Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ - Οι επόμενες κινήσεις... μέχρι τον διεθνή διαγωνισμό

tags :
Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ - Οι επόμενες κινήσεις... μέχρι τον διεθνή διαγωνισμό
Ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα αναμένεται να είναι η διαδικασία διαχωρισμού της "μικρής" ΔΕΗ από τη "μεγάλη"
Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή" ΔΕΗ ξεκινά, ουσιαστικά, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, μέσω της προκήρυξης ενός διεθνούς διαγωνισμού μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά όχι νωρίτερα από τα τέλη του 2015 ή αρχές 2016.
Ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά τη νέα εταιρεία, η οποία θα διαθέτει παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.
Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW).
Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία θα ανήκουν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.

Ο διαχωρισμός της νέας εταιρείας
Ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα αναμένεται να είναι η διαδικασία διαχωρισμού της "μικρής" ΔΕΗ από τη "μεγάλη" καθώς θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που θα εισφερθούν, φορολογικοί έλεγχοι και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών, καθώς και διαχωρισμός των περίπου 2 εκατ. πελατών οι οποίοι υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες θα φύγουν από τη ΔΕΗ.
Μετά την απόσχιση, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που σήμερα είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 17%, το Δημόσιο με 34,12%, το fund Silchester με 13,80%, η Fidelity με 5% και το ευρύ επενδυτικό κοινό με 30%.
Μετά και την έγκριση της γενικής συνέλευσης θα ακολουθήσει ο διεθνής διαγωνισμός και η ανάδειξη του πλειοδότη, ενώ το τίμημα όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 1,5 δισ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα στην αγορά ενέργειας
Εκείνο που πλέον γίνεται σαφές στην αγορά ενέργειας είναι ότι μετά την πώληση της "μικρής" ΔΕΗ σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες και τα νερά. Αυτό αποτελεί και το κρίσιμο θέμα, καθώς σήμερα η ιδιωτική παραγωγή ενέργειας στηρίζεται μόνο στο φυσικό αέριο.
Όμως, όπως επισημαίνει και ο Αντώνης Κοντολέων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η δημιουργία της "μικρής" ΔΕΗ δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει ανταγωνιστική αγορά, καθώς η ύπαρξη δύο ολιγοπωλίων δεν εξασφαλίζει κατ' ανάγκη ανταγωνισμό.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση λήψη μέτρων αλλαγής του μοντέλου αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής του ρεύματος και θα λειτουργήσει επ' ωφελεία όλων των καταναλωτών.
Τη στιγμή μάλιστα που ο ιδιώτης που θα αγοράσει τη "μικρή" ΔΕΗ δεν δεσμεύεται για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των παλαιών και αντιοικονομικών μονάδων, παρά μόνο στον βαθμό που θα υποχρεωθεί από τον ανταγωνισμό.
Με ανταγωνιστή τη ΔΕΗ, δεν έχει κίνητρο να προχωρήσει σε επενδύσεις πέραν όσων απαιτούνται για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης