Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ ως ο φθηνός πάροχος στα πράσινα τιμολόγια θα καθορίσει την επιδότηση και τον φόρο

Η ΔΕΗ ως ο φθηνός πάροχος στα πράσινα τιμολόγια θα καθορίσει την επιδότηση και τον φόρο
Οι υπολογισμοί ανεβάζουν την τιμή στα 0,17 τον Αύγουστο από 0,135 του Ιουλίου
Ο πιο φθηνός πάροχος του «πράσινου» τιμολογίου θα καθορίσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου όπως και το ύψος του φόρου – «τέλους» που επιβάλλει η κυβέρνηση στις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου.
Σε διάστημα 24 ωρών το κυβερνητικό μέτρο έγινε πιο ευδιάκριτο στο στάδιο της εφαρμογής του, το οποίο θα έχει αποτέλεσμα διότι η «συνταγή» θα προκύψει από τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών και τις τιμές που θα δώσουν στις αρχές Αυγούστου.
Τον Ιούλιο ο πιο φθηνός πάροχος ήταν η ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο δίνοντας ως τιμή τα 0,135,57 ευρώ ανά KWh, σύμφωνα με τον πίνακα της ΡΑΑΕΥ.
Η ποσοστιαία άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουλίου ανέρχεται στο 36% από τις 30 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου.
Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 134,47 ευρώ ανά MWh από 98, 89 ευρώ του Ιουνίου.

Πόσο θα ανέβει η τιμή του πράσινου τιμολογίου

Η επόμενη τιμή για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου της ΔΕΗ θα πρέπει να ανέβει στα 0,17 ευρώ ανά KWhδλδ ενισχυμένη κατά 0,035 λεπτά ανά KWh.
Η τιμή του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ θα πρέπει να ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh από 135 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο με βάση τη μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών του Ιουλίου ή από τα 0,135 ανά KWh στα 0,175 ευρ;V ανά KWH.
Με την ανακοίνωση της τιμής του πράσινου τιμολόγιο από τη ΔΕΗ το ΥΠΕΝ θα προσδιορίσει και το «τέλος» για τις μονάδες φυσικού αερίου.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση βάλει «φράγμα ανόδου» στην τιμή των 0,15 ευρώ ανά KWh θα πρέπει η επιδότηση να διαμορφωθεί στα 0,02 λεπτά ανά KWh διότι η προτεινόμενη τιμή του προμηθευτή θα είναι τα 0,17 ευρώ.
Η επιδότηση θα είναι ενιαία για το σύνολο των προμηθευτών ενέργειας ανεξάρτητα ποια τιμή θα έχει ανακοινώσει ο κάθε πάροχος.

Το ύψος της επιδότησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η κατανάλωση ενέργειας της Χαμηλής Τασης πέρυσι τον Αύγουστο ήταν 3.100.000.000 KWh.
Όταν η επιδότηση ανά KWh είναι 0,02 ευρώ το κόστος ξερνά τα 60 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΕΝ στη συνέχεια θα αναζητήσει το ποσό των 60 εκατ ευρώ με το «τέλος» το οποίο θα είναι σε ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι παραγωγική δυναμικότητα των θερμικών μονάδων ανά μήνα πλησιάζει τα 2,3 εκατομμύρια MWh, και για την συγκέντρωση του ποσού της επιδότησης θα απαιτηθεί τουλάχιστον 10 ευρώ ανά MWh με την προϋπόθεση ότι η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά MWh. Η οικονομική εξίσωση αν τροφοδοτηθεί με νέα δεδομένα και η επιδότηση πέσει στα 10 ευρώ ανά MWh ή 0,01 ανά KWh το τέλος μπορεί να μειωθεί στα 5 ευρώ ανά MWh.
Τέλος να σημειωθεί ότι χθες η τιμή της MWh ανήλθε στα 159,14 ευρώ αυξημένη κατά 3,37%. Οι ΑΠΕ έδωσαν 104.957 MWh και οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου 79.023 . Η κατώτερη τιμή ήταν τα 62,63 ευρώ και η ανώτερη τα 653,56 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης