Το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream οδηγεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε νέο ράλι, με το κόστος να έχει εκτοξευθεί κατά 400% από τις αρχές του 2022, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι ο Nord Stream 1 δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει πλήρως εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου για το ολλανδικό TTF ενισχύεται +28% στα 274 ευρώ, ενώ νωρίτερα η άνοδος ξεπέρασε το 30%.
Σύμφωνα με το Reuters, οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν ήδη ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές κατά σχεδόν 400% τον τελευταίο χρόνο, στέλνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.
Η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αυτό που η Μόσχα έχει αποκαλέσει “οικονομικό πόλεμο” με τη Δύση για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις και τεχνικά ζητήματα για τις διακοπές του εφοδιασμού.
Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητας πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού TTF φυσικού αερίου να υποχωρήσουν περίπου 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.
Αλλά αφού η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών, λέγοντας ότι ανακάλυψε βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι τιμές αυξάνονται και πάλι.
Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών λιπασμάτων και αλουμινίου, να μειώσουν την παραγωγή τους και οδήγησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αντλήσουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά.
Ο αντίκτυπος της τελευταίας διακοπής θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές, δήλωσε ο Jacob Mandel, ανώτερος συνεργάτης για τα εμπορεύματα στην Aurora Energy Research.
"Η προσφορά είναι δύσκολο να βρεθεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί κάθε ποσότητηα φυσικού αερίου που δεν προέρχεται από τη Ρωσία", σημείωσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του προετοιμάζεται για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Γερμανία.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων για την αντιμετώπιση της μειωμένης προσφοράς. Η μετάβαση στο τρίτο στάδιο θα έβλεπε κάποια δελτία φυσικού αερίου για τη βιομηχανία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη δρομολόγησε γρήγορα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα, μεταβαίνοντας σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων και προωθώντας την ταχύτερη ανάπτυξη καθαρών ενεργειακών προμηθειών.
Η Γερμανία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να μπορέσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από παγκόσμιους προμηθευτές και να απομακρυνθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
"Υπάρχουν πολλά περιθώρια αντικατάστασης αυτού του (ρωσικού) φυσικού αερίου με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς το παρόν, αλλά όταν ο καιρός κρυώσει και η ζήτηση αρχίσει να αυξάνεται το χειμώνα στην Ευρώπη και την Ασία, υπάρχει μόνο τόση ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να εισάγει η Ευρώπη", δήλωσε ο Mandel.
Ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δήλωσε τον Αύγουστο ότι ακόμη και αν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν 100% γεμάτες, θα ήταν άδειες σε 2,5 μήνες, αν σταματούσαν εντελώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα πέτυχε πρόωρα τον στόχο να γεμίσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο κατά 80% έως τον Νοέμβριο.
Τα αποθέματα της ΕΕ είναι σήμερα γεμάτα κατά 81%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, με τα αποθέματα της Γερμανίας να είναι γεμάτα κατά 85%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών