Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πυκνώνει η ασφυξία στην αγορά - Ρήτρες αλλαγής νομίσματος βάζουν οι ξένοι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Πυκνώνει η ασφυξία στην αγορά - Ρήτρες αλλαγής νομίσματος βάζουν οι ξένοι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί και η κατανάλωση
Ολοένα και πυκνώνει η οικονομική ασφυξία που πλήττει την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι προμηθευτές στις παραγγελίες τους, σε μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα "ρήτρα αλλαγής νομίσματος".
Την είδηση επιβεβαιώνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας σνακ στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Είναι γεγονός ότι τα πράγματα στο εμπόριο έχουν αγριέψει πολύ.
Ιδίως οι ξένοι είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι στις συναλλαγές τους με τους Έλληνες πελάτες τους.
Πλέον στις παραγγελίες τους με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν απαιτήσει να μπαίνει και ρήτρα αλλαγής νομίσματος, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους ακόμη και αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ".
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως η πιστωτική ασφυξία του 2012, που προκάλεσε ισχυρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς σε μεγάλους ομίλους και οδήγησε σε λουκέτο δεκάδες μικρότερους, βρίσκεται προ των πυλών.
Στάση αναμονής τηρούν και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με αρκετές από αυτές να παγώνουν τις αυξήσεις που είχαν προγραμματίσει στους μισθούς των εργαζομένων τους αλλά και το επενδυτικό πλάνο που είχαν εκπονήσει... μέχρι νεωτέρας.
Η αβεβαιότητα, όμως, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην πίστωση των επιχειρήσεων αλλά και στους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις αγορές τους.
Επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κατανάλωση, αφού τα νοικοκυριά λόγω της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αλλά και λόγω του μετέπειτα ρευστού πολιτικού σκηνικού, έχουν περιοριστεί στις άκρως απαραίτητες προμήθειες για τη διαβίωσή τους.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες, όπως και οι καταναλωτές, έπρεπε να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ερμητικά κλειστή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης