Η μόνη διαφορά μεταξύ του πετρελαίου και κάθε άλλου φυσικού πόρου είναι ότι το πετρέλαιο αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο κόσμος καταναλώνει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο ή από τα παράγωγά του.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συχνά δυσανάλογη γεωπολιτική και οικονομική δύναμη.
Σύμφωνα με τη στατιστική επιθεώρηση της BP για το World Energy 2020, 14 χώρες διαθέτουν το 93,5% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι χώρες αυτής της λίστας εκτείνονται σε πέντε ηπείρους και ελέγχουν από 25,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έως 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, ανά χώρα
Στο τέλος του 2019, ο κόσμος είχε 1,73 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι 14 χώρες με ποσοστό τουλάχιστον 1% επί των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου.
Φυσικά, μερικές χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες.
Η Βενεζουέλα είναι η κορυφαία χώρα όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, με πάνω από 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία είναι στη δεύτερη θέση με 298 δισεκατομμύρια βαρέλια και ο Καναδάς τρίτος με 170 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Αποθέματα πετρελαίου έναντι παραγωγής πετρελαίου
Μια χώρα με μεγάλα αποθέματα δεν σημαίνει πάντα ισχυρή παραγωγή πετρελαίου.
Τα αποθέματα χρησιμεύουν ως εκτίμηση της ποσότητας του οικονομικά ανακτήσιμου αργού πετρελαίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτά τα αποθεματικά πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής υπό τους τρέχοντες τεχνολογικούς περιορισμούς.
Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο των αποθεμάτων πετρελαίου, κατατάσσονται στις υψηλές θέσεις όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.
Πάνω από 95 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου παρήχθησαν παγκοσμίως, σε καθημερινή βάση, το 2019, και οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, αντίστοιχα.
Ανάπτυξη αποθεμάτων
Η Βενεζουέλα υπήρξε από καιρό παραγωγός πετρελαίου με μεγάλη οικονομική εξάρτηση από τις εξαγωγές.
Ωστόσο, το 2011, το υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων, καθώς πιστοποιήθηκε η άμμος πετρελαίου στην επικράτεια της ζώνης Orinoco.
Μεταξύ του 2005 και του 2015, η Βενεζουέλα «πήδηξε» από την πέμπτη στον κόσμο στην πρώτη θέση, καθώς εντοπίστηκαν σχεδόν 200 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου.
Ως αποτέλεσμα, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2011.
Το 2002, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Καναδά αυξήθηκαν από 5 δισεκατομμύρια σε 180 δισεκατομμύρια βαρέλια, με βάση νέες εκτιμήσεις πετρελαίου.
Ο Καναδάς διαθέτει σχεδόν το 10% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως (170 δισεκατομμύρια βαρέλια), με περίπου 166,3 δισεκατομμύρια να βρίσκονται στην άμμο πετρελαίου της Αλμπέρτα και το υπόλοιπο σε συμβατικά και υπεράκτια κοιτάσματα.
Μεγάλα αποθέματα στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός παραγωγών πετρελαίου που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας.
Η πλειονότητα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
Aποτελούμενος από 14 κράτη μέλη, κατέχει σχεδόν το 70% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.
Περιφερειακές εξελίξεις
Αν και τα περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο θεωρούνταν ιστορικά ως κεντρικά στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το μερίδιό τους στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχει μειωθεί, από πάνω από 60% το 1992 σε περίπου 48% το 2019.
Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της πτώσης ήταν η συνεχής παραγωγή πετρελαίου και τα μεγαλύτερα αποθέματα ανακαλύφθηκαν στην Αμερική. Μέχρι το 2012, το μερίδιο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είχε υπερδιπλασιαστεί και παρέμεινε μόλις κάτω από το 20% τα τελευταία χρόνια.
Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση πετρελαίου προς την πράσινη ενέργεια και την ηλεκτροδότηση, αυτά τα αποθέματα μπορεί να μην έχουν σημασία τόσο στο μέλλον όσο κάποτε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών