Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχία στην Αθήνα – Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης – Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες νότια της Κρήτης

Ανησυχία στην Αθήνα – Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης – Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες νότια της Κρήτης
Αποφασισμένη για εντατικοποίηση των ερευνών και των γεωτρήσεων εμφανίζεται η Τουρκία - Για τις εξελίξεις προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση
Ανησυχία για τις εξελίξεις προκαλεί στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την κυβέρνηση του Faeyz al Sarraj στην Τρίπολη.
Η σχετική, απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη τις επόμενες μέρες πρόκειται να σημάνει συναγερμό για την ελληνική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει, όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.
Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια.
Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες,στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Από την Τουρκία έχει διαμηνυθεί σε αρκετά επίπεδα ότι, η ανάρτηση των χαρτών από τον ΟΗΕ θα αποτελέσει και την επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες κάτι που εν συνεχεία θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για διεξαγωγή ερευνών σε αυτές.

Image result for χάρτης Τουρκίας Λιβύης ΑΟΖ

Είτε πρόκειται για έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στη θεωρούμενη (με βάση το μνημόνιο) ως τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είτε σε εκείνη που θεωρείται ως λιβυκή και θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για τον σκοπό αυτό.
Εντός του συγκεκριμένου γεωπολιτικού πλαισίου τη Δευτέρα (17/2/2020) ξεκινά στην Αθήνα ο τεχνικός διάλογος  σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η ελληνική πλευρά ζητεί να ληφθούν μέτρα για καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (αεροπορία, σύνορα στον Έβρο και έλεγχος υποβρυχίων) προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος από τη διαρκή στρατιωτική πίεση που ασκεί η Τουρκία.

Image result for χάρτης Τουρκίας Λιβύης ΑΟΖ


Erdogan: Εντατικοποιούμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις

Εξάλλου το Σάββατο (15/2/2020) ο Τούρκος Recep Tayyip Erdogan προανήγγειλε την εντατικοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε.
Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία.
Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας.
Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά.
Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή.
Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον Sarraj και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους,

Image result for χάρτης Τουρκίας Λιβύης ΑΟΖ

Το σχέδιο για ΑΟΖ με το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων οδών, αντίστοιχη με εκείνη που υπέγραψε η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εισηγήθηκε στον Tayyip Erdogan ο «εγκέφαλος» του τουρκολιβυκού μνημονίου αντιναύαρχος Cihat Yaycı.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Sinan Ulgen επικεφαλής του κέντρου μελετών EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Στη σχετική ανάρτησή του καταγράφεται ότι  τα «τελευταία χρόνια, μία αποτυχημένη περιφερειακή πολιτική από την πλευρά της Άγκυρας σε συνάρτηση με την άνευ όρων στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας, οδήγησε σε αποξένωση της Τουρκίας από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ως αποτέλεσμα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συμμαχία κρατών της περιοχής που είναι αποφασισμένα να εκμεταλλευθούν τον πλούτο της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των συμφερόντων της Τουρκίας.
Για τον Erdogan η συμφωνία με τη Λιβύη είναι μία φόρμουλα για να σπάσει η απομόνωση της Τουρκίας και να κερδίσει στήριξη προς όφελος της στο τι η ίδια θεωρεί ως δικαιότερη κατανομή των υπεράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο πρωταγωνιστής αυτής της πολιτικής είναι ο αντιναύαρχος και αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Cihat Yaycı.«Χωρίς τον ρεαλισμό και το θάρρος του προέδρου Erdogan, αυτό θα είχε παραμείνει ένα ακαδημαϊκό χαρτί στο ράφι μίας βιβλιοθήκης» δήλωσε ο Yaycı για το μνημόνιο με τη Λιβύη.
Τώρα που η συμφωνία της Λιβύης έχει ολοκληρωθεί ο αντιναύαρχος πιστεύει πως υπάρχει μία κίνηση που πρέπει να κάνει η Τουρκία.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε τώρα. Θα πρέπει να υπογράψουμε με το Ισραήλ, το συντομότερο δυνατό την ίδια συμφωνία όσον αφορά την ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη,
Αυτό το βήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.
Κάποιοι μπορεί να εκτιμήσουν ως υπερβολή μία τέτοια κίνηση για δύο κράτη, που κάποτε ήταν στρατηγικοί εταίροι αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει κρίση στις σχέσεις τους μετά και το αιματηρό επεισόδιο στο πλοίο Mavi Marmara το 2010, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα όμως με τους Τούρκους αναλυτές  υπάρχουν λεπτές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να μην είναι ολόκληρη η εικόνα.
Σε πρόσφατη ομιλία του ο Erdogan απείλησε ότι, «κανένα σχέδιο στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά, νομικά, ή διπλωματικά».
Ωστόσο δήλωσε ότι, η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με οποιοδήποτε κράτος εκτός από την Κύπρο με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.
Με τη φράση αυτή υπογράμμισε ότι, το Ισραήλ είναι αποδεκτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης