Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πτώση του ευρώ σώζει το δολάριο

tags :
Η πτώση του ευρώ σώζει το δολάριο
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η τάση στις αγορές συναλλάγματος ήταν η αποδυνάμωση του δολαρίου. Ο λόγος για τη διολίσθηση του δολαρίου ήταν η επανάληψη της νομισματικής πολιτικής χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο στη μέση του Οκτωβρίου, η κατάρρευση του δολαρίου σταμάτησε, καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη αναβίωσε μετά από έξι μήνες, απειλώντας ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Το ευρώ να υποχωρεί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες σε 1,32 δολ. από 1,42 δολ. με τους επενδυτές να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο.
Η ανάκαμψη του δολαρίου, κυρίως έναντι του ευρώ, συμπίπτει ακριβώς με την επανεμφάνιση του ευρωπαϊκού προβλήματος του χρέους. Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Επαναλήφθηκε δηλαδή αυτό που έγινε και τους πρώτους έξι μήνες του έτους, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, όταν και το δολάριο επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση δημοσίου χρέους.
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΗΠΑ. Αν και το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά τον τελευταίο μήνα, δεν είναι λόγω των προσδοκιών για θετικά οικονομικά αποτελέσματα από τη νέα πολιτική Fed. Η ανεργία παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 9,5%, ενώ και η πτώση των τιμών των ακινήτων δεν ανεστάλη.
Άλλωστε και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε άρθρο στην Washington Post, Sheila Bair, προειδοποίησε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για τη μείωση του χρέους της προκειμένου να αποτρέψει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον.
Το ομοσπονδιακό χρέος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε περίπου 14 τρισ. δολ. ως αποτέλεσμα τόσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και της "απροθυμίας της κυβέρνησης για πολλά χρόνια να κάνει τις σκληρές επιλογές που είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγήσει το μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό έλλειμμα".
Αυτός ο γύρος QE έχει επίσης αποσταθεροποιητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Θα υπονομεύσει την άποψη των ΗΠΑ ότι η Κίνα είναι επικεφαλής βραχίονα νόμισμα του κόσμου, αν και η Κίνα σίγουρα χειραγωγήσουν το γουάν. Με το 70% των δανειακών υποχρεώσεων που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών να ωριμάζει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η διάβρωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης