Η ιστορία του πετρελαίου - Βιομηχανική επανάσταση, κρίσεις, πόλεμοι και οι «Επτά αδελφές»

Η ιστορία του πετρελαίου - Βιομηχανική επανάσταση, κρίσεις, πόλεμοι και οι «Επτά αδελφές»
Η πλήρης ιστορία των πετρελαϊκών αγορών
Όπως και τα περισσότερα άλλα εμπορεύματα στις αγορές, οι τιμές του αργού πετρελαίου γνώρισαν συνηθισμένες εναλλαγές τιμών μεταξύ περιόδων μεγάλης έλλειψης, υψηλής ζήτησης και υψηλών τιμών και περιόδων υπερπροσφοράς, χαμηλής ζήτησης και υποβαθμισμένων τιμών.
Οι λεγόμενοι «Κύκλοι Τιμών» του αργού πετρελαίου τείνουν να διαρκούν αρκετά χρόνια, ανάλογα με μεταβλητές όπως η ζήτηση πετρελαίου, ο όγκος της προσφοράς πετρελαίου, η επεξεργασία και η πώληση από τους μεγάλους παραγωγούς.
Από τις πρώτες ημέρες της εμπορικής παραγωγής στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, αυτές οι διακυμάνσεις των τιμών προκλήθηκαν από οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις και αλλαγές στο πετρελαϊκό κλάδο και εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές σήμερα.

Ιστορικό τιμών αργού πετρελαίου: 1861-Παρούσα1800-1869: Πρώιμη βιομηχανία μαύρου χρυσού

Η σύγχρονη βιομηχανία πετρελαίου ανιχνεύει τις ρίζες της στο Μπακού, όπου το πρώτο εμπορικό διυλιστήριο ιδρύθηκε το 1837 για να διυλίσει πετρέλαιο σε παραφίνη για σκοπούς θέρμανσης και φωτισμού.
Οι πρώτες σύγχρονες πετρελαιοπηγές δημιουργήθηκαν στο Μπακού το 1846 και έφταναν σε βάθος 21 μέτρων.
Το κοίτασμα πετρελαίου αποτελούσε περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα περισσότερα κοιτάσματα βρίσκονταν στην Περσία (σημερινό Ιράν).
Αρκετές εμπορικές πετρελαιοπηγές ακολούθησαν σύντομα:

Πολωνία - 1854
Βουκουρέστι, Ρουμανία - 1857
Οντάριο, Καναδάς - 1858
Πενσυλβάνια, ΗΠΑ - 1859

Η Πενσυλβάνια ήταν το επίκεντρο του πρώτου «πυρετού» του μαύρου χρυσού, παράγοντας σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Οι τιμές εκτοξεύτηκαν γρήγορα από τα 0,49 δολάρια το βαρέλι το 1861 σε 6,59 δολάρια το βαρέλι το 1865, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια άνοδο 1.245% σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών.

1870-1913: Η βιομηχανική επανάσταση

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η σύγχρονη πετρελαϊκή βιομηχανία απογειώθηκε μόνο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τη δημιουργία του σχεδίου Marshall - μέρος της οποίας ήταν συμφωνία για τιμή Free On Board για όλους τους παίκτες - άλλοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της εταιρίας Standard Oil Co από τον John D . Το Rockefeller το 1870 στο Οχάιο ήταν το αληθινό έναυσμα για τη βιομηχανία.
Η Standard Oil αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τις επόμενες δύο δεκαετίες, μειώνοντας τις τιμές και εξαγοράζοντας τον ανταγωνισμό.
Η εταιρεία ήταν τόσο πετυχημένη ώστε να ελέγχει σχεδόν το 90% του εξευγενισμένου πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1890.
Καθώς η παραγωγή συνέχισε να επεκτείνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από κατά μέσο όρο 2,56 δολάρια το βαρέλι το 1876 σε μόλις 0,56 δολάρια το 1892.
Αυτό επιταχύνθηκε περαιτέρω με την κυκλοφορία των πρώτων εμπορικών αυτοκινήτων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ το 1896, μια τεχνολογική επανάσταση που θα οδηγούσε σε πρωτοφανή ανάπτυξη τη βιομηχανία πετρελαίου.

1901-1911: Άνοδος των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών

Πολλές από τις σύγχρονες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μπορούν να εντοπίσουν την προέλευσή τους στις αρχές του 20ου αιώνα.
 Η ανακάλυψη του πετρελαίου στο Spindletop του Τέξας οδήγησε στη δημιουργία της Texaco και της Gulf Oil το 1901.
 Η αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση οδήγησε τη Shell και τη Royal Dutch να συγχωνευθούν το 1907 για να σχηματίσουν τη Royal Dutch/Shell.
 Η BP, γνωστή ως ΑAnglo-Persian Oil Company, ιδρύθηκε το 1908 μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στο Ιράν.
 Η Chevron, η Exxon και η Mobil (τώρα Exxon Mobil) δημιουργήθηκαν το 1911 μετά τη διάσπαση της Standard Oil Co μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Οι επτά μεγάλες εταιρείες πετρελαίου συνέχισαν να ελέγχουν το 85% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου κατά τη διάρκεια των χρυσών ετών τους στη δεκαετία του 1970.

1914-1949: Ανακαλύψεις πετρελαίου, πόλεμοι, κρίσεις

Η ανακάλυψη πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα το 1912 θεωρείται σημαντικό ορόσημο για την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, επειδή η περιοχή μεγάλωσε για να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα.
Συγκεκριμένα, έγινε επίσης το σημείο διακανονισμού για την τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), ένα κορυφαίο παγκόσμιο δείκτη τιμών πετρελαίου.
Οι επόμενες τέσσερις δεκαετίες ήταν μια ταραγμένη περίοδος που χαρακτηρίστηκε από μια σειρά μεγάλων πολέμων και οικονομικών κρίσεων, οι οποίες θα επηρέαζαν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.
Πρώτα ή ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) ο οποίος οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο η οποία  που υπερδιπλασίασε τις τιμές του πετρελαίου από 0,81 δολάρια ανά βαρέλι το 1914 σε 1,98 δολάρια μέχρι το τέλος του πολέμου.
Η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και μετά τον πόλεμο που τελείωσε κυρίως λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας του αυτοκινήτου και της έλλειψης βενζίνης στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Αρχικά, οι τιμές αυξήθηκαν στα 3,07 δολάρια το βαρέλι πριν υποχωρήσουν και σταθεροποιούν περίπου 1,61 δολάρια το βαρέλει καθώς η παραγωγή αυξήθηκε.
Εκείνη την περίοδο, οι εταιρείες πετρελαίου άρχισαν να ερευνούν άλλες εφαρμογές για το εμπόρευμα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής παραγωγής πλαστικών.
Ωστόσο, οι τιμές παρέμειναν σχετικά χαμηλές παρά την αυξημένη ζήτηση που δημιουργήθηκε από αυτές τις εφαρμογές, κυρίως λόγω του συνδυασμού σκληρού ανταγωνισμού και άφθονης προσφοράς.
Εν τω μεταξύ, μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου σε άλλες περιοχές  συνέχισαν να κρατούν τις αγορές γεμάτες με το εμπόρευμα συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, του Ιράκ, της ΕΣΣΔ, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου του Μεξικού.
Η ανακάλυψη πετρελαίου στο Ανατολικό Τέξας το 1930 ήταν ένα από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της περιόδου αυτής, επειδή βοήθησε στη δημιουργία ενός γλουτένιου πετρελαίου που συνέπεσε με τη Μεγάλη Ύφεση που κατά συνέπεια συνέθλιψε τις τιμές από 1,19 δολάρια/βαρέλι το 1930 σε 0,65 δολάρια/βαρέλια το 1931.
Χρειάστηκε η παρέμβαση της Texas Railroad Commission, η οποία επέβαλε ποσοστώσεις παραγωγής για τη σταθεροποίηση των τιμών και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων.
Ακριβώς όπως έγινε και στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 συνέβαλε επίσης στην αύξηση της ζήτησης και των τιμών.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο έντονο αυτή τη φορά λόγω της ευημερίας της παγκόσμιας προσφοράς.
Παρ 'όλα αυτά, ο πόλεμος έκανε τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ελέγχου των αποθεμάτων και θα έδειχνε σαφώς στις ενέργειές τους τις επόμενες δύο δεκαετίες.

1950-2003: Μάχη για τον έλεγχο της παραγωγής

Ο τερματισμός του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου θα οδηγήσει σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, με αρκετές κυβερνήσεις να εθνικοποιούν την πετρελαϊκή τους υποδομή.
Μεταξύ του 1950 και του 1960, το Ιράν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία εν μέρει εθνικοποίησαν τις πετρελαϊκές τους βιομηχανίες.
Η κρίση του Σουέζ το 1956-57 ώθησε την Αίγυπτο να καταλάβει τη διώρυγα του Σουέζ μέσω της οποίας περνούσε σχεδόν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής  πετρελαίου.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΣΣΔ θα εμφανίζονταν ως οι μεγαλύτεροι «βαρόνοι», όσον αφορά τον έλεγχο της παραγωγής.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η ΕΣΣΔ άρχισε να πλημμυρίζει την αγορά με φτηνό πετρέλαιο που οδηγούσε σε περικοπές τιμών από τις μεγάλες εταιρείες σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Απαντώντας σε αυτές τις εξελίξεις, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα συνεργάστηκαν και σχημάτισαν τον ΟΠΕΚ ως μέσο για τον περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών τους και επίσης ως μέσο για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον έλεγχο της προσφοράς.
Ο ΟΠΕΚ συνέχισε να επεκτείνει τη συμμετοχή του τις επόμενες δύο δεκαετίες με την συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη Λιβύη, την Ινδονησία, το Κατάρ, τη Νιγηρία, την Αλγερία, τη Γκαμπόν και τον Ισημερινό.
Μεταξύ του 1960 και του 1976, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες ανέλαβαν τον έλεγχο των πετρελαϊκών τους αποθεμάτων με εξαγορά ή τη βίαιη ανάληψη μετοχών από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος τους, αλλά σύντομα η επιρροή μετατοπίστηκε στον ΟΠΕΚ.
Το 1973, τα μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε εμπάργκο των χωρών που υποστήριζαν το Ισραήλ στον πόλεμο Yom Kippur.
Συνεπώς, οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε επίπεδα που δεν είχαν φτάσει ποτέ πριν, από τα 2,48 δολάρια το βαρέλι το 1972 σε 11,58 δολάρια το βαρέλι το 1974 και ακόμη υψηλότερα σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.
Τότε ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.
Το πετρέλαιο από την περιοχή αυτή αναφέρεται ως αργό πετρέλαιο Brent και χρησιμοποιείται παράλληλα με την WTI για να συγκρίνει τις τιμές.
Το Ιράν μείωσε δραματικά την παραγωγή κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης (1970-1980) και επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980-1988 που οδήγησε σε άνοδο των τιμών στα 36,83 δολάρια/βαρέλι.
Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν και πάλι εξαιτίας των σοκ ζήτησης καθώς και της αύξησης της παραγωγής από την ΕΣΣΔ, η οποία έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως το 1988.
Το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, οδηγώντας στον πόλεμο του Κόλπου.
Αυτό δημιούργησε μεγάλο σοκ στην προσφορά που οδήγησε σε τιμές που ξεπέρασαν τα 14,98 δολάρια το βαρέλι πριν από τον πόλεμο στα 41 δολάρια το βαρέλι το Σεπτέμβριο του 1991.
Στη δεκαετία του 1990 σημειώθηκαν διακυμάνσεις των τιμών.
Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991, επιδεινώνοντας την κατάρρευση του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα με μείωση κατά το ήμισυ της παραγωγής κατά την επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω των μειωμένων επενδύσεων.
Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση κατέρρευσε επίσης το 1997 λόγω της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά κατάφερε να ανακάμψει μέχρι τις αρχές του αιώνα, αφού βελτιώθηκαν οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής.

2003- Τώρα  Υδραυλική θραύση και μεταβαλλόμενο τοπίο

Την επόμενη δεκαετία σημειώθηκαν μερικές από τις πιο θεαματικές εκρήξεις στις τιμές του πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, οδηγώντας σε αβεβαιότητες στον εφοδιασμό. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μαζική αύξηση της ζήτησης από την Ασία και την Κίνα.
Συνεπώς, οι τιμές σημείωσαν άνοδο από τα 28,38 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούλιο του 2000 σε 146,02 δολάρια τον Ιούλιο του 2008.
Από εκεί, οι τιμές μειώθηκαν λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 πριν από μια δυναμική επιστροφή.
Η αραβική άνοιξη του 2011 δημιούργησε ελλείψεις εφοδιασμού και βοήθησε να ωθηθούν οι τιμές στα 126,48 δολάρια το βαρέλι.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν μεταβάλει σημαντικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η υδραυλική θραύση (πετρέλαιο από σχιστόλιθο) ώθησε τις ΗΠΑ στην κορυφή της παραγωγής για άλλη μια φορά, μειώνοντας την επίδραση του ΟΠΕΚ και μειώνοντας τις τιμές.
Η πλημμύρα της αγοράς από τον αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο οδήγησε σε απότομη πτώση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, από 114,84 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 σε 28,47 δολάρια τον Ιανουάριο του 2016.
Ο ΟΠΕΚ προσπάθησε να βελτιώσει τις τιμές συνεργαζόμενος με χώρες εκτός του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία για την υλοποίηση περικοπών στην παραγωγή.
Κατά συνέπεια, οι τιμές έχουν αυξηθεί κάπως, αλλά ποτέ δεν έχουν πλησιάσει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία.
Με τις ΗΠΑ να ενεργούν ως νέοι «παραγωγοί», η επιρροή και η ικανότητα ελέγχου του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να παραμείνει μειωμένη.
Ο μη επιλυθείς εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς και η γεωπολιτική αβεβαιότητα στο Ιράν, στη Συρία και σε άλλες χώρες βοήθησαν τις τιμές να αυξηθούν από τα χαμηλά 2016 κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι στα 54,70 δολάρια  το βαρέλι τον Οκτώβριο του 2019.
Αλλά με την παγκόσμια οικονομία να αποδυναμώνεται, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες σε μέσο όρο 66 δολάρια το βαρέλι το 2019 και 65 δολάρια το βαρέλι το 2020.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS