Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεμογεννήτριες ή ερημοποίηση της Αργολίδας - Κάποιες παρατηρήσεις του Μαθηματικού Τόλη Κοΐνη

Ανεμογεννήτριες ή ερημοποίηση της Αργολίδας - Κάποιες παρατηρήσεις του Μαθηματικού Τόλη Κοΐνη
Ο κ. Κοΐνης ζητά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αναστείλει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και να αναθέσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο τη μελέτη των επιπτώσεων στο μικροκλίμα και τον υδροφόρο ορίζοντα της Αργολίδας
Τοποθετούνται νέες ανεμογεννήτριες στο Αρτεμίσιο.
Η περιβάλλουσα την Αργολική πεδιάδα κορυφογραμμή, που χαρακτηρίζει το τοπίο της περιοχής, θα γεμίσει με τα σιδερένια κέρατα.
Είναι κακό ή καλό;, αναρωτιέται ο Μαθηματικός στην περιοχή, Τόλης Κοΐνης.
Όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, μας λένε –και συμφωνούμε– πως πρέπει να αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μήπως όμως ο τρόπος που γίνεται αυτή η μετάβαση είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ;
Μήπως δημιουργεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα;
Κατά τους ίδιους που τα βάζουν (Μυτηλιναίο, Ρόκκα, Βόλτον, Τέρνα κ.λπ.) δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα και αυτά είναι φαντασιώσεις ψεκασμένων.

Τί άλλο να πουν;

Αυτοί κερδίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης δεν βγαίνει από την τσέπη τους αλλά από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους πληρώνουμε από την μια μεριά την επένδυση με τους φόρους μας (όλοι οι Ευρωπαίοι) και από την άλλη τους ξαναπληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πώς να μην τα βρίσκουν όλα τέλεια και …οικολογικά;

Όμως οι απλές παρατηρήσεις οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα:

1) Πρώτη παρατήρηση:Τα τελευταία χρόνια η ανομβρία στην Αργολίδα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια λάθος επέμβαση έχει γίνει στο μικροκλίμα της περιοχής.
Τα βαρομετρικά χαμηλά έρχονται στην Αργολίδα από Βορειοδυτικά Δλδ. από την περιοχή Γυμνού-Νεμέας. Αυτό διδάσκει η κλασσική μετεωρολογία, που θεωρούσε την κυκλοφορία των αερίων μαζών ως αποτέλεσμα της δράσης «Δυνάμεων Κοριόλις» λόγω της περιστροφής της γης.
Αυτή η θεωρία ισχύει, αλλά έχει εμπλουτιστεί και με τη μελέτη άλλων παραμέτρων, που μπορούν να εντοπιστούν στις αέριες μάζες.
Άρα τα σύννεφα έρχονται από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά και προκαλούν νότιους ανέμους πριν φτάσει το βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τον τόπο μας. Εάν οι νοτιάδες καταφέρουν να φέρουν νέφη, έχουμε βροχή. Τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα, περισσότερες βροχές και χιόνια έπεφταν όταν έφτανε το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού, ο «κυκλώνας».
Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την τοποθέτηση των ανεμογεννήτριων σε μια ημικυκλική κορυφογραμμή μέσου υψομέτρου 1000 μέτρων; Δεν πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά, σήμερα μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου;
Η «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» δεν είχε εντοπίσει τέτοια αλλαγή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου την ενέκρινε χωρίς καν να την μελετήσει. (Θα έλεγε «όχι» στον Μυτιληναίο, Ρόκκα, ΤΕΡΝΑ, ΒΟΛΤΟΝ κλπ.;;;)

2) Δεύτερη παρατήρηση: Δια γυμνού οφθαλμού έχουμε σαφή εικόνα της χιονοσκέπασης των βουνών που χωρίζουν την Αργολίδα με την Αρκαδία.
Στα σημεία που έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα στρώνεται ελάχιστο χιόνι και για πολύ μικρό διάστημα. Αντίθετα στα σημεία που δεν έχουν επέμβει οι εργολάβοι των ΑΠΕ, το χιόνι στρώνεται, όπως συνέβαινε αιώνες τώρα και παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δεδομένο ότι το χιόνι με το λιώσιμό του εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα της Αργολικής Πεδιάδας, εμείς στερούμε πηγές εμπλουτισμού των διαθέσιμων νερών για άρδευση και ύδρευση… με αντάλλαγμα περισσότερα κέρδη για τους Μυτιληναίο, Ρόκκα, ΤΕΡΝΑ, Βόλτον και τους Γερμανούς, Δανούς και Ολλανδούς κατασκευαστές αυτών των μηχανημάτων.

3) Το όμορφο φυσικό τοπίο, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο 4.000 ετών πολιτισμός της περιοχής μας, αλλοιώνεται.
Πιστεύουμε πως οι τουρίστες θα έρχονται για να θαυμάσουν τα σιδερένια κέρατα, που φυτέψαμε εμείς στα βουνά μας;

4) Έχει μελετηθεί η αλληλεπίδραση των αιολικών πάρκων, όταν βρίσκονται στο ίδιο ύψος σε παράλληλες γραμμές;
Μήπως οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» δεν τις είχαν πάρει υπόψη τους; Τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η ύπαρξη ζεύγους παράλληλων αιολικών πάρκων στη διαδικασία συμπύκνωσης σταγονιδίων από τους υδρατμούς που μεταφέρουν οι αέριες μάζες;

Θα με ρωτήσεις: Κάνεις τον επιστήμονα και έβγαλες συμπεράσματα;

Όχι, γιατί οι γνώσεις μου από Μετεωρολογία είναι προ 50 ετών… δεν τις έχω φρεσκάρει.
Για αυτό ζητάω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αναστείλει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και να αναθέσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο τη μελέτη των επιπτώσεων στο μικροκλίμα και τον υδροφόρο ορίζοντα της Αργολίδας.
Είμαι βέβαιος ότι η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών οδηγεί πιο γρήγορα στην ερημοποίηση της Αργολίδας (και σε ό,τι σημαίνει αυτό για μας και τα παιδιά μας), καταλήγει ο κ. Κοΐνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania