαίνεται ότι είναι οι επενδυτές για το νέο έτος. Τα ασταθή νομίσματα και οι άστατες αγορές προκαλούν τρόμο στους επενδυτικούς κύκλους, στους οποίους «ξεσπά» μπαράζ προβλέψεων.
Ο Dennis Gartman, εκδότης του "The Gartman Letter", με τριακονταετή εμπειρία στον εμπορικό χώρο, μοιράζεται μαζί μας το δικό του TOP 3 για τις κορυφαίες επενδύσεις του 2011.

1.    ΧΡΥΣΟΣ:
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. «Ο χρυσός είναι ψυχολογικό εμπόρευμα. Όσο οι επενδυτές πιστεύουν ότι έχει αξία, τόσο θα διαγράφει κέρδη», επισημαίνει ο Gartman. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι Κινέζοι περιορίζουν την κατοχή τους σε ευρώ και αυξάνουν εκείνη του χρυσού, προσθέτοντας ότι το μέταλλο έχει γίνει το δεύτερο ή τρίτο εξασφαλισμένο «συνάλλαγμα».

2.    ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ:
Αναγνωρίζοντας τη σταδιακή αποδυνάμωση του νομίσματος της Ευρωζώνης, ο Gartman προτρέπει τους επενδυτές να στραφούν στο νόμισμα της Αυστραλίας. Πράγματι, το ευρώ έχει μπει σε τροχιά απωλειών, στον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το δολάριο των ΗΠΑ προβλέπεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω, εφόσον οι επενδυτικοί κύκλοι προβλέπουν ραγδαία στροφή στο χρυσό. Δεδομένου, ότι η ευρωπαϊκή αγορά ταλανίζεται από την κρίση, «είναι πιθανό το νόμισμα της Αυστραλίας να διαγράψει σημαντικά κέρδη το 2011», επισημαίνει ο Gartman.

3.    ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:
Στα αγροτικά εμπορεύματα βασίζει τις προβλέψεις του ο Gartman. «Το 2011 θα είναι η χρονιά του καλαμποκιού και της σόγιας, αφού θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις διεκδίκησης από τους επενδυτές», προσθέτει. Λόγω της εξάντλησης αποθεμάτων φασολιών στην Κίνα, ο ίδιος πιστεύει ότι θα διαμορφώσουν κέρδη μέσα στο επόμενο έτος. Ωστόσο, κρατάει κάποιες επιφυλάξεις για το σιτάρι.

Άλλοι επενδυτές, ωστόσο, όπως ο Joe Terranova, προτρέπουν να στραφούμε στο πετρέλαιο, επισημαίνοντας, όμως, και αυτός τον κυρίαρχο ρόλο της Κίνας στη διαμόρφωση της αγοράς για το 2011...

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης