Τελευταία Νέα
Gun Room

Alchemy Custom Weapons πιστόλι Μ45 (MEU-SOC)

Alchemy Custom Weapons πιστόλι Μ45 (MEU-SOC)
Το Colt M1911 σχεδιάστηκε πριν 114 χρόνια
Μας φέρνει στην ιδέα των “Resto-mods”, δηλαδή πιστολιών που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές και αισθητική με σύγχρονες λειτουργικές παρεμβάσεις

Χρονομηχανή

Μερικά αντικείμενα έχουν τη δυνατότητα να μας μεταφέρουν στο χρόνο, Ή ορθότερα αυτά τα ίδια τον διαπερνούν. Το Colt M1911 σχεδιάστηκε πριν 114 χρόνια. Προερχόμενο από την εποχή του τηλέγραφου και του διπλάνου, παραμένει σήμερα απόλυτα ικανό να εκπληρώσει το σκοπό του. Οι αμερικανοί πεζοναύτες τα διατήρησαν σε υπηρεσία μέχρι το 2019, στις ειδικές μονάδες που προστατεύουν το Στόλο και αναλαμβάνουν αντιτρομοκρατικές αποστολές.
2_232.jpg

Ο Αλχημιστής

Ο Rob Schauland (Ρομπ Σχόλαντ) μαθήτευσε στο εργαστήριο ειδικευμένων κατασκευών της Springfield Armory (γνωστό ως Custom Shop). Υπό την επίβλεψη του Dave Williams έμαθε να διορθώνει τις ατέλειες σκελετών μαζικής παραγωγής, να ταιριάζει εξατομικευμένες αγωνιστικές κάνες σε κλείστρα και να δημιουργεί πιστόλια που περνούν τα τεστ αντοχής του FBI και των Πεζοναυτών. Από εκεί μεταπήδησε στο εργαστήριο του Les Baer, ίσως του μεγαλύτερου εν ζωή κατασκευαστή σκοπευτικών Μ1911. Μετά από δύο δεκαετίες εμπειρίας αποφάσισε να χαράξει το δικό του δρόμο, δημιουργώντας την Alchemy Custom Weaponry (ACW). Αρχικά δούλευε μόνος του, προσωπικά σε κάθε πιστόλι και η λίστα αναμονής των πελατών ξεπερνούσε τα δύο χρόνια. Η προϋπηρεσία του επέτρεψε να φτιάχνει όπλα που συνδυάζουν την πρακτικότητα της οπλοφορίας για “κοινωνικούς σκοπούς” με την ακρίβεια των αγωνιστικών. Η ποιότητα της δουλειάς του τράβηξε το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της CABOT Guns, της μοναδικής εταιρείας που έχει φτιάξει πιστόλια από “αστρόλιθο” και οι τιμές της ξεκινούσαν από τις 20.000 δολλάρια. Θέλοντας να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, εξαγόρασε την ACW με τη συμφωνία να παραμείνει ο Rob Schauland επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος. Η εισροή χρήματος και ταλέντων λειτούργησε αμφίδρομα. Σύντομα η Cabot απέκτησε γκάμα χειροποίητων πιστολιών που κοστίζουν 5.000-7.000 δολλάρια και η Alchemy άρχισε να επεκτείνει τις σειρές όπλων που μπορούσαν να φτιάξουν. Και αυτό μας φέρνει στην ιδέα των “Resto-mods”, δηλαδή πιστολιών που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές και αισθητική με σύγχρονες λειτουργικές παρεμβάσεις. Για το 2024 η ACW δημιούργησε το Μ45 MEU-SOC, που αποδίδει τιμή στα πιστόλια των πεζοναυτών.

4_188.jpg

Τα αυθεντικά Μ45

To 1986 το οπλουργικό κέντρο Πεζοναυτών (PWS) άρχισε να τροποποιεί υπάρχοντα πιστόλια Μ1911 για χρήση από τις ομάδες αναγνώρισης (Force Recon). Επέλεγαν σκελετούς από το απόθεμα (από την περίοδο 1940-1950) και τους ταίριαζαν σε κλείστρα σύγχρονης κατασκευής από την Springfield Armory. Εφάρμοζαν αγωνιστικές κάνες της Bar-Sto (τις οποίες “μαύριζαν” ωστε να μην αντανακλούν φώς). Τα απάρτια του μηχανισμού πυρός προέρχονταν από κορυφαίους κατασκευαστές όπως Videcky, Wilson Combat, King’s, κ.α. Οι οπλουργοί προσάρμοζαν αμφιδέξιες αγωνιστικές ασφάλειες και μια πεπλατυσμένη ράχη λαβής που μετριάζει την ανάκρουση. Τα στρατιωτικά στόχαστρα αντικαθιστώνταν από χειροποίητα, φτιαγμένα για ταχύτερη σκόπευση. Οι λαβές αλλάζονταν με λαστιχένιες τις Pachmayr που περικλείουν το εμπρός μέρος. Τέλος, τα όπλα διατηρούσαν τους κρίκους πρόσδεσης, ώστε να δένονται με ιμάντα πάνω στο σώμα των πεζοναυτών και να μη χάνονται στη θάλασσα. Επειδή τα όπλα αυτά ταιριάζονταν από διαφορετικά ανταλλακτικά, οι οπλουργοί σφράγιζαν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού σειράς στις ασφάλειες, το κλείστρο και την κάνη για να τα ελέγχουν κατά τη διάρκεια των κύκλων συντήρησης.
Η κατασκευή αυτών των χειροποίητων όπλων τερματίστηκε στη δεκαετία του 2010, όταν αποφασίστηκε η αγορά έτοιμων Μ45Α1 (Colt Rail Gun) από το εμπόριο.

1_144.jpg

Φόρος Τιμής

Η Alchemy ξεκινά με ένα σύγχρονο σκελετό και κλείστρο δικής της παραγωγής πλήρους μεγέθους. Οι χαρακιές όπλισης στο κλείστρο έχουν την κάθετη και πυκνή διάταξη των όπλων του 1940. Στα αυθεντικά Μ45 η μπροστινή ακίδα ήταν καρφωμένη στη θέση της και το πίσω σκόπευτρο ήταν ιδιοκατασκευή. Στο σημερινό χρησιμοποιείται η πολύ ανώτερη ακίδα Novak και το “ρετρό” κλισιοσκόπιο της Harrison που ταιριάζει στο ύφος της κατασκευής. Τα χαράσσουν για μείωση της ανάκλασης του φωτός. Τοποθετούν μια αγωνιστική ράχη λαβής που διευκολύνει το κράτημα και τις αυθεντικές λαβές Pachmayr.
Το πιστόλι παρόλα αυτά δεν είναι “κλώνος” τον στρατιωτικών όπλων του παρελθόντος, αλλά μάλλον ένα βελτιωμένο υπόδειγμα που ασπάζεται το πνεύμα της αρχικής κατασκευής. Αν μη τι άλλο, τα απάρτια είναι υψηλότερης ποιότητας και η μεταλουργία του 2024 απέχει… έτη φωτός από αυτό που ήταν εφικτό πριν 30-40 χρόνια. Για παράδειγμα, η εφαρμογή κάνης, κλείστρου και κάνης επιτρέπει ακρίβεια 4 εκατοστών στα 25 μέτρα. Αντί για στρατιωτική φωσφάτωση, που βασίζεται σε χημική οξείδωση το σημερινό Μ45 χρησιμοποιεί επίστρωση DLC. Όχι μόνο σφραγίζει τους πόρους του ατσαλιού, αλλά λειτουργεί ως λίπανση για τα κινητά μέρη.
Η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι εξαιρετική. Για λόγους αυθεντικότητας αντέγραψαν το σχήμα της αμφιδέξιας ασφάλειας “King’s” που δε παράγεται πλέον και τη ρυθμιζόμενη σκανδάλη Videcky, τα δύο πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πιστολιών που τροποποιούσαν οι Πεζοναύτες. Ακόμη και στη σήμανση χρησιμοποιούν ίδιου τύπου γραμματοσειρά με εκείνη που βλέπουμε στα όπλα του 1980 και σφραγίζουν τα τελευταία ψηφία του σειρικού αριθμού πάνω στις ασφάλειες και το κλείστρο.
Πρόκειται για μία υπέροχη αναπαράσταση ενός από τα εμβληματικότερα στρατιωτικά πιστόλια του παρελθόντος και συνάμα ένα σύγχρονο όπλο άμυνας και σκοποβολής. Δυστυχώς υπάρχουν δύο μόνο προβλήματα στην απόκτηση του: H Alchemy θα κατασκευάσει για το 2025 μόνο 25 αντίγραφα… και είναι όλα ήδη αγορασμένα προς 4.750 δολλάρια!

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης