![Καπέλο 110 ευρώ ανά Mwh από τους εγχώριους παραγωγούς στο φυσικό αέριο - Διεθνής τιμή 90 ευρώ, ελληνική τιμή 200 ευρώ](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/c27cdf9bf5a059386d4bb6032e3e097e_XL.jpg)
γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
«Προσκέφαλο ή πιο απλά μαξιλαράκι» για τη ΔΕΗ φτιάχνει η κυβέρνηση μέσα από το νέο μοντέλο τιμολόγησης της ενέργειας για την ελάφρυνση των νοικοκυριών διότι βρισκόμαστε σε προεκλογικό έτος και το σχέδιο έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο του 2023.
Στα σχέδια της κυβέρνησης πρωτίστως είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών και δευτερεύοντος να μην πλήξη τους παραγωγούς ενέργειας , όπως και τον μεγαλύτερο παίκτη που είναι η ΔΕΗ στο τομέα της παραγωγής όπως και στην προμήθεια.
Το τελικό κείμενο τιμολόγησης για τα νοικοκυριά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 140 ευρώ ανά Mwh όταν σήμερα ο καταναλωτής πληρώνει από την τσέπη του προς 300 ευρώ την Mwh. Θα πρόκειται για γενναία μείωση των τιμολογίων ρεύματος αλλά έμμεσα θα το χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Το κόστος της Mwh ανά μείγμα παραγωγής
Το κόστος των μονάδων φυσικού αερίου υπολογίζεται προς 250 ευρώ ανά Mwh όταν η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά των TTF της Ολλανδίας κινείται κάτω από τα 90 ευρώ ανά Mwh και συγκεκριμένα χθeς ήταν στα 86,88 ευρώ ανά Mwh.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου την ημέρα της πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εκτινάχθηκε στα 133,04 ευρώ. Το ράλι ανόδου κορυφώθηκε στις 7 Μαρτίου που έφτασε τα 228,5 ευρώ ανά Mwh .
Μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου αρχίζει η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου μέχρι σήμερα υποχωρώντας αισθητά κάτω από τα 100 ευρώ.
Η τιμή του φυσικού αέριο έχει μειωθεί κατά 66% από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου ενώ η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ.
Για σήμερα το κόστος ενέργειας ανά Mwh στη χονδρική για τα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο κατά 6,49% στα 228,13 ευρώ και μία μέρα νωρίτερα ήταν στα 214,23 ευρώ ανά Mwh με άνοδο κατά 12,8%.
Η μέση τιμή στις χώρες της ΕΕ ήταν στα 210 ευρώ με την Ελλάδα να παραμένει στην κορυφή ως η πιο ακριβή χώρα.
Οι «ευχαριστημένοι» παραγωγοί ενέργειας
Οι παραγωγοί μονάδων φυσικού αερίου με το νέο μηχανισμό θα πληρώνονται προς 250 ευρώ ανά Mwh , οι λιγνιτικές μονάδες προς 140 ευρώ ανά Mwh ,οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ προς 90 ευρώ ανά Mwh όταν το κόστος των μονάδων φτάνει τα 3 ευρώ και οι μονάδες ΑΠΕ υπολογίζονται προς 90 ευρώ.
Το οικονομικό πλεόνασμα των ΑΠΕ πηγαίνει στο Ταμείο Πράσινης Μετάβασης και επιστρέφει στα νοικοκυριά ενώ το πλεόνασμα των άλλων μειγμάτων παραγωγής ενέργειας πηγαίνουν στα ταμεία των παραγωγών ενέργειας ως έσοδα.
Το κόστος θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση προτίθεται να πληρώνει το κόστος ενέργειας πάνω από τα 140 ευρώ. Τα επιπλέον κόστη των 110 ευρώ θα καλύπτονται εν μέρει από το Ταμείο Πράσινής Ανάπτυξης και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το μήνα και σε 12μηνη βάση ο λογαριασμός θα έχει ανέβει σε αρκετά δισ. ευρώ.
Παράδειγμα τον Απρίλιο καταναλώθηκαν 2.152.000 Mwh από τα νοικοκυριά. Με βάση τη χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενεργείας το κόστος της Mwh διαμορφώθηκε σε 266 ευρώ και το κόστος ανέρχεται σε 572.432.000 ευρώ.
Ωστόσο το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά ανέβηκε στα 680.032.000 ευρώ διότι μέχρι την τελική λιανική τιμή των προμηθευτών μεσολαβούν και άλλα πάγια κόστη όπως αυτό των απωλειών ενέργειας που είναι 30 ευρώ ανά Mwh.
Η τελική τιμή χρώσης των νοικοκυριών τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 310 ευρώ ανά Mwh από τους προμηθευτές ενέργειας.
Στην περίπτωση που είχαμε τον Απρίλιο το νέο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας τα νοικοκυριά θα πλήρωναν 301.280.000 ευρώ και υπόλοιπο ποσό των 271.152.000 ευρώ θα είχε καλυφθεί νε μέρει από το πλεόνασμα των ΑΠΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κάτω από 90 ευρώ ανά Mwh
Η οικονομική υποχρέωση του κράτους έναντι το παραγωγών οριστικοποιείται όταν καλύπτονται και τα υπόλοιπα κόστη μετά την χονδρεμπορική τιμή.
Παρότι η τιμή φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατά 66% το ΥΠΕΝ διαμορφώνει το νέο μοντέλο τιμολόγησης έτσι ώστε να μην είναι «παραπονούμενοι» οι παραγωγοί ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών όπως και ο αναπληρωτής λένε ότι τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης όταν θα διαθέτει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ το μήνα για να έχει πέντε ευχαριστημένους παραγωγούς ενέργειας όπως και τη ΔΕΗ που είναι ο πυλώνας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και ως προμηθευτής.
Μόνο τον Απρίλιο η κατανάλωση των νοικοκυριών σε Mwh από τη ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε 1.398.000 Mwh όταν ο δεύτερος προμηθευτής είχε 138.000 Mwh και ο τρίτος με 106.000 Mwh προς τα νοικοκυριά.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών