Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με καραντίνα πέραν από Μάιο στην Ελλάδα - Ύφεση -8%, ΑΕΠ 165 δισ, κραχ στον τουρισμό, επιθετικές υποβαθμίσεις, χρηματιστήριο 350 μον.

Με καραντίνα πέραν από Μάιο στην Ελλάδα - Ύφεση -8%, ΑΕΠ 165 δισ, κραχ στον τουρισμό, επιθετικές υποβαθμίσεις, χρηματιστήριο 350 μον.
Ο βασικός κλάδος που καταρρέει για το 2020 είναι ο τουρισμός και όλα τα περιφερειακά επαγγέλματα θα υποστούν δραματική καθίζηση.
(upd5)Η καραντίνα στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία δεν θα τελειώσει 6 Απριλίου 2020, ακολουθεί το Πάσχα των ελληνορθόδοξων στις 19 Απριλίου 2020 και θα ήταν οξύμωρο να επιβάλλεται κατ΄ οίκον περιορισμός σε όλους τους έλληνες υπό μια έννοια και εν συνεχεία να αφήνουν τον ελληνικό πληθυσμό να μεταβεί στην επαρχία και τα χωριά, τις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις μεταδίδοντας τον κορωνοιό.
Η Κίνα έδειξε ότι η καραντίνα κρατάει 8 με 12 εβδομάδες για να έχει κάποια αποτελέσματα αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία των κινέζων.
Ωστόσο η Κίνα ως χώρα μηδέν, άπαξ και ξεκίνησε από εκεί ο κορωνοιός αποτελεί σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης για όλον τον κόσμο απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο σοκ.

To βασικό σενάριο θέλει η καραντίνα να διαρκέσει έως τα τέλη Μαίου 2020 στην Ελλάδα.
Τι θα συμβεί όμως εάν η καραντίνα στην Ελλάδα κρατήσει και πέραν του Μαΐου 2020;
Πάνω σε αυτό το σενάριο έχει δομηθεί η ανάλυση που ακολουθεί, τι θα συμβεί εάν η καραντίνα παραταθεί και μετά τον Μάιο;
Το σενάριο αυτό δεν είναι βασικό αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το πρόβλημα επιδεινωνόταν;

1)Ύφεση -8% έως -12% θα εμφανίσει συνολικά για το 2020 η ελληνική οικονομία απόρροια του κραχ που θα υποστεί ο τουρισμός ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 προφανώς λόγω του κορωνοιού.  
Το σενάριο αυτό είναι το αισιόδοξο και υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει πλήρη ομαλοποίηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.  
Το ΑΕΠ από 182 δισεκ. το 2019 θα υποχωρήσει στα 166 δισεκ. το 2020 στο βασικό σενάριο και στα 160 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο που συνεπάγεται ύφεση -12% για το 2020.
Από πού θα προέλθει το σοκ στην οικονομία;

2)Ο τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα όπως εστιατόρια, διασκέδαση κ.α. συμμετέχουν στο 28% με 30% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 54 δισεκ. ευρώ.
Με κάμψη του τουρισμού πάνω από 60% σε σχέση με τα 30 εκατ τουρίστες το 2019 σημαίνει ότι θα υποστεί κραχ ο κλάδος κατά 18 εκατ λιγότερους τουρίστες.
Με βάση ενδείξεις μόνο από τον σκληρό πυρήνα του τουρισμού θα χαθούν 15 με 17 δισεκ. ευρώ.
3)Ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας λόγω της καραντίνας συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά ενώ πολλά εργοστάσια συνεχίζουν να δουλεύουν με την διαφορά όμως ότι δεν εξάγουν.

4)Η κατανάλωση, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν επίσης σκληρό πλήγμα όπερ σημαίνει ότι σε ένα βασικό σενάριο το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο -4% του ΑΕΠ.

5)Να σημειωθεί ότι η μη πληρωμή οφειλών προς το κράτος και τα ταμεία σημαίνει 6 δισεκ. κόστος για το κράτος για κάθε μήνα που περνάει και η Ελλάδα βρίσκεται σε καραντίνα.

6)Η ελληνική οικονομία θα υποβαθμιστεί κατά δύο κλίμακες δηλαδή στην ζώνη του Β+ από ΒΒ.
Αν και οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμούν τον έκτακτο λόγο που έχει προκαλέσει η παγκόσμια επιδημία του κορωνοιού ωστόσο οικονομίες όπως η ελληνική εμφανίζουν ακόμη σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες.

7)Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει μέρος από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. ή μαζί με άλλα έκτακτα 38 δισεκ.
Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 15 δισεκ. και εάν λάμβανε απόφαση για τις τράπεζες να επιλύσει εφάπαξ το πρόβλημα των 70 δισεκ. NPEs τότε θα χρησιμοποιούσε συνολικά 25 δισεκ. ευρώ.

8)Το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτό το σενάριο θα οδηγείτο στις 350 μονάδες αν και ειδικά για την μεγάλη πτώση των μετοχών που έχει συντελεστεί έχει δευτερεύουσα σημασία οι 350 ή 450 μονάδες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
 
Ο βασικός κλάδος που καταρρέει για το 2020 είναι ο τουρισμός και όλα τα περιφερειακά επαγγέλματα θα υποστούν δραματική καθίζηση.
Εάν υιοθετηθεί το μοντέλο Κίνας, θα απαιτηθούν 3 μήνες μέχρι να αποσυρθούν τα μέτρα καραντίνας.
Η Κίνα ξεκινάει να αποσύρει την καραντίνα παρ΄ ότι πολλοί κινέζοι έχουν ακόμη την νόσο του κορωνοιού.
Για την Ελλάδα και επειδή ο τουρισμός είναι ζωτικός κλάδος θα υποστεί μεγάλο σοκ καθώς θα υποστεί κατάρρευση.
Θα υπάρξει τρίμηνο που η ύφεση στην ελληνική οικονομία μπορεί να σοκάρει π.χ. πάνω από -15%.
Για το 2021 πάντα στο αισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει το 4% αύξηση του ΑΕΠ μάλλον θα κινηθεί στο 6% και υπό τον όρο ότι θα έχει αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης